BALIN FAYDALARI BALIN ZARARLARI VE ÇEŞİTLERİ

Ortala

ÖKSÜRÜK : Bilhassa yatağa yatınca başlayan kuru öksürüğe bal ile yapılan şerbet iyi gelir.

KABIZLIK: Bilhassa sıcak suyun içine katılarak yapılan bal şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.

NEZLE : Bal, limonla veya sütle içilirse nezlenin geçmesini sağlar.

İYİ BİR KORUYUCUDUR: Antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde bakteri, mantar oluşmaz. Birçok gıda içinde bozulmadan saklanabilir.

MİDEYE KUVVET VERİR: Baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve Hazmı gerektirmediğinden kolayca kana geçer. Ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.

AĞRI DİNDİRİCİ: Balın bilhassa buharı ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.

GÖZE FAYDALIDIR: Gözün görme gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.

KANSIZLIĞI GİDERİR: Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.

DAMARLARI AÇAR: Diğer şekerlerin oksine okisjen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle Kalp Hastalarına faydalıdır.

ROMATİZMA: Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir.

ŞİŞMANLIK: Bal içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır.

ALERJİ: Alerjik vakıalarda pahalı ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir.

İŞTAH AÇICI: İhtiva ettiği A,B,C, ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.

DOĞAL DİŞ MACUNU: Diğer tatlı ve meyvelerin zıttı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur,ağızdaki yaraları tedavi eder.

YARA İLTİHAP GİDERİR: Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında bal kullanıldığı bilinmektedir. Cavanagh ve BEAZLEY adlı araştırmacılar balın laboratuar şartlarında özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren Kalbi Tutacoli mikropları ile Candida Albicans isimli mantarlar üzerinde balın etkili olduğunu gözlüyorlar. İnhibin mikropların üremesini de önler.

BALGAM SÖKTÜRÜR: Balgamı keser vücudun pis rutubetini giderir.

KARIN AĞRISI: Karın ağrısını geçirir. Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir.

VEREM: Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok faydalıdır.

İDRAR : İdrar söktürerek mesane yollarını temizler. İltihabını giderir.

KÖPEK ISIRMASI : Köpek ısırmasına karşı faydalıdır. Köpek ısırınca bal şerbeti içilir. Ve köpeğin ısırdığı yere bal sürülür.Kuduz ihtimaline karşı tıbbi tedbirler ayrıca alınmalıdır.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: Vücuda bal ile masaj yapılırsa cilt yumuşar. Yüze maske şeklinde sürülürse cilde canlılık verir ve tazeler.

SAÇLAR : Saçları besler. Saça sürülürse saçları yumuşatır. Besler,uzatır,parlaklık ve canlılık kazandırır.

YANIKLAR: Bal zeytinyağı ve gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı,sızı çekilmez. Yanık kısa sürede iyileşir. Yanık izi kalmaz.

VARİS’e faydalıdır. Bal vücutta olan olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır.

KARACİĞER: Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.

SARILIK: Balla salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir.

TERLEME’yi giderir. Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.

İSHAL’i durdurur. Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.

KOLESTOL’ü düşürür.

Yatağını ıslatan çocuklar için gayet faydalıdır.

İLAÇLARIN YAN TESİRİ’ni önler.Zararlarını nötüre eder.

AKNE :için iki çorba kaşığı bal iki çorba kaşığı süt limon suyundan oluşan karışımın sürülmesi faydalıdır.

ZEKA GELİŞİMİ : Büyüme çağındaki çocukların zeka gelişimlerine azımsanmayacak derecede olumlu etkisi vardır.

CİNSEL GÜCÜ : Arttırıcı özelliği vardır. ALACA: Alaca hastası olanlar en az iki-üç ay sabah aç karnına bir su bardağı bal şerbeti içerse şifa görür.


Bal çiçek polenlerinin arılar tarafından çeşitli işlemlerden geçerek soframıza gelen bir mucizedir.Çünkü yarım kilogram balın yapılabilmesi için 900 bin arının çalışması gerekir.Balın rengi,şeker dengesi, tadındaki farklılıklar toplandığı nektarlardan kaynaklanmaktadır.Uzmanlar balda kalsiyum,fosfor,demir,potasyum,magnezyum,sodyum kükürt, iyot gibi mineraller bakımından oldukça zengindir. Bu mucize besinin 1001 derde devası vardır.Örneğin bakteriler balla temas ettikleri zaman yaşamaları için gerekli olan nemi kaybederler ve ölürler.Ayrıca bal insan vücudunu etkileyen birçok mikroorganizmayı yok eder.Bazı bilim adamları balı kullanarak tifo ve dizanteri mikroplarını öldürmeyi başarmışlardır.Bal sadece mikroorganizmalarla savaşmaya yaramaz ayrıca insanda kemik ve dişlerin gelişmesinde büyük rol oynar.Çocuklar ve gençler başta olmak üzere her yaşta insanın beslenmesinde büyük rol oynar.Ayrıca uzmanlar tarafından 500 hastalığın tedavisinde kullanıldığı biliniyor.Bunları şöyle sıralayabiliriz:Adele ağrılarının dinmesi,yaraların iyileşmesi,akciğer ve bademcik iltihabının giderilmesi,baş ağrısı ve baş dönmesi,cilt bozukluğu,damar tıkanıklığı,kalp çarpıntısı,hazmı kolaylaştırma,hafızayı güçlendirme gibi daha birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.Özellikle gelişme dönemindeki çocukların bal tüketmesi çok önemlidir.Bal çok önemli olmakla beraber maalesef balın da doğal olmayanları piyasada mevcuttur.Bu sahte ballar şekerli suyla yapılıp bozulduğu takdirde insan vücuduna çok büyük miktarda zararı dokunabilir.Balın bu kadar faydası olmakla birlikte tüketimde çok aşırıya kaçılmaması gerekir.Özellikle bazı küçük çocukların bünyesine ağır gelebilmektedir.Küçük çocuklardaki tüketiminde mutlaka aile hekimine başvurunuz.Gençler ve yetişkinlerde ise günde 2 kaşık bal yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder