BALIK YAĞI (OMEGA 3) FAYDALARI ZARARLARI NELERDİR


Balık yağının faydaları içerdiği omega 3 yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır.
Nesiller boyunca, anneler çocuklarına sağlıklı olmaları için morina balık yağı verdiler. Şimdi anlaşılıyor ki anneler en doğrusunu bilirlermiş. Geçen on yıllarda, araştırmalar balık yağının faydası olarak depresyonu hafifletmekten diyabeti önlemeye kadar uzun bir fayda listesini ortaya koymuştur.

Balık yağı takviyelerinin sağlık yararının anahtarı omega 3 yağ asididir- bedeniniz tarafından bütün hücrelerin temel yapı taşı olarak kullanılan temel bir yağ asididir. Omega 3 vücudunuzda sağlık hücrelerinin temelini oluşturduğundan, balık yağının faydaları bedeninizdeki bütün sistemleri etkiler. Balık yağının içindeEPA ve DHA adı verilen Omega 3 yağ asitleri vardır.
Omega 3 yağ asitlerini vücut üretemediği için dışardan besinlerle alınması gerekir.



EN İYİ BALIK YAĞI HANGİSİDİR?


Balık Yağı Faydaları Nelerdir?
Omega 3 sağlıklı nöral yolları oluşturmak için temel teşkil ettiğinden balık yağının faydaları özellikle nörolojik ve psikolojik rahatsızlıklarda hissedilir. Şayet beden yeterli omega 3 ‘e sahip değilse, beyinden vücudun diğer yanlarına mesajları iletecek kolları başka bir yağ asidinden kuracaktır- omega 6 ile. Araştırmacılar omega 6 dan kurulan sinir hücrelerinin omega 3 ile yapılanlardan çok farklı olduğunu buldular. Bunun sonucu olarak, beyniniz “ sinyallerini karışık alabilir “, bu da depresyon, bipoler bozukluk ve birçok başka psikolojik rahatsızlıklara neden olur.
Balık yağının diğer faydaları diyabetin ve diyabetin sebep olduğu hasarların önlenmesini içerir. Balık yağı takviyeleri maküler dejenerasyona bağlı görme kaybı ve bir dizi başka rahatsızlıkları önleyebilir.
Eskimoların hayvansal yağ bakımında zengin beslenmelerine rağmen kandaki kolesterol düzeyinin düşük çıkmasının sebebi araştırıldığında bunun omega 3 yağ asidinden kaynaklandığını gösteren tespitler yapılmıştır. Eskimolarda Batılılara nazaran çok daha az kalp hastalığı görülmektedir. Omega 3 yağ asitleri kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu bir destektir. Total kolesterolü ve trigliserid seviyesini düşürücü etkisi bulunur. Kan basıncını düşürücü ve kanı inceltici etkisi vardır. Balık yağı faydaları açısından öncelikle kalp dostu denilebilecek bir besindir. Kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır. İyi kolesterolü yükseltici etkisi bir diğer balık yağı faydası olarak belirtilebilir.
ABD de yapılan araştırmalarda ise omega 3 ün tümörün oluşmasını engellediği vebüyümesini yavaşlattığı tespit edilmiştir.
Düşük kilolu doğan bebeklerde temel yağ asitlerinin eksik olduğu ve bununda bebeklerde zeka seviyesini olumsuz bir şekilde etkilediğine dair de araştırmalar bulunmaktadır.
Dikkat eksikliği görülen çocuklarda balık yağı kullanımı bu sorunun giderilmesinde olumlu yararlar sağladığı son dönemlerde daha sıkça dile getirilen bir tespittir. Doktorun önerdiği doza uygun olarak çocuklarda balık yağı kullanımı tavsiye edilmektedir.
Balık yağının çocuklarda zihinsel gelişimlerini olumlu etkilediği ve öğrenme kapasitesini artırdığı gözlemlenmiştir.
Yurt dışında yapılan bir araştırma sonucunda omega 3 ün akıl sağlığı üzerinde katkılar yaptığı ve beynin yaşlanma sürecini yavaşlattığı belirtilmiştir. Alzheimere karşıkoruyucu nitelikleri olduğu tespit edilmiştir. Omega 3 yağ asitleri en çok beyinde bulunur.
Omega 3 ün beyindeki işlevinin depresyonu önlemede etkili olduğu da belirtilen bir bulgudur. Depresyonda olan hastalarda yapılan incelemede omega 3 oranının düşük oldugu görülmüştür.
Romatizmal artritte eklem şişliğini ve ağrılarını hafifletici etkisi olduğu görülmüştür.
Gerçekten, geçen on yılda, muhtelif araştırmacılar balık yağı veya omega 3 ile diyabet, kalp hastalığı, depresyon, bipoler rahatsızlık, psoriasis, obezite, yeme bozuklukları, ADHD, şizofreni, osteoporoz, iltihaplı bağırsak hastalığı, maküler dejenerasyon, kolon kanseri, meme kanseri, astım ve prostat kanseri arasında ilinti keşfetmişlerdir.
Balık yağı çeşitleri : Balık yağları 2 şekilde üretilir. Balığın bedeninden çıkarılan balık yağları ve de balığın karaciğerinden elde edilen balık yağları. Balığın karaciğerinden elde edilen yağlar yüksek oranda A vitamini içerir. Karaciğerden çıkarılan balık yağlarını hamileler kullanmamalıdır. Yüksek orandaki A vitamini anne karnındaki bebeğe zarar verici nitelik taşır. Gebelikte balık yağı kullanımı için balığın bedeninden üretilen balık yağları tercih edilmelidir.
Balık yağı kullanımı : Balık yağı ürünleri birim başına %18 EPA %12 DHA içerir. 1 gramlık balık yağı kapsülünde 180 mg EPA 120mg DHA bulunur. Günde 1-3 gr alınır.
Balık yağının yararlarını elde edebilmek için kullandığınız ürünün civa kurşun ve diğer ağır metaller ile kirletilmemiş balıktan elde edilen farmasötik kalitede balık yağı olması gerekir.
Zararlı kimyasallara ve cıvaya maruz kalan balıktan elde edilen ürünler kullanılmamalıdır.
Sentetik kan sulandırıcı ilaç alanlar ve düzenli olarak aspirin kullananlar aynı anda omega 3 balık yağı almamalıdır. Ameliyata girecek kişiler ameliyattan önce omega 3 kullanımını bırakmalıdır. Bu özelliklede kan sulandırıcı etkisi olan bütün ürünler için genel bir uyarıdır.
Balık yağı ürünleri balık yağı kapsülü ve balık yağı şurubu olarak eczanelerde bulunmaktadır.

14 yorum:

  1. Adsız1/03/2013

    verdiğiniz bu faydalı bilgi için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Adsız6/28/2013

    peki sizce marka olarak en iyisi hangisi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GNC en iyi balık yağı

      Sil
    2. Ocean yada efa nin urunleri ni tercih ediniz...

      Sil
  3. Adsız9/10/2013

    ben solgar omega 3 950 kullanıyorum harika bir ürün tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  4. Adsız4/15/2014

    Ben baligi firinda pisiriyorum.ayriyeten yag eklemeden.kendi yaginda firinda kizaran balik tepsiye yaginida birakiyo.ve ben o yagi atmiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Adsız4/15/2014

    Firinda kendi yagiyla pisirdiiniz baliklarin tepsiyevbiraktigi balik yaglarinida saklayarak baska zaman cocuklariniza ve kendinize kullanabilirsiniz

    YanıtlaSil
  6. ahad alz4/16/2014

    teshekkur ederim bilgileriniz icin:)

    YanıtlaSil
  7. Adsız8/25/2014

    peki reçetesiz kullanımı tehlikeli olabilir mi?

    YanıtlaSil
  8. Tocotrienol E vitamini antioksidan içeren Sunset Kyani ürünü ..raporlu hiperaktif oğlumda ve kendimizde çok faydalı olduğunu gördük..

    YanıtlaSil
  9. Omega 3 kilo probleminiz varsa mutlaka aç karnına almalisininiz yemeklerden 2 saat önce veya sonra eğer kılo almak istiyorsanız tok karnına almalisiniz

    YanıtlaSil
  10. Omega kilo aldırmıyor. Doktorlar hatta yemekten önce için diyor zayıflatır diyorlar.

    YanıtlaSil