KISIRLIĞA ÇAREMİ GELİYOR JEL TEDAVİSİ


Erkek kısırlığına karşı jel mucizesi

Erkek kısırlığına karşı mücadelede çığır açan gelişme. Japonya’da bir yavru farenin testislerinden küçük dokular alındı. Bu dokulardan elde edilen yapay spermlerle, 12 sağlıklı yavru doğdu.

Uzun yıllar spermin olgunlaşması için gerekli ortamı sağlayacak doğru kimyasallar üzerinde çalışan bilim insanları, sonunda doğru sıcaklığı ve kimyasalları bir araya getirdi. “Besleyici jel banyosu” diye tabir edilen bir yöntemle elde ettikleri spermleri, yumurtalarla yapay döllendiren araştırmacılar, 12 tane sağlıklı yavru dünyaya gelmesini sağladı.
Doğurganlıkta kilometre taşı
Sağlıklı embriyo üretme kabiliyetine sahip olan ilk yapay sperm oldukları için bu bilim tarihinde bir ilk. Japonya’nın Yokohama kentinde bulunan Yakohama City Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Takuya Sato önderliğinde yapılan araştırma, doğurganlık tedavisinde bir kilometre taşı olarak görülüyor. Uzmanlar şimdiye kadar testis hücresinden tüpte sperm üretmeyi denemişti. Japon araştırmacıların başarısının sırrı ise uygun formülü bulana kadar kimyasalları karıştırmaları oldu. Bu buluş sayesinde özellikle ergenlik öncesinde kanser tedavisi gördüğü için çocuk sahibi olamayan erkekler gelecekte baba olma şansını yakalayabilecek. Daha önce de bilim insanları laboratuvarda kök hücreden sperm üretmiş ama bu spermlerle neslin devamı sağlanamamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder