İLTİHABLI ROMATİZMA VE ROMATİZMAYA İYİ GELEN BESİNLER

http://www.akupunkturr.com/images/romatizma.jpg
İltihaplı romatizma, eklemlerde ağrı, sıvı artışı, eklem hareketlerinde kısıtlılık tablosu ile ortaya çıkan hastalıklara verilen genel isimdir. Ancak eklemlerde iltihaplanma ile seyreden birçok romatizmal hastalık tablosu vardır. En sık görülen eklem iltihaplanması hastalığı olan romatoid artritte çok sayıda eklemde simetrik olarak, ağrı, şişlik, hareket kısıtlığı vardır. Eklem bulguları tedavi edilmezse kalıcı şekil ve hareket bozukluklarına yol açar.

Eklem bulguları yanı sıra bazen cilt bulguları, göze ait sorunlar, iç organ tutulumları, el-ayaklarda soğukluk gibi bir takım sistemik belirtiler de bulunur. Romatoid artrit kronik bir hastalıktır ve uzun süre ilaç tedavisine gereksinim vardır. Bazen eklem içine kortizon enjeksiyonu fayda sağlar.

Tedavide uzun etkili "hastalığı modifiye edici" ilaçlar, antienflamatuarlar ve kortizon kullanılır. Bu hastalıkta başka bir neden olmadıkça penisilin tedavisi uygulanmaz. Penisilin tedavisi streptokok bakterisinin yol açtığı "akut romatizmal ateş" hastalığında kullanılır. Akut romatizmal ateş en sık boğaz enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkar. Hastalık eklem tutulumu yanı sıra ateş, kalp tutulumu, cilt belirtileri ve nörolojik belirtilerle seyredebilir. Daha çok çocuk ve gençlerde görülür.

http://www.yenigundemhaber.com/xxdosyalarxxx40/haber404040/resim/sa%C4%9Fl%C4%B1kk(1).jpg
İyi tedavi edilmezse kalpte kalıcı hasar bırakabilir ama eklem bulguları genellikle düzelir. Her iki durumda da eklemde şişlik ve ısı artışının olduğu "akut" fazda eklem içine sıvı uygulaması önerilmez. Bu tedavi eklem kıkırdağı bozukluğunun olduğu kireçlenmede yararlıdırs.

Ancak enflamatuar eklem hastalığında da şişlik ve ısı artışının geçtiği, tahlillerin düzeldiği kronik dönemde, özellikle eklemde kıkırdak bozukluğu da eklenmişse, bu tür bir girişim düşünülebilir.


Enginar: Vücuttaki zehiri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir.

Tahıl: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir.
Kekik: Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarını sağlar. Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır.
Zencefil: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder