KİLO ALMAK KAS YAPMAK İÇİN NE YAPMALI


Şimdiye kadar hep kilo vermek ve daha az kalori almak için uğraşan kişilere yol gösterilir. Ama bunun yanında kilo almak isteyen kişiler de var. Çok zayıf olmak özellikle az besin tüketimine bağlıysa önemli bir sağlık sorunu olabilir. Çocuklar da az besin tükettiklerinde normal büyüme ve gelişmeleri için gerekli enerji ve besin ögelerini alamazlar.

Besinlerle yeterli enerji alınmazsa yorgunluk, konsantrasyon kaybı ve huzursuzluk gibi durumlar oluşabilir. Daha ciddi açlık durumlarında ölümlere neden olmaktadır ve Dünyamızda ne kadar çok insan açlıktan ölmektedir…
Derinin altındaki yağ normal kilosunda olanlarda sağlığı koruyucu özellik gösterir. Fakat zayıf insanlarda bu yağ tabakası kişiyi sıcak tutmaya yetemeyecek kadar incedir. Zayıf kişilerde ve özellikle yaşlılarda daha çok üşüme buna da bağlıdır.

Ani kilo kaybı

Eğer aniden kilo kaybederseniz ve nedenini bilmiyorsanız mutlaka doktorunuzla konuşun. Bu diğer sağlık sorunlarının nedeni olabilir. Tiroitlerinizde, barsak sisteminizde veya başka bir probleminiz olabilir.

Kilo almak istediğinizde

Kilo verme konusunda çok fazla yazılmış makale vardır. Çünkü günümüzde sıklıkla gözlenen sağlık problemi fazla kilodur. Fakat bazı durumlarda kilo almaya gereksinim olabilir. Bazıları için kilo almak, kilo vermekten zor olabilir ! Bu konuda genel önerim harcadığınızdan fazla enerji yani kalori almaktır. Ancak kilo almak içinde kilo vermede olduğu gibi sağlıklı bir yol izlenmeli besin piramidi önerileri takip edilmelidir.
• Her besin grubundan tüketin, zayıf olan kişiler için piramidin en üst kısmındaki yağ ve şekerlerden çok fazla tüketmek doğru değildir.
• Kalorisi yoğun olan besinleri seçin, taze meyve yerine kuru meyve tercih edin. Salatalarınıza peynir, ceviz veya zeytin gibi besinler koyarak besin değerini arttırın.
• Daha sık besin tüketin, iştahınız yoksa gün içinde 5 veya 6 öğün tüketmeye çalışın. Fazla gelen öğünlerinizi gün içine dağıtın.
• Yemekte sıvı tüketmeyin, midenizde yemeğe yer kalsın. Su ya da sıvı alımınızı yemekten 30 dakika önce veya sonra yapın.
• Diyet içecek, soda veya düşük kalorili sıvılarla midenizi doldurmayın. Kahve ve çay yerine de süt, meyve suyu için.
• Yatmadan önce ara öğün tüketin
• Tüketemediğiniz besinleri farklı şekillerde tüketin. Süt ve yoğurdu sütlü tatlı ve çorbalarda veya meyveleri meyve tatlılarında kullanabilirsiniz.
• Eğer başarılı olamıyorsanız bir diyetisyenle görüşüp sağlıklı kilo almak adına bilgi alın.

İştahsızlık

İnsanlarda iştah kaybının bir çok nedeni olabilir. Hastalık, ağrı, yorgunluk, depresyon, stres veya ilaç tedavisi. İştah kaybının üstesinden gelin. Beyniniz aç olduğunuzda bile tokluk sinyalleri gönderebilir. Açlık hissini beklemeden saatleri temel alarak beslenin.
Yemeklerinizi arkadaşlarınızla beraber tüketin
Yemeğinizi yemek masası dışında bir yerde tüketin
Yemekte hoşlanmadığınız ve istemediğiniz konuşmalardan kaçının ve iştahınızın kaçmasına izin vermeyin
Daha uzun ve keyifli yemek süreleri planlayın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder