YENİ GÜNEŞ SİSTEMİ BULUNDU YILDIZ VE GEZEGENLER

Avrupa Güney Gözlemevi ESO, güneş sistemine en çok benzeyen gezegen sistemini keşfetti. Yeni keşfedilen HD 10180 isimli gezegenin etrafında en az 5 gezegen olduğu açıklanırken, mevcut Güneş Sistemi'mize en çok benzeyen sistem olduğu belirtildi. Bilim adamları, yıldızın etrafında dönen gezegenlerin Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerle benzerlik gösterebilecğini belirtti.


Yeni keşfedilen HD 10180 sistemi


Araştırmacılar sistemin ayrıca şimdiye dek bulunan en küçük kütleli gezegeni de içeren 2 tane daha gezegen içerebileceğine dair kanıtlara da sahip olduğunu açıklandı. Gezegen sayısı bakımından Güneş Sistemi'ne en çok benzeyen sistem olduğu açıklanırken, araştırmacılar, gezegenlerin yıldızdan uzaklığının Güneş Sistemi'nde de görüldüğü gibi düzenli bir sıra izlediği yönünde kanıtlar buldu.

ESO yaptığı açıklamada, "Çok beklenen, en çok gezegenli sistemi bulmuş olduk. Bu dikkate değer keşif aslında ötegezegen araştırmalarında yeni bir döneme girdiğimize işaret etmektedir. Sadece tekli gezegenlerin değil, karmaşık gezegen sistemlerinin araştırılması. Yeni sistemdeki gezegen hareketlerinin araştırılması gezegenler arasındaki karmaşık kütleçekimsel etkileşimleri gözler önüne sermekte ve sistemin uzun-dönemli evrimi hakkında derinlemesine bir bakış açısı sunmaktadır" denildi.

Şili'deki gözlemevi, sistemde yer alan 5 ya da daha fazla gezegenin karmaşık kütleçekimsel etkileşimleri yıldız üzerinde küçük yer değiştirme hareketine neden olduğunu belirtti. Gökbilimciler bu etki nedeniyle sistemin çekim merkezi etrafında dolanan yıldızın ileriye ve geriye doğru olan küçük hareketini 190 ayrı HARPS ölçümü sayesinde tespit ettiler. Bilimadamları, yeni keşfedilen sistemde tüm gezegenlerin neredeyse dairesel bir yörüngeye sahip olduğunu belirtti. ESO, Şili'nin Atacama Çölü bölgesinde eşsiz 3 adet birinci sınıf gözlem yerleşkesi işletmektedir: La Silla, Paranal ve Chajnantor. ESO Paranal'da dünyanın en gelişmiş optik gökbilim gözlemevi olan Çok Büyük Teleskop'u (Very Large Telescope), ve dünyanın en büyük tarama teleskopu VISTA'yı işletmektedir. ESO varolan en büyük gökbilim projesi ve devrimsel gökbilim teleskopu ALMA'nın Avrupalı ortağıdır. ESO şu anda "gökyüzünü izleyen dünyanın en büyük gözü" olacak 42-metre çapında Avrupa Aşırı Büyük optik/yakın kızılöte Teleskopu, E-ELT'yi inşa etmeyi planlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder