KADINLAR HANGİ TESTLERİ YAPTIRMALI

Kadınlar Hangi Testleri Yaptırmallı?


Mamografi


Mamografi, meme kanserini henüz ele gelen bir kitle olmadan, yani kireçlenme aşamasındayken tespit edebiliyor. Bu sayede meme kanseri artık erken dönemde tedavi edilebiliyor, böylece ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıyor.

Ne zaman yaptırmalı? 20 yaşından itibaren her iki memenizi de ayda bir kez kontrol ettirin ve 2-3 yılda bir doktor muayenesinden geçmeyi ihmal etmeyin. 40 yaşından itibaren de her yıl mamografi çektirmeli ve birinci derece akrabalarınızda meme kanseri hikayesi varsa, sıkı takip altında olmalısınız.

Nasıl uygulanıyor? Mamografide, düşük doz x-ray, yani iyonizan radyasyon üreten bir tüp ile meme inceleniyor. İnceleme için mamografi denilen röntgen cihazının önüne oturmanız isteniyor. Ardından memeniz x ışınına duyarlı bir levha üzerine yerleştirilerek sıkıştırılıyor. Son olarak radyasyon verilip, her iki memenin iç yapısının görüntüleri filmde oluşturuluyor.


Pap Smear

Pap Smear testi sayesinde jinekolojik kanserler arasında ikinci sırada yer alan rahim ağzı kanserine çok erken safhada tanı konulabiliyor.

Ne zaman yaptırmalı? Uzmanlar, 18 yaşını aşmış ve aktif cinsel yaşamı olan her iki kadının yılda bir kez düzenli olarak pap smear testi yaptırmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Nasıl uygulanıyor? Muayene sırasında, özel bir fırça yardımıyla rahim ağzı bölgesinden hücre sürüntüsü alınıyor. Bu sürüntüler patoloji laboratuarlarında inceleniyor. İnce yayma tekniğiyle, rahim ağzı kanserine neden olan human papilloma virüsü tespit ediliyor.


Kemik yoğunluğu ölçümü

Menopoz ile kendini gösteren kemik kırılmaları riski, osteoporoz tanısı ile konuyor. Özellikle ailenizde osteoporoz öyküsü varsa, kemik mineral yoğunluğu ölçümü yaptırmanız daha büyük bir önem taşıyor.

Ne zaman yaptırmalı? 40-45 yaşından itibaren ama ailenizde genetik bir öykü varsa, 40 yaşından itibaren mutlaka kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalısınız.

Nasıl uygulanıyor? Kemik mineral yoğunluğu ölçümü, hiçbir hazırlık gerektirmeden, vücudunuza bir zarar vermeden özel bilgisayar programı ve hassas ölçüm yapan dansitometri cihazlarıyla yapılıyor. Bu yöntemle vücudunuzdaki kemik yoğunluğu ölçülerek kemik erimesi riskiniz saptanıyor. Erken teşhis sayesinde, ileri yaşlarda ciddi ve yaşamsal problemlere neden olan kırıkların oluşması engellenebiliyor


Kan tahlilleri

Düzenli olarak yaptırılan kan tahlilleri, diyabetten kolesterole, hipertasiyondan tiroit sorunlarına kadar birçok hastalığın ortaya çıkmasını sağlayabiliyor.

Ne zaman yaptırmalı? Herhangi bir yakınmanız olmasa bile 35 yaşından itibaren 2 yılda bir kan tahlili yaptırmanızda fayda var.

Nasıl uygulanıyor? Damardan kan örneği alındıktan sonra laboratuarlarda alyuvar ve akyuvarların durumuna bakılıyor, lökositler inceleniyor. Testlerden alınan sonuçlara bakılarak vücudunuzda enfeksiyon ve alerjik bir durum olup olmadığı saptanabiliyor, kan şeker ve kolesterol değerleri hakkında da bilgi ediniliyor.


Kolonoskopi

Kolon kanseri, en sık görülen kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Genellikle belirti vermeden, sinsi bir şekilde ilerleyen bu hastalık, özellikle 50 yaş ve üzerindekileri tehdit ediyor. Neyse ki kolon kanseri önlenebilen hastalıklar arasında yer alıyor.

Ne zaman yaptırmalı? 50 yaşından itibaren, 2-5 yılda bir düzenli olarak kolonoskopi yönteminden faydalanın.

Nasıl uygulanıyor? Kolonoskopi ile kalın bağırsağın tümü incelenebiliyor. Bu yöntemle kalın bağırsağa hava verilerek iç bölgenin görülmesi sağlanıyor. İşlem sonunda verilen hava geri alınıyor. Kolonoskopi yöntemiyle ileride tümöre dönüşebilecek polipler teşhis edilebiliyor. Poliplerin cerrahi yöntemlerle alınması sayesinde, kolon kanseri oluşma riski engelleniyor.


Ultrason

Vajinal ultrason kadın hastalıklarında erken tanı için gereken en önemli yöntemlerden biri.

Ne zaman yaptırmalı? Yakınmanız olsun veya olmasın 30 yaşından sonra yılda bir kez ultrason muayenesinden geçmelisiniz.

Nasıl uygulanıyor? Yumurtalıkları ve rahmi daha iyi görebilmek için vajinaya ince bir sonda yerleştiriliyor. Ekranda beliren görüntü, sağlığınız hakkında bilgi veriyor. Jinekolojik ultrason ile karın organları, özellikle de rahim ve yumurtalıklar ayrıntılı bir şekilde değerlendiriliyor. Rahmin yapısı, pozisyonu, büyüklüğü, rahimden kaynaklanmış tümörler ve miyomlar tespit edilebiliyor. Bunların yanı sıra rahim içi zarı, yani endometrium değerlendirmesi de yapılabiliyor. Aynı şekilde yumurtalıkların yapısı, yumurta geliştirme kapasiteleri ve yumurtalık kistleri de yine bu yöntemle belirlenebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder