Peki kontakt lens kullanırken nelere dikkat etmek gerekir veya herkes lens kullanabilir mi? İşte bu soruların cevabını Doç. Dr. Ateş Yanyalı’dan öğrendik.
Günümüzde görme kusurlarının düzeltilmesi kadar,kozmetik amaçlı da kullanılan kontakt lensler birçok kişinin günlük hayatının vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Özellikle son 20 yıldır gelişen teknolojiler sayesinde, eskiden kullanım alanı kısıtlı olan kontakt lensler herkesin ihtiyacına cevap verecek şekilde üretilmeye başlandı. Artık, gözlük kullanmak istemeyen ve göz yapısı uygun olan herkes kontakt lens kullanabilir.
Kontakt lens kullanımında yaşanan sorunların temelinde kontrolsüz lens kullanımı gelmektedir. Göz doktoru muayenesi yapılmadan, lens uygunluğu denenmeden kullanılan lensler kişilerin birçok sorunla karşı karşıya kalmasına neden olabilmekte. Sadece ilk kullanımda değil lens kullanıcılarının düzenli olarak senelik muayeneleri yaptırmaları da çok önemli. Her ne kadar ileri teknoloji ile üretilse de kontakt lensler vücut için bir yabancı cisim olduğundan bunun meydana getirebileceği problemler olabilmektedir. Bu kurallar zincirinde oluşan aksamalar göz enfeksiyonlarından alerjilere, kornea zedelenmelerine kadar birçok problemi meydana getirebilmektedir.
Kozmetik Lensler
Özellikle bayanların tercihi olan numarasız kozmetik lensler genelde kontrolsüz olarak uygulanmakta ve kullanılmaktadır. Oldukça sık karşılaşılan sorunlardan biri renkli lenslerin arkadaşlar arasında değiş tokuş yapılarak, başkasına ait lenslerin takılması ve buna bağlı olarak bazı göz enfeksiyonlarının ortaya çıkmasıdır.
Kontakt lens kullanan kişilerin makyaj konusunda bazı kurallara dikkat etmeleri gerekmekte. Önce lensler takılmalı ve sonra makyaj yapılmalıdır. Kullanılan göz ürünlerinin krem tarzı olması lense gelebilecek yabancı maddeleri azaltır. Göz kalemi kullanılırken iç kısma uygulanmaması tercih edilmelidir. Rimel kullanılırken lense değmemesine dikkat edilmelidir. Makyaj temizlenmeden önce lensler çıkartılmalı ve makyaj daha sonra temizlenmelidir.
Lens Kullanırken Dikkat!
Kontakt lens kullanırken kaşıntı, batma, yanma, yabancı cisim hissi, aşırı sulanma, normal olmayan bir göz akıntısı varsa lensler hemen çıkartılmalıdır. Lens çıkartıldığında şikayetler yok oluyorsa bu şikayetlerin lensteki bir hasardan meydana gelmiş olma ihtimali yüksektir. Lensin temizleme solüsyonu ile yıkanıp bir yıpranma var mı kontrol edilmesi, eğer yıpranma varsa lenslerin kullanılmaması ve değiştirilmesi gerekir. Eğer lens çıkartıldığında şikayetler geçmiyorsa mutlaka bir göz doktoruna başvurulmalıdır, bu şikayetler ciddi bir göz probleminin başlangıcı olabilir. Lens kullanırken bazı kişilerde kuruma hissi olabilmektedir. Bu ortam hava şartları ile ilgili olabilir. Bu kişiler lens üzerinden kullanılan suni gözyaşı damlalarını kullanabilirler.
Kontakt lens kullanımında en büyük sorun bilinçsiz kullanımdır. Doktorunuzla bağlantıda olarak, kurallarına uygun lens kullanmanız görme kalitenizi artırır.
G lukosamin ve Kondroitin ( Glucosamine & Chondroitin ); yeni bir k ıkırdak koruyucu doğal formülasyondur. Glukosamin ve kondroitin vücudumuzdaki bağ dokularının iki temel yapı taşı olup, eklemlerimizin vazgeçilmez elemanlarıdır. İçindeki bileşiklerin osteoartrit ( Artroz ; Dejeneratif eklem hastalığı - kireçlenme ) etkilerini azalttığı ve kıkırdak yapısını güçlendirdiği çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. G lukosamin ( Glucosamine Sulfate ); çeşitli formlarda kullanıma hazır bir ek gıdadır. Molekül yapısı basittir. En yaygın formları; glukosamin sülfat ( glucosamine sulfate ), glukosamin hidroklorid ( glucosamine hydrochloride ) ve N-Asetil-Glukosamin ( N-acetyl-glucosamine: NAG ) dir. Glukosamin sülfat ( GS ) formuosteoartrit ( kireçlenme ) ( OA ) için üzerinde en çok klinik araştırma yapılan ve OA için faydalı etkisi kanıtlanan tek formdur. Bu nedenle OA tedevisi için tercih edilen form da bu formdur. Glukosamin, kıkırdaklarda bulunan ve glikosaminoglikon’ lar ( glycos
Yorumlar
Yorum Gönder