ROOİBOS VE ROOİBOS ÇAYI FAYDALARI



ROOİBOS - ROOİBOS ÇAYI - KIRMIZI ÇAY
Kırmızı çay olarak da bilinen Rooibos bitkisi, Güney Afrika'nın batısında bulunan Cedarberg Dağlarında yetişen iğne gibi yeşil yapraklara sahip bir bitkidir.
Rooibos çayı faydalı etkisi ile güzel tadı nedeniyle tüm dünyada sevilerek tüketilmektedir. Bitki Vitamin C, Demir, Kalsiyum, Magnezyum, Flüor ve Bakır gibi değerleri içeriklere sahip. Tadı meyvemsi-tatlı özelliktedir. Bu yüzden Rooibos çayı şeker ilavesi olmaksızın da rahatlıkla tüketilebilir.
Diğer çaylardan en büyük farkı ise kafein içermemesinden ve bu doğrultuda da çocuklar ve hassas mideye sahip insanlar tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor olmasından kaynaklıdır. Marketlerde şu an bulunamayan Rooibos çayını Mega Tea markası adı altında eczanelerde ve GNC mağazalarında bulabilirsiniz. Aşağıda ürün ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
Hazırlanışı: Diğer bitki ve meyve çaylarında olduğu gibi hazırlanmaktadır. Taze suyu kaynatıp süzen poşetin üzerine eklenir. Tercihe bağlı olarak 3-5 dakika demlenmeye bırakılır. Çay sade olarak tüketilebileceği gibi biraz süt ya da limon ile de kullanılabilir.
Rooibos çayı yeşil çay gibi damar ve cilt koruyucudur. Ürünün kramp çözücü ve antialerjik özelliği bulunmaktadır.
Rooibos içeriğinde doğal olarak bulunan aspalatin ve nothofagin antialerjik etkiden sorumludur. Söz konusu etken maddeler ayrıca kramp çözücü ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile de bilinmektedir. Alerji hastalığı olan kişilerde bağışıklık sistemi çok fazla histamin salgılar. Histamin ise hapşırma, astım, ishal gibi belirtilere neden olabilmektedir. Rooibos aracılığıyla histaminin çıkışı frenlenmektedir. (Özellikle gıda, toz ve polen alerjilerinde etkilidir)
Cilt Sağlığı: antioksidan ve hücreleri yenileyici özelliğine bağlı olarak egzama, güneş yanığı ve derideki alerjik reaksiyonlar gibi deri sorunlarına yönelik ideal bir çaydır. Nörodermik’te de etkilidir.
Mide-Bağırsak Sorunlarında: İltihap giderici özelliği nedeniyle Rooibos ishal, bağırsak iltihaplanması, bağırsak tahrişleri gibi mide-bağırsak sıkıntıları için çok uygundur.
Mental Sağlık:Rooibos çayı Mutluluk hormonu serotoninin üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle Rooibos çayı depresyon, huzursuzluk, uyku sorunu ve baş ağrısı gibi sıkıntılarda kullanılabilir.
Serbest Radikallere karşı: Rooibos çayının içeriğinde yer alan Vitamin C, karotinoid, flavonoid ve farklı etken maddeler sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirmekte ve böylece vücudu hastalıklardan korumaktadır.
Çocuklar için: çocuklar ve bebekler rooibos çayını tatlandırmadan bile güzel bir tada sahip olması nedeniyle çok severek tüketmektedir. 200’ün üzerinde etken maddeye sahip olup da çocuklar ve bebekler üzerinde herhangi bir olumsuz etki tespit edilemeyen nadir bitkilerdendir. Böylece Rooibos çayı diğer birçok farklı çaya göre mideyi zorlamayan bir özellik taşımaktadır. Meyve çayı bile çok fazla tüketildiğinde çocuklarda aşırı asit oluşumu nedeniyle mide ağrılarına yol açabilir. Bu anlamda Rooibos çocukların tüketimine yönelik uygun bir çaydır. Rooibos’un diğer önemli bir özelliği ise kafein içermemesine bağlı olarak uyarıcı olmaması; aksine rahatlatıcı olarak kullanılabiliyor olmasıdır. Rooibos çayı ayrıca gaz oluşumu ve mide tahrişlerinde değerlendirilebilir. Fluor içeriği nedeniyle diş çürümesini de engelleyebilir.
Sporcular için: Spor sırasında ter ile birlikte önemli derecede su ve mineral kaybı yaşanmaktadır. Yüksek mineral içeriği nedeniyle Rooibos bu anlamda sporcular için de çok uygun bir içecektir. Rooibos çayı doğal bir izotonik hararet alıcı niteliğindedir.
Diyet yapanlar için: yemek öncesi içilen Rooibos çayının tatlımsı tadı nedeniyle tatlıya olan istek bilinçaltında bastırılmaktadır. Çay sayesinde tüketilen sıvı ise midede hacim yaratır ve daha az yemek yeme ihtiyacını doğurur. Rooibos çayının içersinde bulunan mineraller, vitamin ve diğer etken maddeleri sayesinde diyet programına dahil edilebilecek faydalı bir detoks içeceğidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder