SMEAR TESTİ NEDİR SMEAR TESTİNİN ÖNEMİ

Smear Testi Nedir

Gelişmiş ülkelerde serviks (rahim ağzı) kanserinden ölüm oranı son 40 yılda önemli ölçüde azalmıştır. Bunun başlıca sebebi serviks kanserinin toplumda taranması amacıyla pap smear testinin yaygın olarak kullanılmasıdır.
Ülkemizde de son yıllarda biopsi alınması düşünülmelidir. Menopoz sonrası bir kadında smear neticesinin ascus gelmesi halinde estrogen içeren kremlerle tedavi yapılmalı ve 3 hafta sonra tekrar smear alınmalıdır. Smear neticesi normal gelirse rutin tarama programına alınmalı, tekrar ascus gelmesi halinde kolposkopi yapılmalıdır.
Displazi-cın ve sıl: kanser öncüsü olabilecek hücresel farklılıkları tanımlar. Hafif, orta veya ağır olabilir. Hafif displazi veya low grade sıl tanısında risk düşüktür, lezyon kendi kendine gerileyebilir. Bu taktirde yapılması gereken ya 4-6 ay sonra smear tekrarı veya direkt kolposkopi denilen rahim ağzının büyütülerek görüntülenmesini sağlayan tanısal işlemin uygulanmasıdır. İki defa normal smear neticesi alınana kadar 4-6 ay ara ile smear alınmalı, daha sonra rutin tarama programına dönülmelidir. Smear neticesinin tekrar hafif displazi / lgsıl gelmesi halinde kolposkopi yapılmalıdır. High grade sıl veya ağır displazi neticesi geldiğinde yapılması gereken işlem kolposkopik değerlendirme ve gerekirse biopsi alınmasıdır.

Kolposkopi rahim ağzının bir mikroskop yardımı ile büyülterek görüntülenmesini sağlayan bir yöntemdir. Kolposkopi altında bir sorun saptanan bölgelerden biopsi alınarak kesin tanı konulabilir.
Smear ve kolposkopi altında alınan biopside patoloji saptanan hastalarda çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Bunlar lezyonun derecesine göre rahim ağzının yakılması (koterizasyon), dondurulması (kryoterapi) veya leep denilen yöntemle ince bir tabakanın çıkartılmasıdır. Leep işlemi ayaktan yapılabilen bir işlemdir ve hem çıkartılan dokunun incelenmesi ile kesin tanı konulabilir hem de bu işlem çoğunlukla tedavi için yeterli olur. Rahim hakkında başka bir sorun de varsa ve hasta doğurganlığını tamamlamışsa rahimin bütününün alınması (histerektomi) de düşünülebilecek bir tedavi seçeneğidir.
Kanser saptanması halinde daha detaylı tedavi seçenekleri düşünülmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder