İŞTAH KONTROLÜ NASIL VE NEDEN

İştah kontrolünde beslenme ilkeleri
İştah, vücudun kendini beslemesi için programlanmış açlık ikaz sistemidir. Adeta susuzluk gibi, iştah artışı da acıktığınızı gösteren bir sinyaldir. Tıp ki arabanızın benzini bittiğinde yanan ikaz ışığı gibi vücut da besin ihtiyacını iştahı artırıp acıkma duygusuyla gönderir. Ancak bu merkez aynı zamanda ruhsal değişimlerinizi de şekillendirdiği için üzülme, sinirlenme, kızma gibi durumlarda iştah kontrolden çıkabilir. Bu nedenle kendinizi damak tadını mutlu etmek için yemeye şartlamamalı yemeyin bir ihtiyaç olduğunu yaşamak için yemeyi ilke edinmelisiniz. Öte yandan çevresel-kişisel faktörlerde devreye girdiğinden plak sürekli başa sarabiliyor. Her fazla yiyenin iştah kontrol sistemi bozuk değildir ama altta yatan fizyolojik ve psikolojik nedenler araştırılmalıdır.

Doğal beslen, iştahını kontrola al !

İhtiyaçları karşılanan beden açlık sinyali göndermez. Tam tahıllar, baklagiller yüksek lif yapısıyla tokluk sağlar, iştahı dengeler. Bezelye baklagil sayılabilir, 4 yemek kaşığı tüketilebilir, albümini düşürür.


Elma-armut her haliyle kurtarıcı çözümler sunar !

Elmanın kokusu bile yeter. Nane, zerdeçal, elma aroması iştahı köreltir.

• Mutlu eden yiyecekler; şeker içeriği düşük, mutlu eden hormonları arttıran içeriğe sahip böğürtlengiller kahvaltı, ara öğünlerde tüketilmeli.

• Kahvaltıda şeker kontrolü; armudun lif + şeker cinsi uzun süre tokluk verir. Yulaf, ruşeym ezmesi besleyici vitaminler ve lif zengini. Yoğurt veya sütte farklı tat duygularını tatmin eder.

• Renkli beslenme % 40 fazla tüketime neden olmuş. 5 renk 10 renk şekerleme arasındaki fark.

• Gözünüz geç doyabilir mide doygunluğuna, ihtiyaca odaklanın. Büyük boy sipariş etmeyin %30 daha çok yersiniz. “ gözü doysun bol bol koy demeyin “ %75 daha fazla yersiniz.

Hindi tavuktan çok tokluk sağlar.


Çevresel faktörler iştah üzerinde çok etkilidir

Gıdayı görmek bile iştahı arttırabilir. Bunun için mutfağınızda şeffaf kap yerine opak saklama kapları kullanın aksi takdirde %47 daha fazla yersiniz. Unutmayın gözden uzak mideden de uzaktır. İçi görülen sandviicn kapalı olan sandvice göre satışı % 50 arttığı görülmüştür.

Ulaşılabilirlik de kolaylaştıkça tüketim artıyor, illa ki iştahın artmış olması tek suçlu değildir. Bir çalışmada 2 metre uzaktaki şekerleme kasesi çalışma masasına alınmış kişilerin günde 5-6 adet şekerleme daha fazla yedikleri gözlenmiştir. Bu nedenle evinizi sizi tuzağa düşüren gıdalarla doldurmayın, internet veya telefonla yemek siparişi verme alışkanlığı edinmemelisiniz. Çevrenizi temiz tutun kalori kirliliği yaratmayın.


Kuru erik; hem bağırsak dostu hem iştah kontrol şefidir

Dikkat ;internette satılan, pazarlama televizyon reklamlarında iştah kesici, zayıflatıcı mamalar, haplar, sıvılardan uzak durun, agresif önerilerle mutlu kolay çözüm sunan her şey başta vücudunuzu ve de cüzdanınızı zayıflatır ancak.

Plak sürekli başa mı sarıyor ! Kontrolsüz giden bir şeyler mi var ? Yaramaz çocuk sen misin ?

Aklınız sürekli yemeklerde, sofradan kalkarken bile bir sonraki öğünü mü düşünüyor, adeta yemek için mi yaşıyorsunuz ?

İştahınızı sadece bir gıdayı düşünerek, görerek, kokusunu duyarak da artırabilirsiniz. Sıktığınız parfümden, kullandığınız oda parfümü, yaktığınız mum, mutfak tezgahındaki şeffaf saklama kapları, büyük boy market alışverişleri, restoranların büyük boy menüleri, ruhsal durumunuz, hareketsiz monoton yaşam, fabrikasyon beslenme, şeker artışı, posa düşüşü iştahı etkiler. Bu sebeple sorunuza cevap ararken neden – sonuç ilişkisi incelenmelidir.


Ağzınızın yandığına değer !

Kapsai için metabolizma hızı artar, iştah azalır, salatalara, haşlanmış sebzelere elma sirkesi, zeytinyağı ve pul biber ekleyin.

Günde 10 çiğ badem mutluluk hormonu salgısını arttırır, iştahı baskılar. Ara öğünlerde tüketin, gün boyu kilo verin ya da formunuzu koruyun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder