KIZIL YONCA YARARLARI RED CLOVER


Kızıl Yonca Yararları
Kızıl yoncanın yararlarının başında özellikle kadınlarda menapoza iyi gelmesi ve rahim kanseri tedavisinde işe yaraması erkeklerde ise prostat kanseri tedavisinde işe yaraması gelmektedir.

Kızıl Yoncanın başlıca özellikleri şöyle sıralanabilir


Kızıl yoncayla ilgili yapılan araştırmalar; başta göğüs ve prostat kanseri olmak üzere bitkinin kanser önlemedeki olası rolüyle ilgili bilgiler vermektedir.
Kızıl yoncanın spesifik izoflavonları (antioksidanları) ile ilgili olarak sadece laboratuvar verileri mevcut olup, kumestrol ya da biyokanin A ile ilgili insanlar üzerinde bir klinik çalışma yoktur.
Fitoostrojenlerin, zayıf östrojenik aktiviteleri olduğu eski varsayımdır. Şimdi çürütülmektedir.


Göğüs kanseri: Kızıl yonca içeriğindeki genistein, kumestrol ve biyokanin A, meme kanseri olanlar için tehlikeli olabilir, dikkatli kullanılmalıdır. Ancak meme kanseri olmayanlarda koruyucu etki gösterebilir.

Prostat kanseri: Kızıl yonca, bir androjene yanıt veren prostat kanseri hücre hattında biyokanin A, düşük konsantrasyonlarda testosteronun PSA üretimi üzerindeki etkisine karşı, prostata spesifik antijen (PSA) düzeyini düşürmüştür. Ayrıca testosteronla uyarılmış PSA salımını da azaltmıştır.

HAMİLELERE ÖNERİLMİYOR!

Fitoostrojen içeriği nedeniyle, hamilelik sırasında kızıl yonca önerilmemektedir.
İzoflavonların güvenli dozlarının üst sınırı varsa da bilinmemektedir.
Kızıl yonca da bazı yeşil sebzeler gibi antikoagülen etkili kumarinleri içermektedir.

ÂDET DÖNEMİNİ DÜZENLER
Warfarin gibi ilaç almakta olan hastalar, kızıl yonca içeren gıdalardan kaçınmalıdır.
Güvenlik, dozaj ve etkinliğiyle ilgili sonuca götürücü bulgular; eksik ve bileşiklerinin göğüs kanseri hücresi büyümesini çoğalttığı bildirilmiş olduğundan, kanserin tedavi ve önlenmesinde kızıl yonca kullanımı önerilmemektedir. Aynı zamanda dengesiz âdet görenlere faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder