SELÜLiTE KARŞI GELEN 20 YİYECEK

Selülitle savaşan 20 yiyecek-1


Selülitle savaşan 20 yiyecek
Maydanoz, soğan, sarımsak, lahana, muz… Mutfağımızdan eksik etmediğimiz birçok besinin aynı zamanda selülit giderici özelliği olduğunu biliyor muydunuz?Bilmeyenleri uyaralım; 6 haftalık beslenme programı ve bol yürüyüşle selülitlerden kurtulabilirsiniz!

Selülitle savaşan 20 yiyecek-2

Kadınların yüzde 90- 95’inde görülen selülit, en çok kalça, basenler ve vücutta ortaya çıkıyor. Genellikle kilolu kadınları etkisi altına alsa da, zayıf olanlar da sorun oluşturabiliyor. Hemen her kadının derdi olan selülitten yağ depolarını boşaltan ve toksinlerin vücuttan atılmaların sağlayan bir beslenme ve egzersiz programı ile büyük bir oranda kurtulmanız mümkün.Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysu Aydın, bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli şeyin; yeterli ve dengeli beslenerek vücudunuzdaki fazla yağ oranını ideal aralıklara ulaştırmak olduğuna dikkat çekiyor: “Kadınların vücutlarındaki yağın yüzde 20-33 arasında olması ideal oranlarda kabul ediliyor. Ancak hızla kilo kaybetmeye çalışılmamalı, çünkü bu durumda yağ yerine kas ve su kaybı oluyor ki bu da derinin elastikiyetini kaybederek sarkmasına yol açıyor. Bu nedenle en ideali, haftada 500 gram ile 1 kilo verilmesi. Ayrıca her gün düzenli olarak 1 saat tempolu yürüyüş de selülitin giderilmesinde büyük fayda sağlıyor.”

Selülitle savaşan 20 yiyecek-3

Selülit neden oluşuyor?

Vücuttaki portakal kabuğu görünümü sıkışmış yağ hücrelerinden kaynaklanıyor. Yağ hücreleri cildin altında, bağ dokusu arasında sıkışıyor. Bağ dokusu arasına sıkışmış yağ hücreleri de yüzeye doğru itilince ciltte pütürlü bir görünüm ortaya çıkıyor. Genetik eğilim, özellikle östrojen seviyesinin oluşturduğu dolaşım bozukluğu gibi hormonal nedenler, kilo almak ve egzersiz yapmamak, ilerleyen yaşla birlikte cilt altı bağ dokusunun zayıflaması, hamilelik ve hatalı beslenme gibi pek çok neden selülit oluşumuna neden oluyor.

Selülitle savaşan 20 yiyecek-4

SELÜLİTLE SAVAŞAN BESİNLER

Aşağıdaki yer alan besinlerden her gün en az üçünü tüketmeye özen gösterin.

SOYA: Östrojen, kolajenin yıkılmasına neden oluyor. Soya, içeriğinde bulunan fitoöstrojenle östrojenin görevini taklit ediyor. Ancak östrojenin reseptörlerine bağlanmadığı için kolajenin yıkılmasını önlüyor. Öğünlerinizde sıklıkla et veya tavuk yerine 3 adet soya köftesi ya da bir porsiyon soya fasulyesi tüketin.

Selülitle savaşan 20 yiyecek-5


ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ, TOZ KAKAO: İçeriğinde bioflavonoid olan bu besinler kolajeni yıkan enzimleri bloke ediyor ve bağ dokusuna destek oluyorlar. Üzüm çekirdeği ve toz kakao bu maddeden zengin besinlerden.

Selülitle savaşan 20 yiyecek-6


MAYDANOZ, BROKOLİ, KARNABAHAR, PORTAKAL: Zengin bir antioksidan olan C vitamini kolajen yapımında önemli bir rol oynuyor. Böylece deri altındaki bağ dokusunu güçlendiriyor. C vitamininden zengin olan brokoli, turunçgiller, maydanoz, yeşil biber ve karnabahar gibi sebze ve meyveler sofranızda bolca bulunsun. Örneğin, her sabah kahvaltıda bol miktarda maydanoz veya yeşil biber tüketebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinizde de C vitamininden zengin besinleri asla ihmal etmeyin.


Selülitle savaşan 20 yiyecek-7

SU: Bol su içmek kan dolaşımının düzenlenmesini sağlıyor ve ödemin oluşmasını önlüyor. Ayrıca yağ hücrelerinin emilimini sağlamak gibi önemli bir rol de üstleniyor. Günde en az 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.


Selülitle savaşan 20 yiyecek-8


KUŞKONMAZ, BEYAZ VE KARA LAHANA: Ödem söktürücü ve toksin atma özelliği nedeniyle bu besinler sofranızda sık sık yer almalı. Toksin atmak için beyaz lahana kürü de yapabilirsiniz. Bunun için; kaynayan yarım litre suda 5-6 adet beyaz lahana yaprağını parçalamadan, ağzı kapalı bir tencerede hafif ateşte 10 dakika haşlayın. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez aç veya tok karnına birer su bardağı için. Kürü 5 gün boyunca ve her seferinde tekrar hazırlayarak uygulayın. 3 gün ara verdikten sonra küre 5 gün daha devam edin.


Selülitle savaşan 20 yiyecek-9


SOMON BALIĞI: Somon gibi yağlı balıkta bolca bulunan Omega-3 damarları genişleterek kan akışının ve dolaşımının rahatlamasına katkıda bulunuyor. Haftada 2-3 gün balık tüketin.

Selülitle savaşan 20 yiyecek-10


KETEN TOHUMU: Omega-3 yağ asidinden zengin olan keten tohumu damarları genişleterek kan dolaşımını rahatlamasına katkıda bulunuyor. Her sabah kalktıktan sonra 2-3 tatlı kaşığı öğütülmemiş keten tohumu yiyin. İsterseniz, keten tohumunu yoğurtla karıştırarak da tüketebilirsiniz.

Selülitle savaşan 20 yiyecek-11


SOĞAN VE SARIMSAK: Kan basıncının ve dolaşımının rahatlamasını sağlıyorlar. Her gün yemeklerinizde ve salatalarınızda bu ikiliden bolca bulunsun.

Selülitle savaşan 20 yiyecek-12


ANANAS: İçeriğinde bulunan bromelain enzimi sayesinde yağ hücrelerinin çevresini saran deforme olmuş kolajen dokuyu parçalıyor ve yağların depolanmasını önlüyor. Ayrıca bölgesel ödemi de engelliyor Bu etkileri sayesinde selülit oluşumunu önleyen mucizevi besinler arasında yer alıyor. Her gün bir ince dilim taze ananas yemeyi ihmal etmeyin.


Selülitle savaşan 20 yiyecek-13


ZENCEFİL: Kanı inceltici fonksiyonu sayesinde dolaşımı rahatlatıyor. Her gün 5-6 kibrit çöpü şeklinde kestiğiniz zencefili çayınızın içine katabilirsiniz.


Selülitle savaşan 20 yiyecek-14


MUZ: içerisinde yer alan potasyum ile kan basıncını düşürerek dolaşıma yardımcı oluyor ve dokuları atık maddelerden temizliyor. Sindirim ve düşük tansiyon sorununuz yoksa, günde bir adet muz tüketmenizde fayda var. Karpuz, avokado, havuç, fasulye ve bezelye de fazla miktarda potasyum içeriyorlar.

Selülitle savaşan 20 yiyecek-15


KEREVİZ: Kan damarlarının kasılmasını engelleyerek dolaşımın rahatlamasını sağlıyor.

Selülitle savaşan 20 yiyecek-16

YEŞİL ÇAY: İçeriğindeki kateşin ile yağ yakımını hızlandırıyor. Günde iki fincan yeşil çay içmenizde fayda var

Selülitle savaşan 20 yiyecek-17


DOMATES SUYU: Domates vücudu toksinlerden arındırıyor. Günde 2-3 bardak domates suyu içerek selülitlerin giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.


























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder