KIKIRDAK ERİMESİ EKLEM HASTALIKLARI TEDAVİLERİ





Kıkırdak hücreleri yapısal olarak en üst düzeyde olgunlaşmış hücrelerdir. Bu nedenle kendileri çoğalamazlar. İnsanlarda kıkırdak hücresi üretimi 1 yaşında sona erer. 1 yaşındansonra oluşan kıkırdak kayıpları bu nedenle kendisini tamir edemez.
Mikrokırık
Kıkırdak bozukluğu olan bölgeler küçük delikler açılarak kemik iliğindeki kök hücrelerin hasarlı bölge getirilmesi ve burada kıkırdak yama oluşmasıdır.
Tamamen artroskopik olarak yapılabilen bir işlemdiraşarı oranı % 80 lerin üzerindedir.
Kıkırdak nakli
Bu operasyona mosaikplasti de denilmektedir. Yapılan işlem üstü kıkırdak ile kaplı kemik silindirleri hasarlı bölgelere döşemektir.Hastanın kendisinden alınması planlanıyorsa kemik-kıkırdak silindirleri dizin ağırlık taşımayan yüzeylerden gelmelidir. Bu gerçek uygulama yüzeyinin kısıtlanmasına neden olur. 2 cm2 altındaki kıkırdak hastalıklarında son derece etkililidir. Başarı oranı % 80 ler civarındadır.
Kıkırdak hücre nakli
Türkiye’de son zamanlarda çok reklamı yapılan fakat dünyada yaklaşık 20 yıldır uygulanılan, pahalı - çift aşamalı operasyon olması ve başarı oranının diğer yöntemlerle farklılık göstermemesi nedeniyle gittikçe az kullanılan bir yöntemdir. İki aşamalı bir cerrahi bir işlem gereklidir. İlk aşamada cerrah artraskobik teknikle sağlıklı kıkırdak hücrelerini diz ekleminin ağırlık taşımayan bölgelerden toplar. Toplanan kıkırdak hücreler genetik bir işlem sonrası 15 gün kültüre edilirek üretilir.
Bu hücreler hazırlandıktan sonra diz kıkırdağındaki hasarlı bölgeye nakil edilirler. Bu hücrelerden orjinal kıkırdak dokusuna çok yakın kıkırdak dokusu gelişir. Yaklaşık %70-80 başarı sağlanır.
Kadavradan Kıkırdak ve Menisküs nakli
Dizin kemik ve kıkırdak hasarlanmalarının geniş olduğu genç hastalarda diz protezine iyi bir alternatiftir. Genellikle dizin iç veya dış kısmının tamamını ilgilendiren menisküs ve kıkırdak bozukluklarında veya kırık-travma sonrası yüzey düzensizlik ve kayıplarında dizin hasarlı bölümü tamamen çıkarılarak kadavradan alınan kemik-kıkırdak-menisküsün nakli ile yeni-sağlıklı bir eklem yüzeyi oluşturulur.
Kadavradan nakledilen parçalarda red oranı % 5 i geçmemektedir. Vücudun canlı hücreleri konulan allogreftin içine göçederek yaklaşık 6-12 hafta içinde tam bir uyum sağlar.
YENİ YÖNTEMLER
YAPAY KIKIRDAK
Yapay kıkırdak nedir?
Aynen insandaki normal kıkırdak-kemik ilişkisine benzer şekilde 14 mm kemik bloğu üzerinde 3 mm kıkırdak bloğu bulunan silindir biçimli parçalardır. Yapay kıkırdağın temel prensibi insan kemik ve kıkırdak hücrelerinin içine girerek büyüyebileceği bir iskelet yapı sağlamaktır. 4 ile 13 mm arasında çaplarda alternatifleri vardır.
Yapay kıkırdak nasıl yapılır?
Kıkırdak yaralanmasının boyutu ve şekline göre 1 veya birden çok yapay kemik-kıkırdak silindiri yerleştirilir. Teknikte kıkırdak yaralanması olan bölgenin tamamının silindirler biçiminde çıkarılır ve yerine yapay kıkırdak silindirleri yerleştirilir.
Kimlere yapılır ?
· Kıkırdak sorunu olan hastalarda ,
· 4 cm2 (yaklaşık 1 liralık metal para büyüklüğü) ve altında ki kıkırdak kayıpları
· 50 yaş altı Başarı oranı
·% 70-90 arasında
· Küçük kıkırdak sorunlarında daha başarılı
· Genç yaşlarda daha başarılı

5 yorum:

  1. Adsız3/19/2012

    Merhaba;ben iki dizinde de kıkırdak erimesi olan bir hastayım.İkisinde de yok denecek kadar az kıkırdağım var ve yürüyemiyorum.Bu yazıyı paylaşan kişiyle iletişim kurabilir miyim? lütfen yardımcı olun.Saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. isim soyisim ve e-mail adresi bırakırsanız size ulaşabiliriz.teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Adsız7/06/2012

    16 yaşında oğlum 2ay önce bısiklet kazası geçirdi mr rntgen hiçbi puroblem yok 1aydan beri sğ bileği şiş ağrılardan kullanamıyor kolunu rntgen sonucu kıkırdak hasar görmüş dendi alçıda kaldı 10gün çıkıkçılara gittik şimdide sol omzu ağrıyarak kalktı omuz gıcırdıyor vekütür kütür sesler var sorunumuz ne tam teşis konamadı lütfen bilgisi olanlardan yardım bekliyorum

    YanıtlaSil
  4. Adsız7/15/2012

    adım turgut demirci 17 yaşında oğlumun sağ dizinde emar ve tomografi çekildi kıkırdak erimesi olduğunu balta limanı hastanesindeki doktorlar söylediler okmeydanı ssk hastanesindeki doktorlarda hiçbir şeyiniz yok dediler hangisine inansak bilmiyoruz oda doktor obürüde doktor boşu boşuna çocumu amaliyat ettirmek istemiyorum bana insanlık namına bilgi veriniz lütfen cep:0537 701 46 79

    YanıtlaSil
  5. Sayın Turgut Demirci Beyefendi cep telefonu değilde email adresinizi bırakırsanız size e-mail yoluyla hemen yardımcı olabilirim.

    YanıtlaSil