Vajinismus Nedir Vajinismus Nedenleri



Vajina girişini çevreleyen kasların, istemdışı kasılıp, cinsel birleşmennin acıya sebebiyet vermesinevajinismus denir. Vajina çevresindeki kaslar "Pubik Kaslar" olarak adlandırılır ve bu kaslar reflekslere bağlı olarak işlev gösterir. Vajinismus kasılmalar kesinlikle istem dışı olan kasılmalardır.

Vajinismus, zaman ilk cinsel tecrübe esnasında boy gösterir. Kimi zamanda jinekolojik muayene sırasında ortaya çıkaibilir. Pubik kaslar kasılarak vajinanın genişlemesini ve açılmasını engeller. Bunun içinde cinsel birleşme esnasında ağrı oluşturur. Hatta birleşme gerçekleşmeyebilir. Bölgede ki müdahale son bulduğunda kaslar açılır ve ağrı kesilir.

Vajinusmus sebeplerinden başlıcaları ise fizike ve duygusal faktörlere bağlıdır. Kadınlar tarafından bu rahatsızlık gibi görünsede, bu kasılmalara psikolojik olarak vücudun kendini korumasıdır.


Türkiye’de cinsellikle ilgili bir araştırmada ilk kez ‘vajinusmus’ sorusunun sorulduğunu belirten CETAD üyeleri, çıkan rakamın şaşırtıcı olduğu görüşünde birleşti. İlk cinsel birleşmede batı toplumlarında yüzde 1, İskandinav ülkelerinde yüzde 5 olan vajinusmus görülme oranı, Türkiye’de yüzde 54. Araştırmada,’ilk cinsel birleşmeniz ya da birleşmeyi denemeniz sırasında korku, kasılma, acı hissi ya da kaçınma davranışınız nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşmediği oldu mu?’ sorusuna her 100 kadından 54’ü ‘Evet’ yanıtını verdi.
VAJİNUSMUS İLK DEFA SORULDU
Vajinusmusu, cinsel birleşmeye engel olacak şekilde vajina kaslarının kasılması olarak tanımlayan ‘Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yoluyla Savunuculuk Projesi’nin’ direktörü Psikiyatr Doç. Dr. Cem İncesu, araştırmanın kadınların önemli bir sorununa parmak basması açısından dikkat çekici olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Cem İncesu, "Vajinusmusun görülme oranı eğitimsiz kadınlarda yüzde 68, üniversite mezunlarında ise yüzde 35."

İncesu, “Türkiye’de bir araştırmada vajinusmus sorusu ilk defa açık ve net bir şekilde soruldu. İkinci olarak da kadınlara, bu sorunun devam edip etmediği sorusu yöneltildi ve bu yüzde 54’ün yüzde 17’si sorunun devam ettiğini söyledi. Bu da çok önemli bir rakamdır ve aktif cinsel yaşamı olan kadın popülasyonunun onda biridir”dedi.
CİNSELLİK ERKEĞE HİZMET OLARAK GÖRÜLÜYOR
İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Şahin, 750’si kadın toplam 1500 kişinin katılımıyla yapılan araştırmada rakamların bu denli yüksek çıkmasında kültürel faktörlerin etkili olduğunu ifade etti:
“Vajinusmusun toplumumuzda çok sık görülmesinin en önemli nedeni otoriter baba ve çekingen anneden oluşan aile modelidir. Anneler genellikle cinsellikten zevk almayan ve cinsellikle ilgili olumsuz konuşan modellerdir. Kadının cinsellikten uzak tutulması ile ilgili ve kızlık zarının kutsallığı ve mutlaka korunmasıyla ilgili çok fazla mesaj veriliyor. Biz buna ‘iyi kız’ olma sendromu diyoruz. Cinsellik kadınların zevk alacağı bir şey değil de eşini memnun etme ve ona karşı görevlerini yerine getirme aracı olarak öğretiliyor. Yani yemek yapmak, ütü yapmak gibi hizmetlerden biri olarak veriliyor.”



İYİ KIZ OLMA SENDROMU
Şahin, ‘iyi kız olma’ sendromunun Türk kadınının cinsel sağlığını olumsuz etkilediğinin altını çizerek,”Bu durum cinsel soğukluk, üreme bozukluğu, istek bozukluğu ve orgazm bozukluğu gibi sorunlara neden olabilir” dedi.
KADINLAR BEDENLERİNİ TANIMALI
CETAD Yönetim Kurulu Başkanı Psikiyatrist Doktor Nesrin Yetkin de kadınlardaki cinsel sorunların aşılması için eğitimin önemine dikkat çekti. Yetkin, “vajinusmusun en önemli nedenleri cinsel bilgisizlik, cinselliğe geleneksel bakış ile bekaret zarına verilen anlamsız ve abartılı önemdir. Namus adı altında cinayetlerin işlendiği ülkemizde bu sorunu aşabilmek için sihirli bir formül yoktur. Eğitim düzeyi yükselip doğru bilgilenme oranı arttıkça sorunun düzeleceğini umuyorum. Kadınlara cinselliklerini ve bedenlerini tanımalarını, cinsel konuda bilgi alabilecekleri yerlere başvurmalarını öneriyorum” dedi.
20 YILLIK EVLİ BAKİRELER
20 yıllık evli kadınların bile vajinusmus sorunu yaşayabildiğini, bu nedenle zaman zaman medyada ’20 yıllık evli bakire’ haberlerine rastlandığını belirten Doç. Dr. Doğan Şahin, çiftlerin tedaviye genellikle çocuk isteği ağır bastığı zaman baş vurduklarını söyledi:
“15- 20 yıllık evli ve hiç cinsel ilişkisi olmamış kadınlar bile var. Halbuki vajinusmusun tedavisi çok kolay ve ucuzdur. Vajinusmus yüzde 95 oranında ve 8 hastada psikoterapi ile başarıyla tedavi edilebilen bir sorundur. Bu sorun kaslara yönelik gevşeme ve kasma egzersizleri ile ve herhangi bir ilaca gerek kalmadan tedavi ediliyor.”

KADIN DUYGUSAL, ERKEK CİNSEL ALDATMAYI AFFETMİYOR
Türk halkının cinsel mitleri ve aldatılmanın cinsel sağlığa etkileri de araştırmada ön plana çıkan diğer başlıklar oldu. Doç. Dr. Cem İncesu, aldatılma konusunda kadın ve erkek farklılığına değinerek “Kadınlarda duygusal ilişki temelindeki aldatılma, erkeklerde ise cinsel yönden aldatılmanın çok derin bir öfkeye neden olduğunu görüyoruz. Kadınların duygusal aldatmayı, erkeklerin ise cinsel aldatmayı zorlukla affettiğini söyleyebilirim” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder