İLGİNÇ AÇIKLANAMAYAN DOĞA OLAYLARI

ABD-de -hareket eden taşlar-, Venezuela-da -dinmeyen fırtına-, -Yanan gökkuşağı-, Danimarka-da -kara güneş-, Hindistan-da -kızıl yağmur-. Bu olaylar yıllardır açıklanamıyor.

HAREKET EDEN TAŞLAR: ABD-nin Kaliforniya ile Nevada eyaletlerinin sınırında bulunan Death Valley (Ölüm Vadisi), "hareket eden taşları" ile yıllardan beri bilim adamlarını çekiyor. Günlerce gözlemlenen taşların yer değiştirmesi ise tüm araştırmalara rağmen açıklanamıyor.


Venezuela-da Catatumbo Nehri ile Marakaibo Gölü-nün buluştuğu yer üzerinde oluşan bulutların çarpışması sonucu şimşek fırtınası meydana geliyor. 5 kilometre yüksekte oluşan yüksek voltaj nedeniyle yılda 140-160 gece boyunca, her gece 10 saat süreyle şimsekler çakıyor.

Şimşekler bazen saatte 280 kez tekrarlanıyor. Bölgede, Şiddeti  400 bin amper olmak üzere yılda ortalama 1 milyon 176 bin elektik boşalma meydana geliyor. Bu nedenle bölge dünyada ozon oluşturan tek yer olarak geçiyor.  İnanılmaz -şimşek fırtınası- ise 400 kilometre mesafeden izlenebiliyor. Gemiler bile yön tayin etmekte şimşekleri kullanıyor.

YANAN GÖKKUŞAĞI: Dünyanın her yerinde zaman zaman gökkuşağı oluşuyor. Ama ABD-nin Idaho Eyaleti-nde (Washington eyalet sınırında) oluşan gökkuşakları bir başka.

KIZIL YAĞMURLAR: 2001 yılında, 25 Temmuz-dan, 23 Eylül-e kadar Hindistan-ın Kerala bölgesine yağan her yağmur kızıl renkte oldu.  Bölge halkının geleneksel olarak giydiği beyaz renkteki elbiselerde ise yağmur kan kırmızısına yakın bir kırmızıya dönüştü. Hindistan Hükümeti olaya el koyu ve -kızıl yağmurun- nedeni araştırıldı.

MAMMATUS BULUTLARI: Meteorolojide mammatokumulus bulutları olarak da geçiyor. Bulutların altında sarkıtların oluşması son derece ilginç görünüyor.
Tahminlere göre Hint Okyanusu-nda oluşan mikroskopik kızıl yosunlar buna neden oldu. Ancak 2006 yılında olayla ilgili araştımalarını sürdüren Mahatma Gandhi Universitesi-nden 2 bilim adamı Godfrey Louis ve Santhosh Kumar, aslında dünya dışı hücrelerin  atmosferde yarattığı izotopik reaksiyornların bu yağmurları kızıla boyadığını söyleyince bu garip olay yeniden gündeme geldi.
Çok geniş alanları kaplayabilen bu tip bulutlar hareketsiz gibi görünse de ekstrem bir hava durumunun işareti sayılıyor. Ancak bilim, oluşmaları için gerekli faktörleri hala tam olarak belirleyemedi.
Bu doğa olayları açıklanamıyor


PENİTENTES: Bazı dağ tepelerinde görülebiliyor. Güneş ışınlarının buzullara yansıması sonucunda oluştukları belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder