ABDURRAHMAN PALAY

ABDURRAHMAN PALAY

Abdurrahman Palay, (d. 7 Mayıs 1923, İstanbul - ö. 14 Nisan 2002, İstanbul), Tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen, senarist.

Öğrenim gördüğü liseyi ikinci sınıfta bırakan Palay, memurluk ve futbolculuktan sonra amatör olarak ilgilendiği sanat hayatında profesyonelliğe 1951 yılında Saat 6 Tiyatrosu`nda başladı. 1952'de Mahmut Moralı'nın desteği ve davetiyle Şehir Tiyatrolarında çalışmaya başladı. Ekrem Reşit Rey'in davetiyle İstanbul Radyosu Temsil (tiyatro) Kolu`nda görev yaptı. Bir dönem Oraloğlu Tiyatrosu'nda çalışan sanatçı, 1954 yılından itibaren kamera karşısında da oyunculuk yaptı, seslendirme çalışmalarında bulundu.

1964'te kendi adına bir tiyatro topluluğu kuran Abdurrahman Palay, daha sonra Arena Tiyatrosu'nda rol aldı. 1963 yılından sonra senaryo yazarlığı, film yönetmenliği ve sinema oyunculuğuna yönelen sanatçı, bir filmde yapımcılık deneyimi de yaşamış, ölümünden önceki yıllarını pansiyon işletmeciliği yaparak geçirmiştir.

Abdurrahman Palay, Yılmaz Güney, Cüneyt Arkın, Ediz Hun, Orhan Gencebay, Göksel Arsoy, Ümit Besen gibi birçok sanatçıyı seslendirmiş, seslendirme yönetmenliği yapmıştır.

Sanatçı; Türk sineması'na n'ayır, n'olamaz sözcüklerini kazandırmış olmasıyla ünlüdür.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder