DÜNYANIN EN GÜZEL BAHÇELERİ

Eğer nereye bakacağınızı biliyorsanız, dünyanın farklı yerlerinde atalarımızın doğa ile nasıl güçlü bir bağ kurduklarını ve doğayı nasıl iyi yönde dönüştürebildiklerini gösteren pek çok örnek görebilirsiniz. Bu yeşil toprak parçaları bizi yalnızca doğaya bağlanmıyor, aynı zamanda o bölgenin tarihi ve kültürüne bir pencere görevi yapıyor. Bu yüzden, buraları yaşam ve oksijen sağlayan müzeler olarak ta görmek gerekir.


Terra Nostra
Furnas, São Miguel, Azores

1790 yılında yapıldı.

São Miguel volkanik bir ada olmasında rağmen inanılmaz derecede yeşil. Bahçenin bulunduğu alan mavi ortancalar ve portakal rengi zambaklarla çevrelenmiş. Sadece çatlaklardan çıkmış sıcak volkanik çamurun kurumasıyla oluşmuş topraklar üzerinde kurulu Terra Nostra bahçesi, ilk olarak Portekizli tüccarlar tarafından inşa edilmiş.

Terra Nostra Garden ve Terra Nostra Garden Hotel
Tel: 351 296 549 090
Çift kişilik odalar 177$’dan başlıyor

Wörlitz
Wörlitz, Germany, Dessau yakınları

1764 yılında yapıldı.

İngilizlere ait herşey konusunda tutukulu bir Saxony prensi olan Leopold Friedrich Franz işini asla yarım yamalak yapmazdı. 1758’de 18 yaşında iktidara geldiğinde, mülküne giden yolları meyve ağaçlarıyla süslemiş ve pek çok muhtemeşem bahçe inşa ettirmişti. Wörlitz onun muhteşem miraslarından biri oldu: Wörlitz’de 17 çeşit köprü, çok miktarda şakak, fallik çiçek yatakları, bir heykel ve bir amfitiyatro bulunuyor.
Hemen belirtelim, bahçe ayrıca UNESCO Dünya Mirasları arasında da yer alıyor.

Wörlitz Park
Tel: 49 340 646 150

Kirstenbosch Ulusal Botanik Bahçesi
Cape Town, Güney Afrika

1913 yılında yapıldı.

Güney Afrika’nın bitki örtüsü dünyanın en zengin ve az bulunur bitki örtülerinden. Ancak bu deneyimi yaşamak için hayvanlar arasında sinsice dolaşmak tehlikeli olabilir. Bunun yerine, bizim önerimiz, Kirstenbosch’u ziyaret etmeniz, ülkenin yerli bitkilerini görebileceğiniz tek (güvenli) yer.


Kirstenbosch National Botanical Garden
Tel: 27 21 799 8783

Stourhead Estate
Wiltshire, İngiltere

İlk defa 1743 yılında yapıldı.

Herkes bilir, klasik İngiliz bahçeleri zarifçe düzenlenmiş ağaçlar, parklar ve göllerle kusursuz bir harmoni içindedir: romantizm, klasik cazibe, güzel binalar ve de olağanüstü renkler, yeşillikler.

Stourhead
Tel: 44 1747 841 152

Ninfa Gardens
Roma’nın dışı, İtalya

1920lerde yapıldı.

"O kadar güzel ki ağlamak istiyorum" denir ya, bu romantik bahçeler konusunda zirve olan Ninfa için gerçekten doğru. Orijinal olarak 1920lerde Caetani ailesi tarafından yapılan bahçe 14yy’da yağmalanan kasabanın kalıntıları üzerine bir pelerin gibi yayılıyor.

Ninfa
Tel: 39 0773 695 404

Jardin Plume
Normandy, Fransa

1997 yılında yapıldı.

Louis XIV'in Versailles’inden daha gösterişli bir bahçe yoktur. Bu yüzden son yıllarda bahçıvan Sylvie ve Patrick Quibel tarafından düzenlenen Jardin Plume gibi basit, kırsal bahçelerde bile Versailles’in etkisini görebilirsiniz. Bahçede, devasa Fransız geometrisinin sofistike karışımı ve günümüz bitkileriyle yüz senelik bitkilerin karışımı güzel bir harmoni oluşturuyor.

Le Jardin Plume
Tel: 33 2 35 23 00 01

Generalife
Granada, İspanya

14yy’da yapıldı.

Granada’nın Endülüs şehrine ulaşmak için geçirilen birkaç geceden sonra, bu vahaya benzer barınak insanlara kucak açıyor. Eğer taklit, övgünün en iyi şekliyse, Alhambra sarayının bitişiğindeki Generalife, dünyadaki en takdireşayan bahçesi diyebiliriz.

Generalife
Tel: 34 902 441 221

New York Botanik Bahçesi
da Bronx

1891 yılında yapıldı.

Gürültülü ve telaşlı Manhattan’a olan yakınlığı, yapraklarla dolu oluşu ve açık havası bu bahçeyi muhteşem yapan şeyler. Düşünsenize, bir an Grand Central Station’dasınız, kısa bir tren yolculuğundan sonra cennet bahçeleriyle karşılaşıyorsunuz.

New York Botanical Garden
Tel: 718 817 8700

Saiho-ji
Kyoto, Japonya

14yy’da yapıldı.

Bahçeler aslında, Kyoto'nun en güçlü cazibelerinden birisi. Saiho-ji sadece yeşiller ve grilerin yer aldığı huzur dolu bir yer. Tutkuları ayağa kaldırmak için hiçbir şey yok, buradaki herşey ruhu sakinleştirmek için.

Saiho-ji
Tel: 81 75 391 3631
Ziyaretler yalnızca randevuyla mümkün

Kennerton Green
Mittagong, Sidney’in dışı, Avustralya

1860 yılında yapıldı.

Çiçeklerle dolu İngiliz tarzı bahçelerin sıcak iklimlerde yetiştirilmesi zor, ancak Sidney Opera House’in eski pazarlama müdürü olan Marylyn Abbott nerede neyin yetişeceği konusunda bilgili birisi ve hiç yılmadı: eğer bir bitki güzel değilse yada iyi büyümüyorsa, hemen bahçeden kaldırdı. Sizi temin ederiz, ortaya çıkan muhtemeşm bahçe kadar güzelini asla görmemişsinizdir.

Kennerton Green
Tel: 61 425 261 403

Amber Palace
Jaipur, Rajasthan, Hindistan

18inci yy’da yapıldı.

Rajasthan lüks ile tevazunun, renkler ile kültürlerin, saraylar ile fakirlerin ilgi çekici karışımı gibi. Nehir sularının hemen dibindeki kuleye komşu Amber Palace, devasa bir bahçe. Bahçenin en özgün yanı yıldız şeklinde yeşilliklerle donatılmış ve dar su kanallarıyla ayrılmış teraslar.

Amber Palace
Tel: 91 141 253 0293

Nong Nooch Tropik Botanik Bahçesi
Chonburi, Tayland

20yy sonlarında yapıldı.

Bahçelerin sıkıcı olduğunu mu düşünüyorsunuzg? İşte size 10 yaşındaki çocukların bile bayılacağı eğlenceli bir bahçe. Tayland körfezinin kuzeyinde yer alan bu bahçe tam anlamıyla abartılardan oluşuyor.

Nong Nooch Tropical Botanical Garden
Tel: 66 38 709 358

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder