İDRAR YOLU İLTİHABI (SİSTİT) BELİRTİLERİ NELERDİR

İdrar yolu enfeksiyonu, üriner sistemde başlayan bir enfeksiyondur. Bu sistemi, böbrekler, mesane, üreter ve üretra oluşturur. Üriner sistemin herhangi bir parçası enfekte olabilir. Kadınların idrar yolu enfeksiyonu kapma olasılığı erkeklerinkinden daha fazladır.
İdrar yolu enfeksiyonu, mesane bölgesinde ağrı yaratabilir ve rahatsız edici olabilir. Eğer böbreklere yayılırsa, ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonları için tipik tedavi, antibiyotik tedavisidir.
idrar yolu enfeksiyon Üriner Sistem ve İdrar Yolu Enfeksiyonları
Belirtileri ise şunlardır:
Sürekli idrara çıkma,
İdrarda yanma hissi,
Sık ve az miktarda idrar,
İdrarda renk değişikliği ve ağır koku,
Bakteriler.
Eğer böbreklerdeyse;
Göğsün üst, yan ve arka kısımlarında ağrı,
Yüksek ateş,
Titreme,
bulantı,
Kusma.
Mesanedeyse;
Alt karında rahatsızlık,
Sık ve ağrılı idrara çıkma,
Düşük ateş.
Üretradaysa;
İdrarda yanma görülür.
Bakterilerin idrar yoluna girmesi, mesanede çoğalması ile oluşur. Üriner sistemin savunması bazen başarısız olmaktadır. Kadınlarda sık görülen mesanedeki enfeksiyonlar, cinsel yolla sistite yol açabilir. Belsoğukluğu, klamidya gibi virüslü hastalıklar, üretra enfeksiyonu ile gelişir.
Özellikle cinsel ilişki vasıtasıyla bu gibi mikroplar hızlı yayılabilir. Menopozdan sonra, yaş ilerledikçe yine enfeksiyon kapma riski çoğalır. Çünkü üretra ve mesane tabanının dokusu östrojen kaybı nedeniyle hassaslaşır ve mikroplara duyarsızlaşır.
Böbrek taşları, idrar tıkanması, şeker hastalığı ve diğer kronik hastalıklar da bağışıklık sistemini etkileyebilir. Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları böbreklere zarar verebilecek akut veya kronik böbrek enfeksiyonlarına (piyelonefrit) yol açabilir.
Küçük çocuklar ve yetişkinler böbrek hasarı, idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle büyük risk altındadır. İdrar yolu enfeksiyonu hamile kadınlarda düşük yapma veya prematüre bebek doğumuna neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder