YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR

Termojenik yağ yakıcıların popülerleşmesiyle yeniden gündeme gelen yeşil çayın yağ yakma özelliği sanırım merak edilen bir hal aldı… Yeşil çayın faydaları ve farklı kullanım alanlarına beraber bir daha göz atalım!

Japonlar çayı adeta kutsal bir içecek gibi sunarlar. O özenle hazırlanan ve birbirinden zarif porselenlerin içinde, törensel bir şekilde sunulan çay, “yeşil çay”dır. Bu çayın, İ.Ö. 800’ lü yıllarda Çin’e giden rahipler tarafından Japonya’ya taşındığı söylenir. Tüm Doğu gelenekleri ve alternatif tıp ekolleri “yeşil çay”ı benimsemişlerdir. Ancak batının ve modern tıbbın “green tea” yi yani yeşil çayı keşfetmesi oldukça yeni sayılır.
1997 yılında, Kansas Üniversitesinde yapılan araştırmalarda, yeşil çayda, dünyada bilinen en güçlü antioksidan maddenin bulunduğu açıklandı. Hücre ve DNA’ları koruyan antioksidan etkileri, C vitamininden yüz kat, E vitamininden 25 kat daha güçlüdür. Bu antioksidanın, şu ana kadar bilinen en yüksek konsantrasyonu ise yeşil çayda bulunmaktadır.
Arizona Üniversitesinde yapılan araştırmalarda görüldüğü üzere, konsantre haldeki yeşil çay cilde haricen sürüldüğünde güneş hasarlarını önlüyor, cildi yumuşatıyor. Yeşil çay maskeleri gözaltı morlukları hafifletiyor.
Yeşil Çay (Green Tea) bildiğimiz çay yapraklarının fermantasyona bırakılmadan, çabuk kurutulmasıyla hazırlanır. Bu nedenle çayın doğal zenginlikleri bozulmaz. (Bunlar genel olarak catechinler adı verilen 4 temel polifenol türü ve flavonoidlerdir.)
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?
§ Her şeyden önce, çok güçlü bir antioksidandır.
§ Bağışıklık sistemini güçlendirir
§ Tüm kanserleri ama özellikle prostat, akciğer, mide, oniki parmak bağırsağı kanserlerini önler: Son zamanlarda, yeşil çayın kansere yol açan kilit bir molekülü bloke ettiği anlaşıldı.
§ Yeni başlayan kanserlerin yayılmasını durdurur ve çevre dokularını korur
§ Kalp krizlerini ve tahribatını önler
§ Felci önler
§ Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur
§ Yüksek kan basıncını kontrol eder
§ Kan şekerini dengeler
§ Yaşlanma hızını azaltır
§ Gıda zehirlenmelerini iyileştirir
§ Virüslere karşı vücut direncini arttırır
§ Sigaranın ve çevre kirliliğinin toksik zararlarını azaltır
§ Yeşil çay cilde haricen uygulandığında; dokuyu UV ışınlarından korur, kırışık çizgilerini geciktirir ve cilt kanserini önlemede yardımcı olur.
§ Kilo kontrolüne yardımcı olur
§ Sindirimi düzenler
§ Stresi yatıştırır
Vücut direncindeki düşüşün ve yaşlanma etkilerinin önemli bir kısmının serbest radikallerin artışıyla ilgili olduğu dikkate alınınca, yeşil çay gerçekten çok umut vaat ediyor. Ayrıca gün geçtikçe farklı etkileri keşfediliyor.
Günde 5 bardak çay tüketenlerimizin kanında diğerlerine göre 10 kat daha fazla virüslerle savaşan interferon bulunmaktadır. L-theanine amino asidi bağışıklık sistemini ateşlemeye yardımcı olur ve güçlendirir. Bu amino asidi hem siyah çayda hem de yeşil çayda bulabilirsiniz.
Yeşil çayın cilt bakımındaki etkileri de çok etkileyicidir. Yeşil çay cilde sürüldüğünde; deriyi UV ışınlarından koruyor, kırışık çizgilerini geciktiriyor, ödemleri gideriyor ve cilt kanserini önlemede yardımcı oluyor. İki poşet yeşil çayı sıcak suda ıslatıp, altı torbalanan yorgun gözlerinizin üzerine koyarsanız, tüm şişkinliği alıyor. Güneşe çıkarken cildinize yeşil çay sürerseniz, sizi UV ışınlarından koruyor. Bu nedenle son yıllarda birçok kozmetik üründe “green tea extract”lar kullanılıyor. Yeşil çay deri yüzeyine uygulandığında, temel dokuları koruyor ve cildin direncini yükseltiyor.
Sabah kalktığınızda gözleriniz şiş, altındaki torbalar fazla mı oluyor? Uykusuz kaldıysanız ya da sabah çok geç kalktıysanız bu normaldir. Hele gece alkol aldıysanız hiç şaşırmamak gerekir. Fazla kahve içiyorsanız, saatlerce televizyon seyrediyorsanız ya da bütün gün bilgisayar başında oturuyorsanız, yataktan şişmiş gözlerle kalkmak için elinizden geleni yaptığınızı söyleyebilirim! En yararlı çözümlerden biri poşet yeşil çaydır. Hem çay olarak içildiğinde ödem çözücüdür, hem de haricen uygulandığında mükemmel bir göz kompresidir. Yeşil çay ( 100 gr.da 700 mkrgr ) tüm K Vitamini kaynakları içinde önde gelirken, siyah çaydaki miktarı sıfır seviyesindedir. Şimdi gözaltı morluklarında neden yeşil çay kompresleri önerildiği daha iyi anlaşılıyor sanırım.
Çay kateşinleri bakımından zenginleştirilmiş yeşil çay ekstrelerinin yağ dokusu üzerinde termojenik yağ yakıcı etkisi, gerek deney hayvanlarında gerekse insanlarda gösterilmiş, üç ay uygulama ile vücut yağ kütlesinde belirgin azalma gözlenmiştir. Bu durum gerek sporcularda ve gerekse obozite hastalarınca yeşil çay muhteva eden termojenik yağ yakıcıların kullanımını arttırmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder