SPİRİLUNA TATLI SU YOSUNU FAYDALARI

Spirulina, zengin protein içeriği (% 60-70), vitaminler (özellikle B12 ve Beta-Karoten) ve mineraller bakımından özellikle vejetaryenler ve dengeli beslenemeyenler için çok uygun bir bitkisel beslenme desteğidir. Yapılan çalışmalarda, özellikle içerdiği niacin-B3 ve diğer vitaminlerle kolestrolü düzenlediği, kanser hastalıklarında vücuda destek verdiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, ışın tedavisi ve kemoterapi sırasında görülen yan etkileri azalttığı, obezite, ağır metal ve radyasyon zehirlenmeleri ile HIV (Aids) virüsüne karşı olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. İçeriğindeki B-12 vitamini ise, bilindiği gibi kırmızı kan hücrelerinin yapımı ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir. Spirulina' nın mavi rengini veren bir protein olan fikosiyaninise, kemik iliğindeki kök hücreleri olumlu yönde etkilemekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Spirulina B-1, B-5 ve B-6 vitaminleri, çinko, magnezyum ve bakır mineralleri, aminoasit methionine ve Beta-Karoten (Vitamin-A), E vitamini ve selenyum gibi antioksidanları da içermektedir. İçeriğindeki GLA ise yağ birikintilerinin çözülmesine ve kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesine yardımcı olmakta ve böylece kalp rahatsızlıklarının önlenmesine katkıda bulunmaktadır. Sindirimi çok kolay olan Spirulina; gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında da destek tedavi olarak önerilmektedir. ABD, Çin, Rusya, Japonya, İspanya ve diğer pek çok ülkede bilim adamları bu besinin potansiyel etkilerini çözmeye çalışmaktadırlar

Faydaları ve Kullanım Alanları:

  • Protein, vitamin ve mineral bakımından zengin olup, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir.

  • İçeriğinde bulunan Alfalinoleik asit ve spirulina’ya özgü olan mavi renkli fikosiyanin pigmenti sayesinde bağışıklık sistemini güçlendir. Virüslerin hücre içine nüfuz etmelerine engel olur ve hastalıklara karşı direnç kazandırır.

  • Spirulina, ıspanaktan çok daha fazla demir içerir. Demir; kırmızı kan hücrelerine (Alyuvarlar) oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobin sentezinde, vücut fonksiyonları ve bağışıklık sisteminin korunmasında görev almaktadır. Spirulina’nın yüksek demir ihtiva etmesi, anemi hastalığında önem taşımaktadır.

  • Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin (Alyuvar ve Akyuvarlar) üretimini teşvik eder. Bu özelliğiyle kansızlık sorunu olanlarda faydalıdır.

  • Düzenli kullanıldığında ağız ve vücut kokularını yok edici özelliği vardır.

  • İçeriğindeki GLA sayesinde kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürücü, kan basıncını ayarlayıcı (tansiyon düşürücü) ve hücre yenileyici özelliği vardır.

  • Spirulina önemli oranda Beta-karoten, Demir ve Çinko içermekle birlikte Selenyum, Mangan, Bakır, Krom, Vitamin C ve E içermektedir. Bu antioksidant mineraller ve vitaminlerin bağışıklık sistemini uyardıkları, özellikle kansere karşı korumada rol oynadıkları ve yaşlanmayı yavaşlattıkları bilinmektedir.

  • Antioksidan özelliği ile vücudu serbest radikal denen zararlı moleküllerden arındırır. Spirulina’nın yapısında bulunan Selenyum ve Fikosiyanin (Se-PC) serbest radikalleri uzaklaştırmak için aktiviteleri incelenmiş ve bu maddelerin önemli bir antioksidan özelliği olduğu gözlemlenmiştir.

  • Özellikle vejetaryen beslenenler için önemli olan B-12 vitamini bakımından en önemli bitkisel kaynaktır.

  • Spirulina' nın mukoprotin içermesi, kolay sindirilmesini sağlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında destekleyici olarak kullanılmaktadır.

  • Spirulina, bağırsak fonksiyonlarını ve sindirim hızını arttırmaktadır. Spirulina, E.coli ve Candida gibi zararlı bakterileri durdurucu, Lactobacillus ve Bifidobacteria gibi yararlı bakterileri de harekete geçirici etkiye sahiptir.

  • Zayıflama diyetlerinde de kullanılan Spirulina, vücudu protein, vitamin ve minerallerle beslerken, aynı zamanda yemeklerden yarım saat önce alındığı takdirde, tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

  • Japonya’da insanların çoğu Spirulina kullanmaktadır. Spirulina iştah açıcı değildir. Yemekten yarım saat önce alınan Spirulina daha az yemek yenmesine neden olmaktadır. 10 gram Spirulina sadece 36 kalori içermektedir.

  • İçerdiği organik demir ve kalsiyum sayesinde sağlıklı bir kemik, sinir, kan ve kas dokusu için önemlidir.

  • Ağır işlerde çalışanlar, atletler ve vücut geliştirme gibi ağır spor branşlarında uğraşanlar için ideal bir fonksiyonel besindir. Pek çok olimpiyat ve dünya şampiyonunun Spirulina kullandığı bilinmektedir.

  • İçerdiği yüksek miktardaki klorofil sayesinde toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında rol oynar. Bu bakımdan kuvvetli ve doğal detoksifiye edici (Arındırıcı-temizleyici) ürünlerden biridir.

  • Spirulina, böbrek taşını oluşturan kalsiyum oksalatı ortamdan uzaklaştırmaktadır. Bu nedenle böbrek taşı üreten bünyelerde kullanılması tavsiye edilmektedir.

  • Kansere karşı koruyucusu olan Beta-Karoten meyve ve sebzelerde oldukça zengindir. Yaklaşık 10 gram Spirulinada, 6 tane pişmemiş havuçtaki kadar Beta-Karoten (Vitamin A) vardır. Beta-Karoten gözleri güçlendirici etkiye de sahiptir.

  • Spirulina önemli miktarda vitamin E içermektedir. Vitamin E, bağışıklık sistemi için gereklidir ve kuvvetli bir antioksidantdır. Spirulina’daki kalsiyum miktarı ile sütteki kalsiyum miktarı birbirine eşdeğerdir. Kalsiyum kuvvetli diş, kemik gelişimi ve kallojen yapımına yardımcı olur. Ayrıca vitamin E, vücudun demir alımına, sinirlerin yatışmasına, kalp kasının büzülmesine, sinirlerin iletiminde ve kanın pıhtılaşma düzenlemelerinde önemli rol oynar. Spirulina pirinçten daha fazla potasyum içerir. Potasyum, kasların gerilmesinde gerekli bir çok enzimin aktivitesini düzenler. Potasyum, sinir fonksiyonlarını düzenler, normal kan basıncının korunmasına yardımcı olur, hücrelere besleyici elementlerin taşınımı için gereklidir ve kasların dinlenmesine yardımcı olur.

  • Yetişkinliğe geçerken gençlerde sıkça karşılaşılan sorunlardan biri de akne ve sivilce sorunudur. Bu sorunlar genellikle hormonal değişiklikler ve dengesiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Spirulina içerdiği vitamin, mineral ve klorofil pigmentleri ile akne ve sivilcelerin oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktadır.


    GNC

    de bulabilirsiniz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder