MELİSA BİTKİSİ VE MELİSA ÇAYININ FAYDALARI


Melisa çayı, stresten mide rahatsızlıklarına, baş ağrısından iştahsızlığa kadar birçok hastalığın tedavisinde etkili olan doğal bir ilaç. Peki nerede bulunur bu ilaç?
Halk arasında “oğul otu”, “limon otu”, “kovan otu”, “limon nanesi” ve “acem otu” gibi adlarla da bilinen melisa, stresten mide rahatsızlıklarına, baş ağrısından iştahsızlığa kadar birçok hastalığın tedavisinde etkili olan doğal bir ilaçtır. Özellikle yorgun ve stresli geçen bir günün ardından, içeceğiniz iki fincan (yaklaşık bir su bardağı) melisa çayı, rahat ve deliksiz bir uyku çekmenizi sağlayacaktır. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü uzmanı Dr. Oya Kaçar da, eski çağlardan beri sinirleri yatıştırıcı özellikleri olduğu bilinen “melissa”nın, hiç bir yan etkisi olmadığı için birçok ülkede stres kaynaklı uykusuzluk durumlarında, bir ilaç gibi kullanılmakta olduğunu belirtiyor.

STRES İLACI GİBİ
Yatıştırıcı, temizleyici, yenileyici ve dinçleştirici etkilerinin yanısıra, melissanın antiseptik (mikrop kırıcı) özelliğinin de çok yüksek olduğunu belirten Dr. Oya Kaçar, bu harika bitkinin faydaları konusunda da şunları söylüyor: “Yapılan araştırmalar, melisanın 20. asrın hastalığı olan stres ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini göstermiştir. Ayrıca rahim ve sindirim sistemlerini hastalıklara karşı korur. Vücudu kuvvetlendirerek bitkinlik ve halsizlikleri giderir. Spazm çözücüdür. Ruhsal ve fiziksel sakinleştiricidir. Hazmı kolaylaştırır. Karın-mide ağrısı ve ishalin tedavisine yardımcı olur. Bağırsak gazlarını giderir. Cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.”

KOZMETİKTE ÖNEMLİ

Kalp hastalıklarının tedavisinde de olumlu sonuçlar verdiği belirlenen melissa, kokulu bir bitki olduğu için, kozmetik sanayiinde de önemli bir yeri bulunmaktadır. Özellikle, yağlı saç şampuanlarında, yıpranmış, cansız ve güçsüz saç losyonlarında, ağız hijyen ürünlerinde, yağlı ciltler için temizleme maskelerinde, yaşlanmış ve yıpranmış ciltler için yenileyici kremlerde ve hassas cilt losyonlarında kullanılmaktadır...

Kırışıklıkları yok ediyor

Cildin parlak, kırışıksız ve duru olması herkesin arzusudur. Melisa bu konuda yararlanabileceğiniz harika bir bitkidir... Gerçekten de melissanın yaprakları ve tomurcukları, içerdikleri madensel tuzlar ve yağlar sayesinde cildi tazeler, yaşlanmasını geciktirir ve ince kırışıklıkları giderir. Bu şifalı bitki ile yapılacak toniği uygulamak da oldukça kolay: Bir tas kaynamış suya bir avuç melissa koyun. Bir-iki dakika kaynattıktan sonra, yüzünüzü bu suyun buharına tutun. Bu işlemi 10 dakika sürdürün. Buhardan sonra melissa ile yapılmış olan yüz toniği ile cildinizi hafif masaj yaparak yıkayın. Pamuğu toniğe batırıp bol sulu bir biçimde hafif hafif bastırarak yıkamak daha uygundur. Yüz toniğini hazırlamak da çok kolay. Bir su bardağı ölçüsünde kaynar suya bir çorba kaşığı melissa koyun. Üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Ateşten indirdikten sonra 20 dakika demlenmeye bırakın. Sonra süzün. İşte cildiniz için harika toniğiniz hazır.

OT DEYİP GEÇMEYİN ,Karaciğer ve böbreklerin dostu

KARAHİNDİBA

Yol kenarında, çayır ve hendeklerde kendiliğinden yetişen karahindiba, bazı yörelerde “aslandişi” adıyla bilinir. Yaprakları rozet şeklindedir. Çiçekleri sarıdır. Taze yaprakları salata olarak da yenilebilir. Kökünde; Torexacin, levulin, inulin ve şeker vardır. Yaprakları ilkbahar; kökleri ise, sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur. Faydalarına gelince: İdrar söktürür. Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını giderir. Karaciğer şişkinliğini indirir. Böbrek ve safra taşlarını düşürür. Sarılıkta faydalıdır. Anne sütünü artırır. Taze sürgünleri kırıldığı zaman akan sütü de dişleri temizler. Öğütülen kökü, kahveye katılır.

Albümin miktarını düşüren bitki

ZEMBEREK OTU

Halk arasında “atkuyruğu”diye de isimlendirilen zemberek otu, nemli yerlerde yetişen bir bitkidir. İdrar tutukluğunu giderir ve idrarı artırır. Böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur. İdrar torbasındaki iltihabı giderir. Kan işemeyi keser. Albümin miktarını düşürür. Zatülcenp ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Nikris ve romatizmanın şikayetlerini giderir. Tavsiye edilen miktardan fazla kullanılmamalıdır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Migren için doğal reçete

Defne yaprağı, oğul otu, fesleğen üçlüsü ile migrene çözüm bulabilirsiniz. 2 su bardağı kaynar su içerisine birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş defne, oğul otu ve fesleğen koyarak 15 dakika demleyin. Ilık olarak yudumlayarak yavaş yavaş için. Şeker hastalığı olmayanlar karışımı bir kaşık bal ile tatlandırabilirler. Günde 2-3 bardak içilebilir. Düzenli olarak en az 1 ay devam edilmelidir. Gün içerisinde çay kahve yerine adaçayı, ıhlamur, oğul otu gibi bitki çayları içilmesi faydalıdır.

Limon çayın etkisini katlıyor
Limonla içildiğinde, çayın anti kanserojen etkisinin ikiye katlandığı tesbit edildi. Hindistan’ın Lucknow Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmalara göre, çayın içinde bulunan “polyphenol” maddesi, hücrelerde kansere yol açan hasarı önlüyor. Limonun içindeki C vitamininin de anti kanserojen etki taşıdığına dikkat çeken araştırmacılar, çayın limon ile birlikte içilmesi halinde, anti kanserojen etkinin ikiye katlandığını belirttiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder