Folik Asit (Folat) Nedir FOLİK ASİT NE İŞE YARAR

Folik Asit (Folic Acid) ResmiFolat olarak ta bilinen folik asit, suda çözünür bir B vitamini. Herkesin ve her gün bu vitamine ihtiyacı var. Folik asit, vücutta büyük miktarlarda depolanmıyor. Bu nedenle vücudun işlevini gerektiği şekilde yerine getirebilmesi için her gün gıdalarda ya da ilaç şeklinde alınması gerekiyor. Diğer vitaminler gibi folik asit de eczanelerde kolayca bulabileceğiniz bir vitamin.

Neden her gün Folik Asit (Folat) ?

Folat DNA oluşumuna yardımcı oluyor. Hücrelerin ne tür hücreler olacağına DNA karar verdiği için bunun önemi çok büyük. Büyüme ve gelişmenin doğru şekilde ilerlemesi açısından Folat önemli. Çünkü hücreleri günlük olarak yenilemede vücuda yardımcı oluyor. DNA oluşumunda ki rolü sebebiyle, Folat sağlıklı eritrosit (alyuvar veya kırmızı kan hücreleri) oluşumunda da gerekli. Vücutta ki birçok reaksiyon için Folat gerekiyor. Vücudun işlevini gerektirdiği şekilde sürdürmesi için, bir maddenin başka bir maddeye dönüştürülmesine yardımcı oluyor.

Folik Asit (Folat) Daşka Yararları

Beyin ve omurgada doğum kusurları oluşma riski folik asit kullanımı ile azaltılabilir. Anne karnındaki bebek te oluşabilecek tüm özürleri, sakatlıkları ve rahatsızlıkları folik asitle engellemek mümkün. Kadınların vücudunda hamile kalmadan önce yeterli miktarda folik asit bulunmalı. Folik asit, Bazı hastalıkların riskinin azalmasında çok başarılı. Mesela koroner kalp hastalığı ve felç gibi kardiyovasküler hastalılar, kolon, meme ve servikal kanser gibi kanserler ve Alzheimer, demans ve depresyon gibi beyni veya zihinsel fonksiyonu etkileyen hastalıklar.

Hamile kadınların her gün 400 mikrogram folik asit tüketmeleri öneriliyor. Değişik Durumlarda doktor kontrolüyle bu miktar 4,0 miligramdan 4.000 mikrograma çıkartılabilir. Kadınların, ekstra folik asit ihtiyaçlarını günde birden fazla multivitamin alarak karşılama yoluna gitmemesi gerekiyor, çünkü bu yöntem, A vitamini gibi diğer vitaminlerin sağlıksız boyutta alınmasına yol açabilir. Folik asit’i dozunda ve zamanında kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder