Vulvodini nedenleri çok çeşitlidir. Sinir uçları artışı ile belirlenen nöropati, anormal lokalize enflamatuar yanıtlar, normal enflamatuar süreçleri engelleyen genetik faktörler, etkisiz antimikrobiyal immün sistem, vulvar vestibüler kan akımı artışı ile belirlenen vestibüler mukoza anomalileri, tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar, hipertonisite ile belirlenen pelvik taban kası işlev bozukluğu gibi etkenler mevcuttur.
Akut enflamatuar süreç bir ağrı sinyali oluşturur ve bu sinyal beyinde talamusa ulaşır. Ağrı kronik düzeye ulaştığında normal duyu sistemi süreğen duyarlılaştırmaya maruz kalır ve bu durum nosiseptör eşiklerinde azalmaya, nosiseptör alanında genişlemeye, normalde ağrılı olmayan uyarılara nosiseptör yanıtının oluşmasına, uzamış uyarım sonrası duyumlara neden olur. Bu duyusal değişiklikler vulvodinin temel özellikleridir.
Vulvodini etiyolojisi tam olarak bilinemediğinden tedavi üzerine bir fikir birliği oluşmamıştır. Tedavi girişimleri çeşitlilik göstermektedir. Sıklıkla uygulanan tedavi girişimleri arasında cerrahi yöntemler, lezyon içi alfa-interferon uygulaması, topikal lidokain, antidepresanlar, düşük okzilat diyeti, bilişsel davranışçı psikoterapi, biyofeedback yöntemleri sayılabilir. Tedaviye yanıt oranları çeşitlilik göstermekle birlikte, farklı tedavi yöntemlerinin karşılaştırıldığı bir çalışmada en yüksek başarı oranları cerrahi yöntemler ile olmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder