Belli dönemlerde dünyanın en yüksek gökdelenlerini derleyen, mimarlık, tasarım, moda ve sanat blogu Trend Hunter son zamanlarda inşa edilen, projesi hazırlanan ya da eğlenceye hizmet eden en yüksek ve en büyük binaları tekrar bir araya getirdi. Dünyanın en yükseği, en büyüğü ve en muazzamı olmak için yarışan projelerin tek limiti gökyüzü gibi görünüyor.
İşte gökdelenlerden, bulundukları şehirlerin simgesi haline gelen dönme dolaplara ve el maharetini simgeleyen iskambil kulelerine kadar en uzun, en görkemli mimari yapılar:
1.610 Metre Yüksekliğinde Ekolojik Kule
Londra’daki 500 katlı ekolojik gökdelen, okulları, hastaneleri ve dükkanlarıyla birlikte, yükseklik korkusu olmayan 100.000 kişiye ev sahipliği yapacak. Londra’nın doğusunda yer alacak kulenin en dikkat çeken yanı, tamamen bahçeler ve ağaçlarla dolu yeşil alanlar olarak düzenlenmiş devasa delikleri. Yapı İngiliz şirket Popularchitecture tarafından inşa ediliyor.
1.600 Metre Uzunluğunda Gökdelen
Hyder Consulting’in hazırladığı projenin Ortadoğu’da inşa edileceği söyleniyor fakat tam olarak nerede olacağı bilinmiyor. Yapı bu yüksekliğiyle Empire State Building’den dört kat uzun olacak.
Kuveyt’in En Yükseği Burj Mubarak Al-Kabir
Körfez kentlerinde inşaat savaşı hızla sürerken, Kuveyt’te de 1.001 m yükseklikteki Burj Mubarak Al-Kabir projesinin yapılacağı duyuruldu. Bu yapı Burj Dubai ortaya çıkana kadar en yüksek bina olarak bilinen Taipei 101’nin iki katı yüksekliğinde olacak.
Körfez kentleri yeni mega-projelerle sürekli zirveyi zorluyorlar. 86 milyar Dolarlık Madinat Al-Haarer projesinde sadece gökdelenler değil aynı zamanda bir havaalanı ve geniş bir vaha da bulunuyor. Kulenin inşası kesinleşirse, tamamlanması 25 yıl sürecek. Projede Kuveyt’le Madinat Al-Hareer’i birbirine bağlayacak bir de köprü yer alıyor.
Körfez’in diğer mega-projesi Burj Dubai ise henüz tamamlanmamış olmasına rağmen, bittiğinde yaklaşık 800 metre yükseklikte olması bekleniyor ki bu yüksekliğiyle bile Burj Mubarak Al-Kabir’den yüksek olamayacak.
Burj Dubai Dünyanın En Yüksek Yapısı Olmaya Hazırlanıyor
İnşaatı hala süren, 512 m yüksekliğindeki 141 katlı Burj Dubai şimdiden Taiwan’ın 508 m uzunluğundaki yapısı Taipei 101’den uzun. Burj Dubai’nin net yüksekliği sır gibi saklansa da spekülasyonlara göre zirvesi 800 metreye ulaşacak.
Yaklaşık 160 katlı yapı tamamlandığında, 56 asansör, lüks daireler, butikler, yüzme havuzları, spa merkezleri, İtalyan modacı Giorgio Armani’nin ilk oteli ve 124. katta bir rasathane bulunacak. Yaklaşık 1.500 gün önce başlayan inşaatta her üç günde bir, yeni bir kat inşa ediliyor.
Burj Dubai’nin 85. Katından Dubai Manzarası
Bu fotoğraf, öyle görünse de, bir uçaktan çekilmedi. Dünya’nın en yükseği olması beklenen Burj Dubai’nin 85. katından çekilen fotoğraf, hızla gelişen Dubai’nin bulutların üzerine çıkarak diğer binalara yukarıdan bakan kulelerini, daha da yukarıdan görme fırsatı sunuyor.
Mimarlıkta Olimpik Oranlar, Çin’in Dikkat Çeken 10 Yeni Binası
2008 Olimpiyatları’na hazırlanan Çin’in Pekin ve Şangay şehirlerinde tam bir inşaat cümbüşü yaşanıyor. Bu olimpik projelerden en dikkat çeken 10 tanesi şunlar:
- 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak Pekin Ulusal Stadyumu
- Ses getiren tasarımıyla Ulusal Su Sporları Merkezi
- Pekin’in tarihi Saklı Kent’inin yakınında konumlanan Ulusal Tiyatro
- İçe eğimli iki kuleden oluşan CCTV binası
- Çin Seddi kenarı boyunca yerleştirilen lojmanlar
- Şangay’daki 101 katlı gökdelen, Pudong
- 2.500 konutluk Linked Hybrid projesi
- Şangay’la Yangshan Adası arasında bağlantıyı sağlayan Donghai Köprüsü
- Dünyanın en büyük havaalanlarından biri olması beklenen Pekin Uluslararası Havaalanı’nın yeni terminali
- 50.000 kişiye ev sahipliği yapacak Dongtan Ekolojik Şehri
Japonlar Dünyanın En Yüksek Binasını Planladılar: X-Seed 4000
Taisei İnşaat Şirketi, dünyanın her yerinden 500.000 - 1 milyon insana ev sahipliği yapmak üzere 13.123 feet yüksekliğindeki X-Seed 4000’i tasarladı.
Eğer bu bina inşa edilirse dünyanın en yüksek gökdeleninin 7 katı yükseklikte olacak, hatta Fuji Dağı’ndan bile 200 metre yüksek olacak.
Dünyanın En Yüksek Konut Yapısı, Şikago Kulesi
Shelbourne Gelişim Grubu (The Shelbourne Development Group), onaylanırsa dünyanın en yüksek konut yapısı olacak yeni projeleri, 600 metre uzunluğundaki Chicago Spire’ı tanıttı. Michigan Gölü kıyısında Şikago Nehri üzerinde inşa edilmesi planlanan yapı, nehirle entegre olarak, bölgedeki trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefliyor.
Şikago kent planlama departmanı 280.000 m2’yi çevreleyen, yerden 700 m yükseklikteki projeyi inceliyor. Alışılanın aksine, Chicago Spire’da radyo vericileri, oteller ya da satış birimleri olmayacak. Kat sayısı 124’ten 160’a artırılan kulede, 1.300 daire yer alacak. 17 metre tavan yüksekliğine sahip lobi ise, mekanın her yönden algılanabilmesi için cam duvarlarla çevrelenmiş.
Dünyanın En Büyük Gucci Mağazası, Gucci New York
New York zaten yeterince fazla olan tursit sayısına yenilerini ekleyebilir, yeni Gucci mağazası 5. Cadde’de açılıyor. Mimari ve sanatsal nitelikleriyle göze çarpan yeni mağaza, Tasarım Yöneticisi Frida Giannini’nin işbirliğiyle, dünyaca tanınan mimar James Carpenter tarafından tasarlandı.
Dünyanın en büyük Gucci mağazası olması beklenen alışveriş cennetini, üç katta da yerden tavana kadar tamamen camla kaplı cepheler nefes kesen bir mimari esere dönüştürüyor. Yüksek kalite malzemelerle tasarlanan, doğal gün ışığıyla aydınlanan Gucci mağazası içeriden de, dışarıdan bakıldığı kadar güzel görünüyor.
Eğlence ve Heyecan
Dünyanın En Yüksek İkinci Çelik Kulesi, Super Swings
Çin’nin Harbin şehrindeki radyo kulesinden 700 ayak sarkıyor. Heyecan meraklıları kulenin en yüksek noktasından, 335 metreden sallanıyorlar. Dünyanın ikinci en yüksek çelik kulesi, bulunduğu çevreye eğlence ve heyecan getiriyor.
Dünyanın En Yüksek Bungee Jumping Zirvesi, Macau Kulesi
Aşağıya bakmayın! 233 metre yükseklikteki bungee jumping kulesi yüksekten korkanlara göre bir yer değil. Dünyanın 10. yüksek binası, Macau Kulesi’nin en tepesinde yer alan atlama alanı tam bir adrenalin patlaması yaşatıyor.
Asya’nın En Yüksek Seyir Çemberi, Singapore Flyer
160 milyon Dolar’a mal olan Singapur’un devasa seyir çemberi, üç yılda tamamlandı. Adayı 360 derece izleme şansı veren dönme dolapta her birinde kendi havalandırma sistemi bulunan, 26’şar kişilik 28 kapsül yer alıyor.
42 katlı bir binaya eşdeğer uzunluktaki Singapore Flyer, London Eye’dan 30 metre daha yüksek. Berrak havalarda en üst noktadan Malezya ve Endonezya kıyılarını görmek mümkün olabiliyor. Dönme dolabın girişindeki, bilet satış birimlerinin ve tam merkezinde bir tropik yağmurormanı modelinin de yer aldığı üç katlı binada, alışveriş mekanları bulunuyor.
Singapore Flyer, şimdiden Eylül 2008’deki Formula 1 Singapore Grand Prix’in heyecanını yaşayan ülkeye turist çekebilmek amacıyla inşa edilen yapılardan biri.
Dünyanın En Büyük Dönme Dolabı Pekin’de
Çin inşaatı süren dünyanın en büyük dönme dolabıyla tarih yazmaya hazırlanıyor. Pekin’in doğusundaki Chaoyang Parkı’nda inşa edilmeye başlanan 200 metre uzunluğundaki Büyük Pekin Tekerleği (Beijing Great Wheel) 99 milyon Dolar’a mal olacak. Toplam 1.920 kişi kapasiteli dönme dolapta havalandırmalı 48 kompartıman bulunuyor.
Ağustos 2008’de açılması planlanan dönme dolabı, 135 metre yüksekliğindeki London Eye’ı da yapan, Alman şirket tasarlıyor.
Köprünün Ortasında Dönen Tianjin Eye
Tianjin Eye, Çin’in kuzeyindeki Tianjin kentinde düzenlenen devasa karnaval çemberinin adı. Chihai Köprüsü’nün ortasında inşa edilen, 380 kişi kapasiteli tekerlek dönerken, iki yanında trafik akmaya devam ediyor.
Ekolojik
Rüzgar Enerjisinin Amerika’da Ulaştığı Yeni Seviyeler, 105 Metre Uzunluğunda Rüzgar Jeneratörü
Dünyanın en yüksek rüzgar jeneratörleri Teksas’ta bulunuyor. EnelSpA’nın Abilene ve Lubbock arasına yerleştirdiği 213 megawatt’lık rüzgar jeneratörleri en iyi rüzgarı yakalayabilmek için 105 metre uzunluğunda inşa edildiler. Jeneratörler, Teksas’taki 12.000’den fazla konuta enerji sağlıyor.
Las Vegas’ta 30 Katlı Bahçe
İçki, ışıklar ve kumarın şehri olarak bilinen Las Vegas’ta yeni, yeşil bir sayfa açılıyor.
2010’da tamamlanması öngörülen, 200 milyon Dolar’lık proje, dünyadaki ilk dikey ve şüphesiz en yüksek çiftlik olacak. Yatırımcılar bu projeye yeni bir turistik cazibe olarak değil, yılda 72.000 kişiyi besleyecek bir üretim alanı olarak bakıyorlar. Bu çiftlikte, doğal ortamda ve ideal üretim şartlarında 100 farklı tür sebze ve meyve yetiştirilmesi planlanıyor.
200 milyon Dolar maliyet çok gibi görülebilir ancak projenin en az, yılda 40 milyon Dolar gelir getiren yeni bir casino kadar kazanç sağlayacağı söyleniyor.
Dikey Tarım (Bölüm III): Toronto SKYFarm [Gökyüzü Tarlası]
Dünyanın birçok büyük kentinde dikey tarım alanları görülebilir, bunlardan biri de Toronto’da. Mimar Gordon Graff tarafından hazırlanan 58 kat yüksekliğindeki SKYFarm projesi, 750.000 m2 tarım alanı sağlayarak, yılda 35.000 kişinin beslenmesini karşılayabilecek. Her bölümünde farklı iklim şartlarının oluşturulacağı bu dikey tarla sayesinde, bölgede yetişmeyen ürünlerin dışarıdan ithal edilmesinin de önüne geçilmiş olacak.
Dikey tarlaların en güzel yanı, farklı iklim koşullarında yetişen sebze ve meyvelerin, hava kirliliği veya sel ya da kuraklık gibi iklim felaketlerinden etkilenmeden taze olarak insanlara sunulabilmesi. Japonya’da 2005 yılından beri üretim yapan, yer altı tarım alanı Pasona 02 ise çoktan köşeyi dönmüş.
Kişisel Gökdelen: Hintli Mukesh Ambani’nin 60 Katlı Yeni Evi
Hindistan’ın zenginlerinden Mukesh Ambani, zenginliğini kanıtlamak amacıyla kendisine “Antilia” adında 60 katlı bir gökdelen inşa ettiriyor. Adını Atlantik Okyanusu’ndaki efsanevi bir adadan alan ultra lüks gökdelenin dış cephesi klasik gökdelenler gibi cam kaplama olacak. Ambani’nin 2002 yılında aldığı arsaya yapılacak binada, standartlaradan çok daha yüksek tavanlı 27 kat olacak ve 6 katı otoparka, 1 katı garaja, 1 katı eğlence merkezine, 4 katı açık kış bahçesine, 2 katı sağlık kulübüne, 2 katı acil toplantı salonuna, 2 katı misafirlerine, 2 katı akrabalara, 1 katı bina bakımına, 1 katı mekanik çalışmalara ve en son helikopter pistinin altındaki kat da helikopter kontrol odasına ayrılacak.
Gariplikler
Ahşaptan İnşa Edilen En Yüksek Ev
Ahşap elemanlar kullanılarak yapılan 13 katlı 44 metre uzunluğundaki binanın yapımına 15 yıldır devam ediliyor. Bina henüz tamamlanmamış olmasına rağmen şimdiden dağılmaya başladı. Nikolaj Sutyagin, içinde büyüdüğü kasvetli Sovyet toplukonutlarından etkilenerek şimdiye kadarki en uzun olduğu düşünülen ahşap binayı çıtalardan inşa etti. Görünüşe göre çevrede yaşayanlar bu projeden pek memnun değiller ama Sutyagin ikinci kattan başlattığı çatı sayesinde, bu çatının üzerine inşa ettiği her şeyi dekorasyon olarak göstererek etrafındaki binaların yüksekliklerini ihlal etmemiş oldu.
30 Metre Uzunluğunda LEGO Kule
Kaliforniya Legoland’de, 465.000 lego parçasından yapılmış korsan gemisi, geçen sene Danimarka’da kırılan dünya rekorunu egale etti. Gemiyi görmeye gelen ziyaretçiler de Legolardan 2132 kalp yaptı ve her kalp için Legoland, San Diego’daki Çocuk Kalp Enstitüsü’ne 1 Dolar bağışta bulundu.
Bryan Berg Yeni Bir Rekor Kırdı, 7,5 Metre Yüksekliğinde Kağıt Ev
Bryan Berg’in iskambil kağıtlarından yaptığı 7,5 metre yüksekliğindeki kule dünya rekoru kırdı. Daha önce de iskambil kağıtlarından gökdelen, katedral, stadyum gibi mimari modeller yapan Berg, bu kuleyi 5 haftada 1800 deste kağıtla tamamladı. Hiç yapıştırıcı kullanmayan ve her seferinde yeni bir rekora imza atan Berg ilk kez kartlardan kule inşa ettiğinde sekiz yaşındaydı. Berg ilk dünya rekorunu ise 1992 yılında, henüz 17 yaşındayken, 4,2 metrelik bir kuleyle kırdı.
İşte gökdelenlerden, bulundukları şehirlerin simgesi haline gelen dönme dolaplara ve el maharetini simgeleyen iskambil kulelerine kadar en uzun, en görkemli mimari yapılar:
1.610 Metre Yüksekliğinde Ekolojik Kule
Londra’daki 500 katlı ekolojik gökdelen, okulları, hastaneleri ve dükkanlarıyla birlikte, yükseklik korkusu olmayan 100.000 kişiye ev sahipliği yapacak. Londra’nın doğusunda yer alacak kulenin en dikkat çeken yanı, tamamen bahçeler ve ağaçlarla dolu yeşil alanlar olarak düzenlenmiş devasa delikleri. Yapı İngiliz şirket Popularchitecture tarafından inşa ediliyor.
1.600 Metre Uzunluğunda Gökdelen
Hyder Consulting’in hazırladığı projenin Ortadoğu’da inşa edileceği söyleniyor fakat tam olarak nerede olacağı bilinmiyor. Yapı bu yüksekliğiyle Empire State Building’den dört kat uzun olacak.
Kuveyt’in En Yükseği Burj Mubarak Al-Kabir
Körfez kentlerinde inşaat savaşı hızla sürerken, Kuveyt’te de 1.001 m yükseklikteki Burj Mubarak Al-Kabir projesinin yapılacağı duyuruldu. Bu yapı Burj Dubai ortaya çıkana kadar en yüksek bina olarak bilinen Taipei 101’nin iki katı yüksekliğinde olacak.
Körfez kentleri yeni mega-projelerle sürekli zirveyi zorluyorlar. 86 milyar Dolarlık Madinat Al-Haarer projesinde sadece gökdelenler değil aynı zamanda bir havaalanı ve geniş bir vaha da bulunuyor. Kulenin inşası kesinleşirse, tamamlanması 25 yıl sürecek. Projede Kuveyt’le Madinat Al-Hareer’i birbirine bağlayacak bir de köprü yer alıyor.
Körfez’in diğer mega-projesi Burj Dubai ise henüz tamamlanmamış olmasına rağmen, bittiğinde yaklaşık 800 metre yükseklikte olması bekleniyor ki bu yüksekliğiyle bile Burj Mubarak Al-Kabir’den yüksek olamayacak.
Burj Dubai Dünyanın En Yüksek Yapısı Olmaya Hazırlanıyor
İnşaatı hala süren, 512 m yüksekliğindeki 141 katlı Burj Dubai şimdiden Taiwan’ın 508 m uzunluğundaki yapısı Taipei 101’den uzun. Burj Dubai’nin net yüksekliği sır gibi saklansa da spekülasyonlara göre zirvesi 800 metreye ulaşacak.
Yaklaşık 160 katlı yapı tamamlandığında, 56 asansör, lüks daireler, butikler, yüzme havuzları, spa merkezleri, İtalyan modacı Giorgio Armani’nin ilk oteli ve 124. katta bir rasathane bulunacak. Yaklaşık 1.500 gün önce başlayan inşaatta her üç günde bir, yeni bir kat inşa ediliyor.
Burj Dubai’nin 85. Katından Dubai Manzarası
Bu fotoğraf, öyle görünse de, bir uçaktan çekilmedi. Dünya’nın en yükseği olması beklenen Burj Dubai’nin 85. katından çekilen fotoğraf, hızla gelişen Dubai’nin bulutların üzerine çıkarak diğer binalara yukarıdan bakan kulelerini, daha da yukarıdan görme fırsatı sunuyor.
Mimarlıkta Olimpik Oranlar, Çin’in Dikkat Çeken 10 Yeni Binası
2008 Olimpiyatları’na hazırlanan Çin’in Pekin ve Şangay şehirlerinde tam bir inşaat cümbüşü yaşanıyor. Bu olimpik projelerden en dikkat çeken 10 tanesi şunlar:
- 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak Pekin Ulusal Stadyumu
- Ses getiren tasarımıyla Ulusal Su Sporları Merkezi
- Pekin’in tarihi Saklı Kent’inin yakınında konumlanan Ulusal Tiyatro
- İçe eğimli iki kuleden oluşan CCTV binası
- Çin Seddi kenarı boyunca yerleştirilen lojmanlar
- Şangay’daki 101 katlı gökdelen, Pudong
- 2.500 konutluk Linked Hybrid projesi
- Şangay’la Yangshan Adası arasında bağlantıyı sağlayan Donghai Köprüsü
- Dünyanın en büyük havaalanlarından biri olması beklenen Pekin Uluslararası Havaalanı’nın yeni terminali
- 50.000 kişiye ev sahipliği yapacak Dongtan Ekolojik Şehri
Japonlar Dünyanın En Yüksek Binasını Planladılar: X-Seed 4000
Taisei İnşaat Şirketi, dünyanın her yerinden 500.000 - 1 milyon insana ev sahipliği yapmak üzere 13.123 feet yüksekliğindeki X-Seed 4000’i tasarladı.
Eğer bu bina inşa edilirse dünyanın en yüksek gökdeleninin 7 katı yükseklikte olacak, hatta Fuji Dağı’ndan bile 200 metre yüksek olacak.
Dünyanın En Yüksek Konut Yapısı, Şikago Kulesi
Shelbourne Gelişim Grubu (The Shelbourne Development Group), onaylanırsa dünyanın en yüksek konut yapısı olacak yeni projeleri, 600 metre uzunluğundaki Chicago Spire’ı tanıttı. Michigan Gölü kıyısında Şikago Nehri üzerinde inşa edilmesi planlanan yapı, nehirle entegre olarak, bölgedeki trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefliyor.
Şikago kent planlama departmanı 280.000 m2’yi çevreleyen, yerden 700 m yükseklikteki projeyi inceliyor. Alışılanın aksine, Chicago Spire’da radyo vericileri, oteller ya da satış birimleri olmayacak. Kat sayısı 124’ten 160’a artırılan kulede, 1.300 daire yer alacak. 17 metre tavan yüksekliğine sahip lobi ise, mekanın her yönden algılanabilmesi için cam duvarlarla çevrelenmiş.
Dünyanın En Büyük Gucci Mağazası, Gucci New York
New York zaten yeterince fazla olan tursit sayısına yenilerini ekleyebilir, yeni Gucci mağazası 5. Cadde’de açılıyor. Mimari ve sanatsal nitelikleriyle göze çarpan yeni mağaza, Tasarım Yöneticisi Frida Giannini’nin işbirliğiyle, dünyaca tanınan mimar James Carpenter tarafından tasarlandı.
Dünyanın en büyük Gucci mağazası olması beklenen alışveriş cennetini, üç katta da yerden tavana kadar tamamen camla kaplı cepheler nefes kesen bir mimari esere dönüştürüyor. Yüksek kalite malzemelerle tasarlanan, doğal gün ışığıyla aydınlanan Gucci mağazası içeriden de, dışarıdan bakıldığı kadar güzel görünüyor.
Eğlence ve Heyecan
Dünyanın En Yüksek İkinci Çelik Kulesi, Super Swings
Çin’nin Harbin şehrindeki radyo kulesinden 700 ayak sarkıyor. Heyecan meraklıları kulenin en yüksek noktasından, 335 metreden sallanıyorlar. Dünyanın ikinci en yüksek çelik kulesi, bulunduğu çevreye eğlence ve heyecan getiriyor.
Dünyanın En Yüksek Bungee Jumping Zirvesi, Macau Kulesi
Aşağıya bakmayın! 233 metre yükseklikteki bungee jumping kulesi yüksekten korkanlara göre bir yer değil. Dünyanın 10. yüksek binası, Macau Kulesi’nin en tepesinde yer alan atlama alanı tam bir adrenalin patlaması yaşatıyor.
Asya’nın En Yüksek Seyir Çemberi, Singapore Flyer
160 milyon Dolar’a mal olan Singapur’un devasa seyir çemberi, üç yılda tamamlandı. Adayı 360 derece izleme şansı veren dönme dolapta her birinde kendi havalandırma sistemi bulunan, 26’şar kişilik 28 kapsül yer alıyor.
42 katlı bir binaya eşdeğer uzunluktaki Singapore Flyer, London Eye’dan 30 metre daha yüksek. Berrak havalarda en üst noktadan Malezya ve Endonezya kıyılarını görmek mümkün olabiliyor. Dönme dolabın girişindeki, bilet satış birimlerinin ve tam merkezinde bir tropik yağmurormanı modelinin de yer aldığı üç katlı binada, alışveriş mekanları bulunuyor.
Singapore Flyer, şimdiden Eylül 2008’deki Formula 1 Singapore Grand Prix’in heyecanını yaşayan ülkeye turist çekebilmek amacıyla inşa edilen yapılardan biri.
Dünyanın En Büyük Dönme Dolabı Pekin’de
Çin inşaatı süren dünyanın en büyük dönme dolabıyla tarih yazmaya hazırlanıyor. Pekin’in doğusundaki Chaoyang Parkı’nda inşa edilmeye başlanan 200 metre uzunluğundaki Büyük Pekin Tekerleği (Beijing Great Wheel) 99 milyon Dolar’a mal olacak. Toplam 1.920 kişi kapasiteli dönme dolapta havalandırmalı 48 kompartıman bulunuyor.
Ağustos 2008’de açılması planlanan dönme dolabı, 135 metre yüksekliğindeki London Eye’ı da yapan, Alman şirket tasarlıyor.
Köprünün Ortasında Dönen Tianjin Eye
Tianjin Eye, Çin’in kuzeyindeki Tianjin kentinde düzenlenen devasa karnaval çemberinin adı. Chihai Köprüsü’nün ortasında inşa edilen, 380 kişi kapasiteli tekerlek dönerken, iki yanında trafik akmaya devam ediyor.
Ekolojik
Rüzgar Enerjisinin Amerika’da Ulaştığı Yeni Seviyeler, 105 Metre Uzunluğunda Rüzgar Jeneratörü
Dünyanın en yüksek rüzgar jeneratörleri Teksas’ta bulunuyor. EnelSpA’nın Abilene ve Lubbock arasına yerleştirdiği 213 megawatt’lık rüzgar jeneratörleri en iyi rüzgarı yakalayabilmek için 105 metre uzunluğunda inşa edildiler. Jeneratörler, Teksas’taki 12.000’den fazla konuta enerji sağlıyor.
Las Vegas’ta 30 Katlı Bahçe
İçki, ışıklar ve kumarın şehri olarak bilinen Las Vegas’ta yeni, yeşil bir sayfa açılıyor.
2010’da tamamlanması öngörülen, 200 milyon Dolar’lık proje, dünyadaki ilk dikey ve şüphesiz en yüksek çiftlik olacak. Yatırımcılar bu projeye yeni bir turistik cazibe olarak değil, yılda 72.000 kişiyi besleyecek bir üretim alanı olarak bakıyorlar. Bu çiftlikte, doğal ortamda ve ideal üretim şartlarında 100 farklı tür sebze ve meyve yetiştirilmesi planlanıyor.
200 milyon Dolar maliyet çok gibi görülebilir ancak projenin en az, yılda 40 milyon Dolar gelir getiren yeni bir casino kadar kazanç sağlayacağı söyleniyor.
Dikey Tarım (Bölüm III): Toronto SKYFarm [Gökyüzü Tarlası]
Dünyanın birçok büyük kentinde dikey tarım alanları görülebilir, bunlardan biri de Toronto’da. Mimar Gordon Graff tarafından hazırlanan 58 kat yüksekliğindeki SKYFarm projesi, 750.000 m2 tarım alanı sağlayarak, yılda 35.000 kişinin beslenmesini karşılayabilecek. Her bölümünde farklı iklim şartlarının oluşturulacağı bu dikey tarla sayesinde, bölgede yetişmeyen ürünlerin dışarıdan ithal edilmesinin de önüne geçilmiş olacak.
Dikey tarlaların en güzel yanı, farklı iklim koşullarında yetişen sebze ve meyvelerin, hava kirliliği veya sel ya da kuraklık gibi iklim felaketlerinden etkilenmeden taze olarak insanlara sunulabilmesi. Japonya’da 2005 yılından beri üretim yapan, yer altı tarım alanı Pasona 02 ise çoktan köşeyi dönmüş.
Kişisel Gökdelen: Hintli Mukesh Ambani’nin 60 Katlı Yeni Evi
Hindistan’ın zenginlerinden Mukesh Ambani, zenginliğini kanıtlamak amacıyla kendisine “Antilia” adında 60 katlı bir gökdelen inşa ettiriyor. Adını Atlantik Okyanusu’ndaki efsanevi bir adadan alan ultra lüks gökdelenin dış cephesi klasik gökdelenler gibi cam kaplama olacak. Ambani’nin 2002 yılında aldığı arsaya yapılacak binada, standartlaradan çok daha yüksek tavanlı 27 kat olacak ve 6 katı otoparka, 1 katı garaja, 1 katı eğlence merkezine, 4 katı açık kış bahçesine, 2 katı sağlık kulübüne, 2 katı acil toplantı salonuna, 2 katı misafirlerine, 2 katı akrabalara, 1 katı bina bakımına, 1 katı mekanik çalışmalara ve en son helikopter pistinin altındaki kat da helikopter kontrol odasına ayrılacak.
Gariplikler
Ahşaptan İnşa Edilen En Yüksek Ev
Ahşap elemanlar kullanılarak yapılan 13 katlı 44 metre uzunluğundaki binanın yapımına 15 yıldır devam ediliyor. Bina henüz tamamlanmamış olmasına rağmen şimdiden dağılmaya başladı. Nikolaj Sutyagin, içinde büyüdüğü kasvetli Sovyet toplukonutlarından etkilenerek şimdiye kadarki en uzun olduğu düşünülen ahşap binayı çıtalardan inşa etti. Görünüşe göre çevrede yaşayanlar bu projeden pek memnun değiller ama Sutyagin ikinci kattan başlattığı çatı sayesinde, bu çatının üzerine inşa ettiği her şeyi dekorasyon olarak göstererek etrafındaki binaların yüksekliklerini ihlal etmemiş oldu.
30 Metre Uzunluğunda LEGO Kule
Kaliforniya Legoland’de, 465.000 lego parçasından yapılmış korsan gemisi, geçen sene Danimarka’da kırılan dünya rekorunu egale etti. Gemiyi görmeye gelen ziyaretçiler de Legolardan 2132 kalp yaptı ve her kalp için Legoland, San Diego’daki Çocuk Kalp Enstitüsü’ne 1 Dolar bağışta bulundu.
Bryan Berg Yeni Bir Rekor Kırdı, 7,5 Metre Yüksekliğinde Kağıt Ev
Bryan Berg’in iskambil kağıtlarından yaptığı 7,5 metre yüksekliğindeki kule dünya rekoru kırdı. Daha önce de iskambil kağıtlarından gökdelen, katedral, stadyum gibi mimari modeller yapan Berg, bu kuleyi 5 haftada 1800 deste kağıtla tamamladı. Hiç yapıştırıcı kullanmayan ve her seferinde yeni bir rekora imza atan Berg ilk kez kartlardan kule inşa ettiğinde sekiz yaşındaydı. Berg ilk dünya rekorunu ise 1992 yılında, henüz 17 yaşındayken, 4,2 metrelik bir kuleyle kırdı.
Yorumlar
Yorum Gönder