Amino Asit Nedir Zararlımıdır

AMİNO ASİT NEDİR?
Vücudumuzda kaslarımızı oluşturan proteinlerin yapı taşıdır. Çok sayıda amino asit, bir araya gelerek peptid bağları ile bağlanır ve insan vücudunda proteinleri oluşturur. Proteinler, DNA tarafından kodlanan 20 farklı amino asitten meydana gelen, lineer ve dallanmamış polimerlerdir. Her amino asit D veya L formunda bulunabilir. İnsan vücudu amino asit sentezinde her zaman L formunda amino asit kullanır.
Proteinlerin yapısını oluşturan 20 amino asit arasında 10 tanesi temel amino asitler olarak adlandırılır. Bu amino asitler insan vücudu tarafından ihtiyacı karşılayacak düzeyde sentezlenemedikleri için dışarıdan beslenme yoluyla alımları zorunludur. Sistein, tirozin, histidin ve arjinin çocuklar için yarı zaruri aminoasitler olarak kabul edilmektedirler çünkü bunların sentezlenmesini yürüten metabolik reaksiyonlar çocuklarda tam olarak gelişmemiştir.
AMİNO ASİT NE İŞE YARAR?
Vücudumuz maalesef, kasları onarmak ve daha fazla kas yapmak için her amino asidi yeterli seviyede oluşturamaz. Bu sebepten dolayıdır ki dışarıdan beslenme yoluyla, yani yediklerimizden amino asitleri bulur ve gerekli dokulara sentezlenmeleri için gönderir. Örneğin; futbolcuların antrenmandan sonra kaslarında oluşan yıpranmaları tamir etmek için vücut, temel amino asitlerden 3 tanesi olan L-Lösin, L-Izolösin ve L-Valin, (Çift Zincirli Amino Asitler) bularak kaslara sentezlenip doku tamirini sağlamaları için yollar. Bu sebepten dolayı futbolcuların antrenmanın bitimi esnasında vücutlarında ekstradan amino asit bulundurmaları, sporcuların daha kuvvetli kaslara sahip olmalarına ve ileride daha iyi performans sergilemelerine yardımcı olabilir.
AMİNO ASİT KULLANIMI (kısaca)
Her zaman olduğu gibi, mutlaka doktorunuza danışın, kesinlikle aile hekiminize danışmadan bu bilgileri kullanmayın! Kimlere faydalı olabilir:
· Sporcular
· Kas yapmaya çalışanlar
· Diyet rejim yapanlar
· Sağlıklı beslenemeyenler
· Ameliyattan çıkan hastalar
· Ağır işlerde çalışanlar
· Uzun vardiyalarda çalışanlar
· Vejetaryenler
· Vücudu kas kaybına uğrayanlar
AMİNO ASİT ÇEŞİTLERİ
Temel aminoasitler
Diğerleri
İzolösin
Alanin
Lösin
Asparagin
Lizin
Aspartatik asit
Metionin
Sistein
Fenilalanin
Glutamik asit
Treonin
Glisin
Valin
Prolin
Arjinin
Serin
Histidin
Tirozin



3 yorum:

  1. Adsız8/08/2013

    Merhaba. Öncelikle size çok teşekkür etmek istiyorum. Çok güzel bir site hazırlayıp,bizleri aydınlatıyorsunuz. Yanlız size sormak istediğim bir kaç sorum var. Eğer zaman ayırıp yanıtlarsınız beni inanılmaz mutlu edeceksiniz. Sorum şu; 36 yaşında normal kiloda bir bayanım. Aslında boyuma göre 7 kilo fazlam var. Şu anda diyet yapmaktayım. Bu diyet protein ağırlıklı. Zaten oldum olalı meyva ve sebze yiyemiyorum

    YanıtlaSil
  2. Adsız8/08/2013

    Bu yüzden vücudumun ihtiyacı olduğu çoğu şeyide alamıyorum. Takviye vitamin haplarınada

    YanıtlaSil
  3. Admin 18/09/2013

    sanırım sorunuzu yarım bırakmıssınız,sorunuzu tamamlayıp sitenin üst kısmındaki iletişim sekmesindeki e-mail adresimizden bize ulaşırsanız size en kısa zamanda yardımcı olmaya çalışırız. Teşekkürler

    YanıtlaSil