İNSAN BESLENMESİNDE KOLOSTRUMUN ÖNEMİ:
KOLOSTRUM DOĞUMDAN SONRA İLK 24-36 SAAT BOYUNCA DİŞİ MEMELİLER TARAFINDAN ÜRETİLEN İLK DOĞAL GIDADIR.SADECE PROTEİN,KARBONHİDRATLAR,YAĞ,VİTAMİN VE MİNARELLER GİBİ BESİNLERİN KAYNAĞI DEĞİL,AYNI ZAMANDA VÜCUDUN İMMUN VE BÜYÜME FONKSİYONLARI İÇİN GEREKLİ BİYOLOJİK AKTİF MOLEKULLERİ DE İÇERMEKTEDİR.KOLOSTRUM DÖNÜŞTÜRÜCÜ BÜYÜTME FAKTÖRÜ 1 VE 2'NİN TEK DOĞAL KAYNAĞIDIR.BU BÜYÜME FAKTÖRLERİNİN KAS VE KIKIRDAK OLUŞUMUNDA VE ONARIMINDA ÇOK ÖNEMLİ ROLLERİ VARDIR.
KOLOSTRUM DOĞUMDAN SONRA İLK 24-36 SAAT BOYUNCA DİŞİ MEMELİLER TARAFINDAN ÜRETİLEN İLK DOĞAL GIDADIR.SADECE PROTEİN,KARBONHİDRATLAR,YAĞ,VİTAMİN VE MİNARELLER GİBİ BESİNLERİN KAYNAĞI DEĞİL,AYNI ZAMANDA VÜCUDUN İMMUN VE BÜYÜME FONKSİYONLARI İÇİN GEREKLİ BİYOLOJİK AKTİF MOLEKULLERİ DE İÇERMEKTEDİR.KOLOSTRUM DÖNÜŞTÜRÜCÜ BÜYÜTME FAKTÖRÜ 1 VE 2'NİN TEK DOĞAL KAYNAĞIDIR.BU BÜYÜME FAKTÖRLERİNİN KAS VE KIKIRDAK OLUŞUMUNDA VE ONARIMINDA ÇOK ÖNEMLİ ROLLERİ VARDIR.
-KOLOSTRUMDAKİ BÜYÜME FAKTÖRLERİ BİRİNCİ ETKİLERİ;
KEMİĞİ,KASLARI,SİNİRLERİ VE KIKIRDAĞI İNŞA EDEREK,KORUYARAK VE ONARARAK İYİLEŞTİRME ETKİSİNİ ARTTIRAN,YAĞ METABOLİZMASINI STİMÜLE EDEN,KAN ŞEKER SEVİYESİNİ DENGEDE TUTAN,RUHSAL DURUMU KONTROL EDEN BEYİN KİMYASALLARININ DÜZENLENMESİNE YARDIM EDEN BİLEŞİKLERİ İÇERMEKTEDİR.BÜYÜME FAKTÖRLERİ AYRICA YAŞLANMA BELİRTİLERİNİN YAVAŞLAMASINA YARDIMCI OLMAKTA,KIRIŞIKLIKLARI AZALTMAKTA VE DERİNİN DAHA GENÇ GÖRÜNMESİNİ SAĞLAMAKTADIR.
-KOLOSTRUMDAKİ EPİDERMAL BÜYÜME FAKTÖRÜ(EGF) DERİNİN OLUŞUMUNDA,KORUNMASINDA VE DEVAM ETTİRİLMESİNDE KULLANILAN BİR PROTEİN MADDESİDİR
-İNSÜLÜN BENZER BÜYÜME FAKTÖRÜ(IGF I-II)KOLOSTRUMDA EN FAZLA BULUNAN BÜYÜME FAKTÖRÜDÜR.BU FAKTÖRLER VÜCUDUN YAĞI,PROTEİNİ VE ŞEKERİ NASIL KULLANACAĞI KONUSUNDA ETKİLİ OLMAKTA,İMMUN SİSTEMİ STİMULE ETMEKTE,HÜCRE YENİLENMESİNİ DESTEKLEMEKTE,KAN ŞEKERİNİ VE KOLOSTEROL SEVİYESİNİ DÜZENLEMEYE YARDIM ETMEKTEDİR.
-IGF I, DNA VE RNA'NIN GELİŞİMİNİ VE ONARILMASINI STİMULE ETTİĞİ BİLİNEN ÇOK AZ MADDELERDEN BİR TANESİDİR.BU ÖZELLİKLERİ IGF I'İ DOĞADAKİ EN GÜÇLÜ YAŞLANMAYI GECİKTİRİCİ MADDELERDEN BİRİ YAPMAKTADIR.
-KOLOSTRUMDAKİ IGF I EN GÜÇLÜ KAS GELİŞTİRİCİ VE KAS KÜTLESİNİ ARTTIRICIDIR.
-KOLOSTRUMDAKİ BÜYÜME FAKTÖRLERİ VE BÜYÜME HORMONU ,YAĞIN YAKILMASINA VE YAĞSIZ KAS KİTLESİNİN YAPILMASINA YARDIM ETMEKTEDİR.
-KOLOSTRUM ALIMI DAHA FAZLA EKSERSİZ YAPMAMIZI SAĞLAMAKLA BİRLİKTE DAHA AKTİF OLMAMIZ İÇİN BİZE DAHA FAZLA ENERJİ VERMEKTEDİR
.
-SPORCULAR KOLOSTRUMDAN EN FAZLA FAYDAYI GÖREN BİREYLERDİR.SPORCULAR HER ZAMAN YAĞLARINI YAKMANIN,KASLARI YAPILANDIRMANIN VE KUVVET KAZANMANIN YOLUNU ARAMAKTADIRLAR.KOLOSTRUMUN IGF I VE II'Yİ İÇEREN BÜYÜME FAKTÖRLERİ VE BÜYÜME HORMONLARI SAYESİNDE BUNU GERÇEKLEŞTİREBİLMEKTEDİRLER.
-IGF 'İN KALP RAHATSIZLIĞINI ÖNLEMEYE YARDIM EDEN LDL KOLESTROL SEVİYESİNİ DÜŞÜRMEKTE VE HDL İYİ KOLESTROL SEVİYESİNİ YÜKSELTMEKTEDİR.
-KOLOSTRUMDAKİ DÖNÜŞTÜRÜCÜ BÜYÜME FAKTÖRLERİ(TGF) KEMİKLERDE VE YARALARIN TEDAVİSİNDE ÜMİT VERİCİ SONUÇLAR GÖSTERMEKTEDİR.DOKUYU ONARMAYA YARDIMCI OLMAKTADIR.
-KOLOSTRUMUN VİRAL SALDIRILARA VE TÜMÖR BÜYÜMESİNE KARŞI KORUNMADA İMMUN SİSTEMİNİ DAHA GÜÇLÜ HALE GETİRDİĞİ ÇEŞİTLİ ARAŞTIRMALAR İLE ORTAYA KONMUŞTUR.
-KOLİT VE DİYARENİN TEDAVİSİNE VE ÖNLENMESİNE YARDIMCI OLUR.
-İNEK KOLOSTRUMUNDA BULUNAN İMMUN VE BÜYÜME FAKTÖRLERİ İNSANINKİNDEN 4 KAT DAHA FAZLADIR.
-İNSAN KOLOSTRUMU ANTİBİYOTİKLERE KARŞI DAYANIKLI BİR ÇOK MİKROORGANİZMAYA KARŞI ETKİLİ OLAN IGG'Yİ SADECE %2 ORANINDA İÇERİRKEN,İNEK KOLOSTRUMU %38 ORANINDA İÇERMEKTEDİR.
-KOLOSTRUMDA IgA,IgD,IgE,IgG ve IgM OLMAK ÜZERE 5 TİP İMMUNGLOBİN VARDIR.DOKTORLAR IgG'Yİ ANEMİ,SU ÇİÇEĞİ,KRONİK YORGUNLUK SENDROMU,HEPATİT,MULTİPL SKELEROZ VE NÖTROPENİ GİBİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILMAKTADIR.
-KOLOSTRUMDAKİ LAKTOFERRİN ANTİBAKTERİYEL VE ANTİVİRAL ETKİYE SAHİP OLUP VÜCUDU KANDİDA,KANSER,KRONİK YORGUNLUK,HIV,UÇUK, VE DİĞER ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUMAKTADIR.
-KOLOSTRUMDAKİ SİTOKİN AJANLARI ROMATİZMAL ARTERİT VE OSTEOARTERİT İÇİN SON DERECE FAYDALIDIR
.
-KOLOSTRUMDAKİ GLİKOPROTEİNLER VE TRİPSİN İNHİBİTÖRLERİ PEPTİK ÜLSERE VE GASTRİKKANSERE NEDEN OLAN H.PYLORİ'NİN MİDE DUVARINA YAPIŞIP KALMASINI ÖNLEMEKTEDİR.
-ÇOCUKLARDA SOĞUK ALGINLIĞI ,GRİP,BRONŞİT,BAKTERİYEL VEYA VİRAL ENFEKSİYONLARDA ÖZELLİKLE ANTİBİYOTİKLER İLE TEDAVİ OLDUKLARINDA KOLOSTRUM YARARLI OLMAKTADIR.
-ERGENLİK ÇAĞINDAN SONRA ERKEK VE BAYANLARIN İMMUN VE BÜYÜME FAKTÖRLERİ AZALMAYA BAŞLAMAKTADIR.BU NEDENLE İNEK KOLOSTRUMU YETİŞKİNLER İÇİN BİR TERCİH NEDENİ OLMAKTADIR.
-İMMUN VE BÜYÜME FAKTÖRLERİNİN DENGEDE OLDUĞU BİLİNEN KOLOSTRUM,BİLEŞİM VE BİYOYARARLILIK AÇISINDAN DOĞAL BİR GIDA KATKISIDIR.
-KOLOSTRUMUN EN ÇOK TERCİH EDİLEN ŞEKLİ KAPSÜL VE TOZ FORMUDUR
İnek ve İnsan Kolostrumlarının Bileşimi
BİLEŞİM
|
İNSAN
|
İNEK
|
% YAĞ
|
1.45-4.08
|
0.15-12.0
|
%PROTEİN
|
8.6
|
21.32
|
%ALBUMİN
|
-
|
5.06
|
%GLOBULÜN
|
20-25
|
18
|
%MİNERAL MADDELER
|
0.48
|
2.31
|
Kolostrum ve normal sütte immunoglobulin konsantrasyonu
İmmunoglobulin
|
Kolostrum
|
Normal süt
|
IgG1
|
52.O-87.0
|
0.31-0.40
|
IgG2
|
1.6-2.1
|
0.03-0.08
|
IgA
|
3.2-6.2
|
0.04-0.06
|
IgM
|
3.7-6.1
|
0.03-0.06
|
Kolostrum ve normal sütte büyüme faktörleri konsantrasyonu
BÜYÜME FAKTÖRÜ
|
KOLOSTRUM
|
NORMAL SÜT
|
IGF I
|
50-2000
|
<10
|
IGF II
|
200-600
|
<10
|
AVUZ MADDESİNİN TOZ VE KAPSÜL OLARAK BULUNDUĞU BELİRTİLMİŞ İSEDE;BİZZAT İNEĞİN AVUS SÜTÜNDEN ÜRETİLMİŞ VE TEPSİ İLE ERZURUMDAN TARAFIMIZA FÖNDERİLMİŞTİR.ŞİMDİ BUNUN TAZU,KAPSÜLÜMÜ DAHA İYİ,BİZZAT İNEKDEN SAĞILARAK ÜRETİLMİŞİMİ DAHA İYİDİR.?
YanıtlaSil