ÖDEM NEDEN OLUSUR?


Ödemin kendisi bir hastalık değildir. Genellikle başka hastalıkların bir belirtisi veya dışa vurumudur. Vücudun su alımı ile su çıkışı arasındaki dengenin bozulduğuna işaret eder. Vücudumuzdaki sıvılar kan ve lenfatik sistem aracılığı ile dolaşırlar, dokuların ihtiyacı olan gıdaları taşırlar. Bu sıvılar kan damarlarının duvarları dışına çıkıp hücrelere gıda ulaştırırlar. Sonra da damarlara geri dönmeleri gerekir. Ama işler her zaman böyle mükemmel bir şekilde yürümez..

§ Kan basıncı normalin üzerine çıkarsa, sıvılar damar dışına çıkabilir.

§ Veya kandaki protein miktarı azalırsa sıvılar yine damarların dışına çıkabilir.



ADET ÖNCESİ

Adet öncesi sıkıntılar için 200 çeşit belirti sıralanır! “Pre menstruel sendrom” veya kısaca “PMS” olarak tanımlanan bu sorunlar bizi hem duygusal olarak hem de fiziki olarak etkiler. Cildimiz bozulur, ödemler yüzünden sellülitler artmaya başlar.

Bu dönemde vücutta aşırı su toplaması oluyorsa ve göğüslerde gerginlik fazla ise tipik bir progesteron yetmezliğine işaret eder. Bu durumda muhakkak jinekoloğa görünmek gerekir.



ÖDEM SÖKÜCÜ

Adet döneminde ödem ve sellülit artışını en aza indirmek için bu tedbirleri alabilirsiniz:

§ Her adet döneminden sonra güzel bir masaj yaptırın.

§ Adet döneminden bir hafta önce tuzu kesin

§ Daha fazla su için. Ne kadar çok su içerseniz, vücudunuzdaki ödemler o kadar kolay atılır. Günde 2 litre kadar su içiyorsanız, bunu 2,5 litreye çıkarın.

§ Gazlı-şekerli içecekler, kahve ve alkol almamaya çalışın. Bunlar vücuttaki tuzu, su toplanmasını ve gerginliği arttırırlar.

§ Kepekli pirinç, kepekli makarna, kuru fasulye, barbunya, mercimek, kepekli ekmek gibi yararlı karbonhidratlara ağırlık verin.

§ Turp, maydanoz, kereviz, çilek ve kabuklu pirinç, vücutta biriken fazla suyun atılmasına yardımcı olurlar.

§ Balık, tavuk, hindi eti gibi besinler tüketin. Bunlar sizi tok ve ruhen de doyumlu tutmaya yardımcı olurlar. Ama daha önemisi, proteinler vücutta tuz tutulmasını ve ödem oluşmasını önlerler ve yağların yakılmasına yardımcı olurlar.

§ Yeşil çay, ıhlamur, papatya çayı gazlardan, ödemden ve stresten kurtulmanıza yardımcı olur.

§ Uzun yürüyüşlere çıkın ve egzersiz yapın. Egzersiz vücudunuzdaki tüm stresi, nedensiz su birikimini yok eder.


HAMİLELİK SIRASINDA ÖDEM

Hamilelik sırasında kan basıncı artar ve dolaşım sisteminin normalden daha fazla çalışmasını gerektirir. Kan hacmindeki bu artış, dolaşımı yavaşlatır. Bu nedenle hamileliğin sonlarına doğru bir miktar şişkinlik oluşması normal kabul edilir.

§ Günde 8-10 bardak su içmek ve elden geldiğince yürüyüş yapmak, hamile jimnastikleri, hamile yogası yapmak ve yüzmek sıvı dolaşımının hızlanmasına, ödemlerin azalmasına yardımcı olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder