EGZAMA BELİRTİLERİ VE EGZAMA TEDAVİSİ


Egzama Nedir ve Egzama Belirtileri nelerdir? Çocukluk döneminde ortaya çıkıp ergenlik ve sonrasında devam eden atopik egzama, çeşitli tedavi yöntemlerine rağmen sık tekrarlayan bir hastalık. Tedavide kullanılan birçok ilaçkortizon içeriyor ve deriye zarar veriyor. Bu noktada hastaların imdadına, yeni geliştirilen ve kortizon içermeyen preparatlar yetişiyor.
Bağışıklık sisteminin dengesiz çalışması birçok hastalığa sebep oluyor. Ciltte kaşıntı, kızarıklık, kuruluk ve pullanmalara sebep olan Atopik Egzama da bu hastalıklar arasında yer alıyor. Atopik Egzama tedavisi uzun ve zahmetli bir yoldan geçiyor. Üstelik tedavide bugüne kadar kullanılan ilaçların kortizon içeriyor olması da hastaları olumsuz etkilemektedir.


Atopik Egzama Nasıl Bir Hastalık?
Atopik egzama, bebeklik ve çocukluk döneminde oluşan, ancak yetişkinlerde de görülebilen, yinelemelerle karakterize, kronik, kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Hastaların yüzde 90'ından fazlasında, ergenlik dönemi sonrasında da devam eder. Sıklıkla kişisel ve ailesel atopik egzama, alerjik nezle ya da astım hastalığı öyküsü ile birlikte bulunur.
Atopik egzamanın klinik görünümü ve belirtilerin dağılımı hastanın yaşına ve hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterir. Akut belirtiler kızarıklık ve kaşıntı şeklindedir. Akut atopik egzama sıklıkla bebeklerde görülür ve yüzü, saçlı deriyi ve kol ve bacakların dış yüzeylerini etkiler. Büyük çocuklar ve yetişkinlerde, deride kalınlaşma ve deri çizgilerinde belirginleşme ile karakterize olur. Belirtiler boyun, göz kapakları, dirsek önü ve diz arka¬sı gibi bölgelerde yoğunlaşır. Hastalığın her döneminde deri kuruluğu mevcuttur. Atopik egzamalı hastalarda virüs, bakteri ve mantar hastalıkları daha sık gelişir. Kaşıntı olmaksızın atopik egzama tanısı konamaz. Kaşıntı gün boyu aralıklı seyrederken, genellikle akşamları ve geceleri daha şiddetlenir. Bu durum hastaların uyku düzenlerinin bozulmasına neden olabilir.
Egzama Bulaşıcımıdır?
Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir.
Egzama Nedenleri
Atopik egzamanın ortaya çıkma sebepleri nelerdir?
Atopik egzamanın oluşmasında genetik, immünolojik ve çevresel etkenler rol oynamaktadır. Hastaların yüzde 80'inde ev tozu alerjenleri, polenler, küf mantarları gibi hava yolu ile alınan alerjenlere ve gıdasal alerjenlere karşı antikorlar bulunur. Bakterilerin de atopik egzamanın gelişimine katkıda bulundukları düşünülmektedir.

Egzama İlaçları - Egzamanın Tedavisi

Atopik egzamanın tedavisinde farklı güçte değişik yerel kortikosteroid preparatları yaklaşık yarım yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Bu grup ilaçların deride incelme, deri enfeksiyonları, deri çatlamaları, kılcal damar genişlemeleri, deri içi kanamaları gibi yan etkileri vardır ve geniş yüzeylere sürüldüklerinde deriden emilip kana geçerek sistemik yan etkiler oluşturabilirler.
O nedenle kortikosteroid kremlerinin geniş deri yüzeylerinde, göz çevresinde ve boyun, yüz, koltuk altı ve kasıklar gibi hassas bölgelerde doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Deride enfeksiyon varsa yerel kortikosteroidler uygulanmamalı, kullanım için hekimin direktiflerine dikkatle uyulmalı ve önerilenden daha uzun süre kullanılmamalıdırlar.
Atopik egzama tedavisinde tıbbın her alanında olduğu gibi yenilikler ve yeni tedavi olanakları ortaya çıkmaktadır. Örneğin steroid (kortizon) içermeyen bu nedenle de daha önce bahsettiğimiz yan etkileri bulunmayan yeni ilaçlar geliştirilmiştir. Bu preparatların deriden emilimi çok az olduğundan özellikle bebeklerde ve erişkinlerde hassas bölgeler ve geniş alanlarda bile güvenli bir şekilde kullanılmaktadır.
Hastalığın ilerlemesini önlemek için nelere dikkat etmeli?
İlerlemeyi engellemek için deriyi nemli tutmakta fayda var. Bu nedenle duştan hemen sonra, krem ya da merhem şeklindeki nemlendiriciler uygulanmalıdır. Banyoda ılık su tercih edilmeli, sabun kullanımı sınırlanmalı ya da daha iyisi sabun içermeyen temizleyiciler kullanılmalıdır. Kurulama hafifçe bastırılarak yapılmalı, havlu ile kuvvetli ovarak kurulama işleminden kaçınılmalıdır. Hastalığın alevlenmesine yol açan, sabun ve deterjanlar, kimyasal çözücüler, beyazlatıcılar, boyalar, yün ve sentetik kumaşlar, alkol içeren deri bakım ürünleri, kozmetikler ve parfümler gibi irritanlarla temastan kaçınılmalıdır.
Soğuk havalarda deriyi koruyacak şekilde giyinilmeli, yazın ince ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Yataklarda, halk arasında ev tozu böcekleri olarak bilinen akarları geçirmeyen kılıflar kullanılmalı, koltuk kanepe gibi özel kılıfla kaplanmayan yerlerde uyumaktan kaçınılmalı, çarşaflar her hafta 65 derecede yıkanmalıdır. 6-12 ayda bir halı, koltuk ve kanepeler için akarları öldüren temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Evde hayvan, çiçek, bitki bulundurulmamalı, kuştüyü yastık, yorgan ve yünlü giysiler kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder