Sporcu Vitaminleri Hakkında

cilt bakımı ve antioksidanlarEğer elit bir sporcuysanız zaten yeteri kadar protein almanın önemini biliyorsunuzdur, geriye bir tek vitamin ve mineraller kalıyor, sanırım. Multivitaminler ve mineral takviyeleri hakkında bir yazı yazmam gerekli, bunu biliyorum ama burada sadece cilt ve bakımını ilgilendirenlerden bahsedip lafı uzatmayacağım.

A VitaminiKaan Berberoğlu sırt kası çalıştırıyor

A vitamini cilt sağlığı, kemik gücü, saçlar ve tırnaklar için çok önemlidir. Yara dokularının tamirini, kuru çatlamış ciltlerin iyileştirilmesinde büyük bir rol oynar. Cilt tarafından emilerek cilt altı dokuların yumuşak ve dolgun kalmasını sağlar. Cilt üzerine sürüldüğünde cildi hücre seviyesinde canlandırarak metabolizmasını hızlandırır ve genç kalmasını sağlar. Yapılan araştırmalar, cilt üzerine sürülerek A vitamini uygulamasının epidermis sağlını düzelttiğini ispatlamıştır.

C Vitamini

C vitamininin önemli rollerinden birisi de vücutta yaralanmaları ve hasar gören dokuların iyileşmesine yardımcı olmaktır. Kolejen sentezi için gereklidir, cilt hücreleri arasında çimento gibi bağlayıcı görevi görür. Kolajenin en önemli görevi hastalık ve bakterilere karşı bariyer görevi görmesidir. (C vitamini işlevselliğini çok çabuk kaybedebilen bir maddedir, özellikle gün ışığına maruz kaldığında. C vitamini ürünleri için hava geçirmeyen kahverengi şişlerde olmasına dikkat edin.)

E Vitamini

Cilt çatlaklarını önlemede değer kazanan diğer bir vitamin ise Ecilt nemlendirici bakımı ve çatlak tedavisi vitaminidir. Normal vücut metabolizmasının işlevselliğini sağlamada ve cilt dokularının sağlıklı kalmasında rolü büyüktür. Cilt bakımında E vitamini antioksidan olarak önemli bir yer tutar. Aynı zamanda ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırabilir. E vitaminini ağızdan veya cilt üzerine sürerek kullanabilirsiniz.

Çinko

Cilt çatlaklarını önlemede kullanabileceğiniz en etkili ürünlerden birisi çinko olabilir. Çinkonun bu önemi kolajen bağ dokularının çatlaklar ve sarkmaları önlemeüretilmesindeki payından gelmektedir. Kolajen vücutta cilt katmanlarını bir arada tutan proteindir. (kolajen azaldığında ciltte sarkmalar çökmeler meydana gelebilir) Bağ dokularının %80’ini oluşturur. Aslında dermisin %75’ini kolajen oluşturur. Bir kişi yeterli derecede kolajene sahip ise vücudunda çatlaklar oluşması mümkün değildir. Kolajeni besinler ile alamazsınız bu yüzden çinko desteği kullanmak mantıklı olabilir, özellikle ZMA olarak kullanmanız kas yapmaya ve uykunuzu regüle etmeye yardımcı olacaktır.

Dikkat! ZMA kullanımı bazı kişilerde akne ve sivilce problemi yaratabiliyor.

CİLT TİPİKURU CİLTLER İÇİN BAKIM

Cilt tipi genetik bir konu olsa da bu konu üzerinde çalışabilirsiniz. Çatlaklar genelde cildin kuru olduğu ve elastikiyetini kaybettiği yerlerde oluşur. Bu durumu düzeltmek için günlük bir multivitamin tüketin ve nemlendirici kremler veya E vitamini kullanarak günde 2 kez cildinize bakım uygulayın. Banyo veya duş aldıktan sonra, tam olarak kurumadan, tüm cildinize bebe yağı sürünün. Bu ıslaklık kremin altında hapsolur, nemi ve esnekliği arttırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder