AMİNO ASİT NEDİR NE İŞE YARAR



Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Hücreleri yapılandırır, dokuları onarır, enzimlerin oluşturulmasından sorumludur ve ruh sağlığımızda temel bir rol oynarlar.

Proteinlerin parçalanarak amino aside dönüşümü amino asitlerin vücuttaki ilk işlevleridir. Bu dönüşümden sonra amino asitler bulabildiği her yerde nitrojen ile birleşerek vücudumuzun kullanabileceği binlerce çeşit protein formatını alır.
Açıkça bilindiği gibi bazı amino asitleri (özellikle 20 amino asit) vücudumuz protein yapılandırılmasında kullanmaktadır. Bu tip amino asitler temel amino asitler ve temel olmayan amino asitler olarak guruplara ayrılırlar.


Temel Amino Asitler hangisidir?

Temel amino asit bilgilerine göre, vücudumuzun kesinlikle üretemediği 8 ana amino asit bulunmakta ve bunlar temel amino asitler olarak adlandırılmaktadırlar. Bu amino asitlerin yiyeceklerimizle almamız gerekmektedir. Bununla beraber, amino asitler için temel olmayan sözcüğünün kullanılması sizi yanlışa yöneltmemelidir. Çünkü bütün Amino asitler gerçek protein sentezleri için gereklidirler.

Gerçek Protein Sentezi İçin Nelere İhtiyacımız Var?

Uygun bir protein sentezi elde edebilmek için, vücudumuzda bütün amino asitlerin aynı zamanda ve doğru miktarda bulunmaları mutlaka gereklidir. Eğer çok az miktarda bir temel amino asit varsa, bu, kısıtlayıcı amino asit diye adlandırılır ve diğer amino asitlerin ne kadar var olduğuna bakılmaksızın sentez edilebilen proteinin miktarını kısıtlayacaktır.
Temel amino asitler üzerinde çalışıldığında, sadece bir amino asitin bile miktar olarak azlığının, protein sentezini büyük çapta azaltacağını ve eğer tedavi edilmezse tamamen kesileceğini görürüz.

Tamamlanmış ve Tamamlanmamış Protein Nedir?

Protein nedir? Proteinler organizmanın hücre yapısı örgüsünü oluşturan organik maddelerdir.
Proteinlerin görevleri; Büyüme ve gelişmeyi sağlarlar. Hücresel yapıların oluşumunda rol oynarlar. Bazı hormonlar ve enzimlerin üretilmesinde gereklidirler. Hastalıklara karşı savaşan maddeleri üretirler. Vücud için bir enerji kaynağıdırlar. Proteinlerin önemi organizma için üstlendikleri görevler açısından temel bir anlam taşır.
Protein içeren besinler; Et, balık, yumurta, tavuk, süt, peynir, yoğurt, fındık, soya fasülyesi, kurubaklagiller protein kaynakları açısından zengindir.
Protein çeşitleri; Proteinler tamamlanmış ve tamamlanmamış olarak sınıflandırılırlar.
Tamamlanmış proteinleri et, tavuk, balık, yumurta gibi hayvansal besinlerden alırız.
Tamamlanmış proteinler vücudumuzun ihtiyacı olan tüm gerekli amino asitleri içerir. Bu gibi hayvansal proteinler, B12 vitamininin en güvenilir kaynakları olup, lif içermemektedirler ve çoğunlukla da bol miktarda doymuş yağ ve kolesterol içermektedirler.
Tamamlanmamış proteinleri ise meyve ve sebzelerden alırız. Bu tip yiyeceklerde bulunan bir ya da birden fazla amino asitler açısından düşüktürler. Kabuklu kuruyemişler, bakliyatlar, tohumlar ve tahılların protein içerikleri farklı olup, vejetaryenlerin proteini tam olarak alabilmeleri için, bu yiyeceklerle doğru kombinasyonu yapmak zorundadırlar. Bu kişiler için B12 vitamini, tamamlayıcı olarak gereklidir.
Bu arada vejetaryenler unutmamalıdırlar ki, soya fasulyesi vücuttaki tamamlanmış proteini besinlerin kombinasyonunda az da olsa bir esneklik vererek sağlayacak birkaç sebzeden biridir.
Günlük protein ihtiyacı: Günlük protein alımı vücut ağırlığına bağlı olarak kilogram başına yaklaşık 1 gr proteindir. Örneğin 60 kg olan birinin günlük protein ihtiyacı da 60 gr proteindir.

Amino Asitlerle İlgili Diğer Bilgiler:

· B6 ve C vitaminleri amino asit metabolizması ve amino asitlerin emilmesi için olup gerekli vitaminler olup, bu vitaminler amino asitlerin emilimine yardımcı olurlar. Bu vitaminleri amino asit desteklerinizle birlikte alın.
· Eğer amino asit desteği alıyorsanız, vücut için çok daha uygun olan L- FORM’ları önerilir.
· Aldığınız amino asit ürününün doğru oranlarda amino asit içerip içermediğini kontrol ediniz.
· Eğer sadece tek bir amino asit alıyorsanız midede emilimini kolaylaştırmak amacıyla açken alınız.
· Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki; temel amino asitlerde; temel ve temel olmayan diye adlandırılan tüm amino asitler vücut için sağlandığında amino asitlerin fonksiyonları en iyi şekilde görülecektir.
Bu yüzden kişisel amino asit takviyelerinize komple bir amino asit ilave etmek iyi bir fikirdir.
Özellikle ilgilendiğiniz bir amino asit varsa daha fazla bilgi edinmek için bağlantıları tıklayınız.
Triptofan Nedir - L-Triptofan ürünlerinin vücudunuzda birçok olumlu etkileri olabilmektedir. Bunlardan yararlanıp yararlanamayacağınızı öğrenin.
Triptofan İçeren Besinler- Triptofan kaynağı olan yiyecekler hangileridir?
Lizin -Lizin (l-lysine) temel amino asitler den biri olarak birçok önemli işlev için gerekli bir aminoasittir.

7 yorum:

  1. Adsız7/20/2013

    verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. ADMİN7/21/2013

    Bu bilgilerin işinize yaraması bizi çok memnun etti umarız sitemiz sizin için faydalı olmuştur.Ziyaretiniziçin asıl biz teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. Amino asit kullanirsak kilo alabilirmiyiz ?

    YanıtlaSil
  4. Bilgileriniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. bellman4/14/2014

    amino asitler hakkında güzel bilgilendirme yapmışsınız baya işime yaradı açıkcası,

    YanıtlaSil
  6. Adsız4/14/2014

    Ben cla ve l cardine aldim ve bugun spora baslicam. Bu iaclarla spor yapmamin ne gbi bbi faydasi olur. Bilgileriniz icin tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  7. Adsız9/07/2014

    Oğlum onüç yaşında. Et ve et ürünü yiyecekleri ve diğer protein içeren gıdaları bol tüketiyor. Ancak çabuk yoruluyor ve oldukça zayıf. Dişler ve saçı geç gelişiyor. Boyu yaşına göre normal. Amin Asit eksikliğimi var. Yardimlarinin için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil