AYVA MEYVESİ VE FAYDALARI
Ayva, latince Adı: Cydonia oblonga olan Rosaceae familyasından şifalı bir meyvedir.
Akdeniz ve Asya ülkelerinin en eski meyvelerinden biri olan ayva gülgiller familyasından gelir. Anavatanı Kuzey İran, Kafkasya ve Anadolu olan ayva, sarı renkte, tüylü, mayhoş, dokusu sertçe ve ufak çekirdekli bir meyvedir. Mayıs ile Haziran aylarında çiçek açar, meyvesi Eylül ve Ekim aylarında toplanır.
Protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiğinden vücut için birçok faydası bulunur. Pektin ve tanen gibi maddeler ihtiva eder. İçerdiği yüksek pektinden dolayı ayvadan reçel, pelte ve şekerleme yapılır. Yüksek tansiyonu olan ve kabızlık çeken kişiler tarafından tüketilmesi önerilmez. Düşük kalorili meyveler sınıfındadır (100 gramı 33 kalori). Tok tutma özelliği ve düşük kalorisi açısından zayıflamaya yardımcı bir meyvedir. Diyet yapan kişilere önerilmektedir.
Ayva yaprakları boya ve kozmetik sanayiinde, tıpta da ilaç yapımında kullanılmaktadır. Meyvesi reçel, jel, marmelat ve meyve suyu olarak değerlendirilir. Çekirdekleri, parfüm ve ilaç sektöründe kullanılır.
Ayvanın Faydaları:
* Öksürüğü keser, ateş düşürür.
* Mide ve bağırsakları kuvvetlendirici özelliktedir ve incebağırsak iltihabını giderir.
* Kanı temizler.
* Karaciğer tembelliğini giderir .
* Safra akışını sağlar.
* Çarpıntıyı dindirir.
* Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
* Bronşit ve öksürükte faydalıdır.
* İshali durdurur.
* Ateş düşürücüdür.
* Strese karşı etkilidir.
* Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edilen sıvıyla yapılan gargara, boğaz iltihabını giderici özelliğe sahiptir.
* Tüylü yüzeyinin halk arasında “kan dindirici” olarak uzun yıllar kullanıldığı biliniyor.
* Tohumlarının suda kaynatılmasıyla elde edilen merhem derinin yumuşacık olmasını sağlar.
Yorumlar
Yorum Gönder