STEROİD NEDİR STEROİDİN YAN ETKİLERİ

steroid nedir

Steroid Nedir? Özellikle vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişilerin bir an önce vücutlarını istedikleri görünüme kazandırmak için kullandıkları anabolik steroidler ne kadar masum, kullanımları durumunda vücutta oluşabilecek tahribatlar nelerdir? Bu sorulara bir nevzede olsa açıklık getirmek ve sizleri aydınlatmak istedik.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir anabolik steroid ler erkeklik hormonu olan testesteronun sentetik bir halidir, Bir sporcu kaslarını geliştirmek için antremana başladığında vücuttaki testesteron seviyesi birden bire düşme başlar ve aynı zamanda gluco corticoid adındaki bir hormon vücuttaki enflumasyonu önlemek için hemen vucud tarafından salınır,fakat gluco corticoid hormonunun diğer bir etkiside katabolik olması ve kas liflerine zarar verip onları tahribata uğratmasıdır. Böylece aslında kaslarını geliştirmek isteyen bir kişi antreman sırasında hem testesteron seviyesinin düşmesinden dolayı hemde kaslara zarar veren bir hormonun vucuda salınmasından dolayı çifte risk altında kalır.
Ama anabolik steroid kullanan sporcularda bu durumdan etkilenilmez çünkü steroidler testesteron seviyesini maximumda tutar ve aynı zamanda gluco corticoid hormonunun salınmasına engel olur ve böylece yapılan her bir egzersiz size kat ve kat kas kütlesi ve güç artışı olarak döner.Bunlar steroidi sporcular tarafından karşı koyulamaz yapan etkileri fakat birde sayfanın diğer tarafına bakmak ve steroidlerin yan etkilerini görmek gerekir.


Ayrıca ingilizce bilginiz var ise en alttaki national geographic videosunda bu bilgileri daha açık bir şekildebulabilirsiniz.

Buyrun steroidin bazı yan etkileri şöyle:

1. Steroid'ler aslında  kortizon, prednizon, hidrokortizon gibi medikal hastalıkların tedavisinde ve testesteron ve östrojen gibi insan sex hormonlarını taklit eden ve arttıran ilaçlardır. Anabolic Steroidler özellikle kişilerin fiziksel görünümünü değiştirmek için genelde yasal olmayan yollardan alınıp kullanılırlar.

2. Anabolic steroidler gecikmiş ergenlik durumlarında ve bunun gibi bazı medikal koşullarda doktorlar tarafından reçete edilebilir fakat kişilerin kendi insiyatiflerinde kullanmaları oldukça sakıncalı olabilir.

3. Steroidlerin en belirgin kısa dönemde hissedilen  yan etkileri manik depresiv durumlar oluşturması, aşırı ve ani sinir krizleri, karar almada zorluk çekme ve uykusuzluk olarak sayılabilir.

4. Erkeklerde steroid kullanımında testislerde küçülme, göğüs ve meme kısmında büyüme, saç dökülmesi,kısırlık ve aşırı kıllanma,yoğun akne artışı, testis kanseri riskinin yükselmesi gibi durumlar açığa çıkabilir.

5. Sporcular arasında genç yaşlarda yaygın ve yanlış kullanımı sonucunda steroid'ler bodur büyümeye, böbrek rahatsızlıklarına, karaciğer rahatsızlıklarına ve kötü kolestrol ün artıp kalp krizi riskini artmasına sebep olur.

6. Bayanlarda kullanılması sonucunda erkek tipi saç dökülmesi,seste kalınlaşma,göğüslerde büyüme vajinal sarkma ve aşırı kıllanma gibi yan etkiler kısa zamanda görülmeye başlar.

7. Özellikle şırınga enjekte yöntemiyle alınan steroidler hijyenik koşulların yeteri miktarda sağlanamaması durumunda çok ağır sağlık sorunları doğurabilmekte.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder