CLA NEDİR ZAYIFLAMADA FAYDALIMIDIR


CLA NEDİR;
CLA (Conjugated Linoleic Acid); Aspir Çiçeği Yağından (Carthamus tinctorius) elde edilen bir doğal yağ asitidir. CLA vücudumuz tarafından üretilmeyen dışarıdan alınması gereken esansiyel yağ asitlerinden biri olan linoleik asidin konjüge izomeridir.Yağların vücutta depolanmasına yardım eden LPL enziminin çalışmasına engel olur ve vücutta depolanan yağ miktarının azaltılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda depolanmış yağların kaslarda enerji kaynağı olarak kullanılmasında, vücuttaki yağ miktarının azaltılmasında, yağsız kasların ve kas kitlesinin artırılmasında destekleyici rol oynar. Diyet yapan kişilere önerilen önemli bir beslenme desteğidir. Yapılan araştırmalar CLA' nın; vücuttaki kas ve yağ dengesini etkilediğini, depolanmış yağların azaltılmasında çok önemli bir rol oynadığını göstermiştir. CLA vücutta depolanan yağ miktarını azaltır ve daha önceden depolanmış yağları serbest bırakarak kan akışına dönmesini sağlar. Kan akışına geri dönen yağlar kaslarda enerji kaynağı olarak kullanılır. Vücuttaki 1 gr yağ, 1 gr kastan iki kat daha fazla yer kaplar. Zayıflamak için yapılan düşük kalorili bir diyet proğramı vücuttaki yağ miktarı ile beraber kas miktarını da düşürmektedir. Halbuki CLA vücutta depolanan yağ miktarını azaltırken kas miktarını arttırmaktadır. Zayıflama için yaptığınız diyet bırakıldıktan sonra kaybolan kasların yeri yağ ile doldurulacağından, vücut yoyo etkisi denen yeniden tekrar hızla kilo alma problemi ile karşı karşıya gelir. CLA herhangi bir diyet, kilo verme veya egzersiz proğramıyla beraber veya sonrasında kullanılabilir. Bu durumda yoyo (jo-jo) etkisi denen yeniden hızla kilo alma problemininin giderilmesinde de yardımcı olur. Bu nedenle CLA, diyet bırakıldıktan sonra da formunuzu korumanıza yardım eder. CLA, genç yaşlarda vücudumuzun başarıyla gerçekleştirdiği yağ yakım metabolizmasının, orta ve ileri yaşlarda da yeniden etkinlik kazanmasına önemli bir yardımcıdır.Tonalin cla

CLA' nın zayıflatıcı ve kilo verdirici etki mekanizması şöyle açıklanabilir: Vücudumuzdaki yağ hücreleri tarafından üretilen bir enzim vardır. Bu enzim yağların vücutta depolanmasına yardım eden Lipoprotein-lipaz enzimidir. CLA bu enzimin aktivitesini yavaşlatır ve dolayısıyla vücutta depolanacak yağ miktarını azaltır. Lipoprotein lipaz enzimi (LPL) yağ hücreleri tarafından yapılır ve yağların hücrelerde depolanmasını sağlar. Yani ne kadar fazla LPL yapılırsa o kadar fazla yağ depolanacak demektir. LPL aynı zamanda üreme hormonları, yani kadında estrojen, erkekte ise testosteron tarafından kontrol edilir. Bundan dolayı cinsiyet farklılığına bağlı olarak da şişmanlama eğilimleri farklı olur. Kadınlarda meme, kalça ve bacaklardaki hücreler LPL üretirken, erkekte karın bölgesi hücreleri LPL zenginidir. Karın bölgesindeki yağlar acil enerji gerektiğinde hemen kullanılır. Halbuki bacak ve kalçalardaki yağlar daha uzun vadeli gereksinimler için depolanmıştır. LPL, aynı zamanda verilmiş kiloların tekrar alınmasını kolaylaştırır. CLA bu enzimin çalışmasını büyük ölçüde engeller. Kişi kilo kaybettikçe kandaki LPL miktarı artar. Kilo kaybetme miktarı arttıkça LPL bu kaybı önlemek için mücadele verir. Sanki beden kaybettiği kiloları tekrar geri istemektedir. Kilo kaybı bu enzimi üreten geni uyarmaktadır. Diyet yapanların kaybettikleri kiloları tekrar kolayca geri almalarının nedeni budur. Bu nedenle ideal kilonuza indikten sonra bile, tekrar kilo almaya başlamadan CLA alımına başlarsanız bu enzimin aktivitesi azaltılacak ve jo-jo (yoyo) etkisi denen yeniden hızla kilo alma problemi giderilebilecektir.



Araştırmalar CLA’ nın sadece vücuttaki yağları azaltan bir yağ asidi değil, aynı zamanda dikkate değer bir şekilde anti-katabolik (kas yıkımının önlenmesi), anti-oksidant (yaşlanma etkilerinin ve serbet radikal hasarın azaltılması), bağışıklık sistemi güçlendiricisi, kolesterol düşürücü ve kanser önleyici etkileri olduğunu da göstermiştir. CLA, özellikle göğüs kanseri, prostat kanseri ve damar sertliği riskini azaltabilmektedir. Ayrıca CLA, insülin duyarlılığını arttırarak yağ asitlerinin ve glukozun yağ dokusundan kas dokusuna geçişini arttırmakta ve yağ oranında azalma sağlamaktadır. Bu özelliği ile CLA, şeker hastalarının kan şekerini kontrol altına almalarına da yardımcı olmaktadır.
pekii


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder