Essay nasıl yazılır veya bir essay yapısı nasıl olmalıdır? Sizde bir üniversite öğrencisi iseniz ve özelliklede ingilizce eğitim veren üniversitelerden bir tanesinde okuyorsanız er yada geç karşınıza çıkacak konulardan bir tanesi, sizden bir essay yazmanızın isteneceğidir. Gerek hazırlık öğrencisi olun gereksede okuduğunuz bölümde 2 veya 3 yılınızı bitirmiş olun veya yüksek lisans öğrencisi olun bir essay ödevi ile karşılaşmanız an meselesidir. Bu yüzdende sizlere bir kolaylık olması ve belkide bir önbilgi olarak aklınızda bulunması açısından bu yazımızı sizlerle paylaşmayı uygun gördük.
Öncelikle essay ne demektir; essay yurt dışında bulunan ve özelliklede amerikan üniversitelerinde kayıt aşamasında öğrenciden yazabilmesi istenilen kişinin kendi vasıflarını ve geçmişini tanıtan kompozisyon türünde yazılan bir tür tanıtım yazısıdır. Bu tanıtım yazısında kişinin kendini ifade etme gücü ölçülür ve bu da kayıt aşamasında öğrencinin üniversiteye kabul edilme şansını arttıran en önemli ölçütlerden birisidir. Ülkemizde ise üniversiteye kayıt sırasında böyle bir ölçü birimi olmadığından essay in başvuru sırasında yazılması gibi bir sıkıntıda yoktur.
Yukarıdada değindiğimiz üzere ülkemizde ingilizce eğitim veren üniversitelerin çoğunda kayıt sırasında olmasada ilerleyen dönemlerde öğrencilerden essay yazmaları istenebilmektedir. Peki bir essay nasıl yazılır ve yazarken nelere dikkat edilmelidir?
Essay yazarken dikkat etmeniz gereken 3 önemli nokta
Bir çok çeşit ‘Essay’ yazılabilir ama değerli olan sizden istenen biçimde bir ‘essay’ yazılmasıdır. Bazı başvurular sadece bir iki cümlelik cevaplar vermeyi gerektirirken bazı başvurularda kendinizi uzun uzadıya anlatmanızı gerektirebilir. Başvurunuzu yaparken özellikle dikkatli olmanız gereken ilk şey budur; sizden kısa cevaplar mı isteniyor yoksa uzun anlatımlar mı? Soruları dikkatlice okuduktan sonra aklınızda bir şablon oluşturun ve aynı anlama gelen soru tiplerini belirleyin ki cevaplarınız arasında bir farklılık oluşmasın. “Bize kendinizi anlatınız” ve ya “Kişisel özelliklerinizi içeren bir yazı yazınız” tarzında sorular her başvuruda olması muhtemel sorulardır, bu tip sorulara açıklayıcı bir yanıt verdiğinize ve eğer her iki soru da mevcut ise her ikisine benzer cevaplar verdiğinize emin olun. Ama bu benzerlik asla aynı cümleler nedeniyle olmamalıdır, mutlaka çeşitli cümleler kullanmaya çalışın.
Başvurunuzda yer alan bazı sorular tek cümlelik sorular gerektirebilir, elinizden geldiğince uygun ve açıklayıcı bir cümle yapısı kurmaya gayret edin. Okulun size belirttiği kelime veya sayfa sayısını sonuna kadar kullanmaktan kaçınmayın; kendinizi ne kadar iyi ifade ederseniz karşı tarafa o kadar dürüst ve başarılı görüneceksiniz.
Bazı sorular hobileriniz, en son okuduğunuz kitap veya en son izlediğiniz film ve bu konulardaki düşünceleriniz olabilir. Bu sorular üzerinde çok fazla vakit harcamanıza gerek yoktur. Önemli olan belirsiz cevaplardan kaçınmak ve kendinizi doğru bir şekilde ifade etmenizdir. Bu sorular size odaklanmış kolay sorulardır. Biraz daha zorlanacağınız soru tipleri okulun sizi sınaması şeklinde olacaktır. “Neden bizi seçtiniz?”ya da “neden diğer okullar değil” gibi sorulara cevap verirken o güne kadar yapmış olduğunuz araştırmadan mutlaka bahsediniz, o okulu seçmeye neden karar verdiyseniz bunu açık bir dille ifade edin. Okulla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve bunu belli etmek için başvurudan önce mutlaka okul ile ilgili web sitelerini ve katalogları iyice inceleyin.
Karşınıza çıkabilecek olan son soru tipi yaratıcılığınızı ölçmek için sorulan sorulardır. Bu sorular sizin genel kültür bilginizle ve zevkinizle alakalı olacaktır. Cevap verirken çekincemede kalmamanız ve kendinizden emin davranmanız sizin yararınıza olacaktır, en azından sizi kendine güveni olan bir kişilik’ olarak gösterecektir. Ulusal ve uluslarası sorularla karşılaşırsanız yine düşündüğünüzü söyleyin, asla‘onların duymak isteyeceği’ türden cevaplar vermek için kendinizi zorlamayın. Kendinizi olduğunuz gibi tanıtın!
1) Konu seçimi
Başvuru yazısının en önemli kısmı konu bölümüdür. Bu aynı başlığından dolayı ısınamadığınız ya da ismini veya il bir kaç dakikasını beğenmediğiniz için değiştirdiğiniz televizyon filmine benzer. Bir yazınınen önemli bölümleri başlık ve konudur. Seslendiğiniz kişinin daha ilkdakikalarda ilgisini çekmek, ona ilk iyi izlenimi kazandırmak anlamına gelir. Bu yüzden konu ve başlık seçerken oldukça dikkatli davranmanız gerekir. Uzun süreli bir düşünme süreci işinizi kolaylaştıracaktır. Kendinize en çok yakıştırdığınız kelimeleri vesıfatları belirleyin. Bu kelimelerin başvurunuzda yer almasına dikkatedin. En başarılı olduğunuz konular, ilgi alanlarınız, en pratik olduğunuz konular, sizi diğer kişilerden ayırdığını düşündüğünüz herhangi bir özelliğiniz, fanatiği olduğunuz yazar, yönetmen, film veya sanat dalı, hayata bakış açınız, hayatınızda en zor atlattığınızı düşündüğünüz bir olay, hedefleriniz, okul dışı etkinlikleriniz ve gelecek için yaptığınız planlar ve gelecekle ilgili hayalleriniz başvurunuzu oluştumadan önce gözden geçirmeniz gereken konularar asındadır. Tüm bu düşündüklerinizi başvurunuza eklemek isteyebilirsiniz ama yanlış anlaşılma ihtimaliniz de olabilir.
Şimdi sıra, üzerinde özellikle durmak istediğiniz konuları belirleyip aralarında bir seçim yapmaya geldi. Seçim yapmanızı kolaylaştırmak için konularınızın hepsini bir kağıda yazın ve teker teker önemlilik, canlılık, yaklaşım (farklı yaklaşım artı puan getirecektir),yaratıcılık, ilginçlik, sizi yansıtması, gerçekçilik, anlaşılabilirlik ve farklılık gibi sınıfandırmalara puan verin. Buna göre puan bakımından en zengin konuyu seçmeniz sizin için büyük bir avantaj oluşturacaktır.
2) İçtenlik
Essay’inizin konusunu ve başlığını belirledikten sonra yazının devamı büyük ihtimalle kendiliğinden oluşacaktır. Essay’inizi ilk kez yazarken hiçbir şeye dikkat etmeden yazın, böylelikle istediğiniz herşeyi kağıda yansıtmış olacaksınız. Zaten bu aşamada önemli noktalar soruları yeterli bir biçimde cevaplamanız, yaratıcı olmanız, içten ve samimi olmanız, kuvvetli tasvirler yapmanız ve yazınızı canlı tutmanız.
Konunuzun altında elbette alt başlık ya da alt konular oluşabilir. Konunuzda olduğu kadar bu alt konularda da açık ve belirleyici olmaya dikkat edin. Basit cümlelerden her zaman kaçının, biraz da olsa edebi bir dil kullanın. Unutmayın, okuyucunuzu daha ilk dakikalarda yazdıklarınızın içine hapsetmeniz gerekiyor. Bilmedğiniz konularda fazla yorum yapmayın, ama tecrübe edindiğiniz konularda da sizi en iyi anlatan sıfatları kullanmaktan kaçınmayın. Yazınızı süslemek düşüncesiyle zor cümleler ve abartılı tasvirler de kullanmayın. Bu yazıyı içinizden nasıl geliyorsa ve nasıl yaşıyorsanız o şekilde tamamlamanız gerekiyor. İkilemler ve çelişkiler sorularla birlikte yazınıza olan ilgiyi arttıracaktır.
3) Dilbilgisi
Essay, akademik bir yazı olacağından dilbilgisine ve kurallarına çok dikkat etmek gerekir. Öncelikle yazınız belirli bir yapı içerisinde olmalıdır; giriş, gelişme ve sonuç sırasında olmayan bir yazı baştan kaybetmiş sayılır. Buna göre essay’in giriş bölümünde yazınızın amacını özetlemelisiniz. Gelişme bölümünde olayların açılımını ve gelişimini anlatmalısınız. Sonuç bölümünde de içinde bulunduğunuz durumu ve konunuzun sonucunu bildirmelisiniz. Essay’inizde yazdığınız herşeyin sebep & sonuç ilişkisine dayandığından emin olun.
Dilbilgisi ile ilgili olarak ikinci önemli konu bağlaçlardır. Yazınızda, düşünceleri birbirine bağlamanın ve birbirinden ayırmanın yardımcıları olan bu bağlaçlara kesinlikle yer vermelisiniz.B ağlaçlardan bazıları şöyledir:
a) Compare & Similarity (benzerlik)
- Similarly
- Likely
- Evenly
- In parallel
- Synonymly
- Alike
- Likewise
- Identically
- Comparably
- Correspondingly
- Equally
- Equivalently
b) Contrast (zıtlık)
- Despite
- In spite of
- However
- Although
- Neverthless
- Regardless
c) Addition (ilave & ek)
- Moreover
- Furthermore
- In addition
- Additionally
- Supplementaly
d) Ranking (derecelendirme ve sıralama)
- Firstly, secondly, thirdly....
- Next
- After
- Later
- Before
- Finally
- As a conclusion
- As a final word
e) Reason, Result and purpose (Sebep & sonuç ve amaç)
- So that
- Because of
- Since
- So as
- As a result
- Due to
- Therefore
- Accordingly
- Consequently
- In order to
Dilbilgisi kurallarına dahil olan bir diğer önemli unsur ‘ben’, ‘biz’gibi kalıplar yerine edilgen çatı kullanılmasıdır. Edilge yapı cümlenin önemini artırarak sizi de boyunuzdan büyük bir iddiaya girmekten kurtarır. Etken cümlede (active) In conlusion, I can say that... (Sonuç olarak diyebilirim ki...) yerine edilgen cümle (passive) Inconclusion it can be said that... (Sonuç olarak denebilir ki...) kurmakdaha akıllıca olacaktır.
Öncelikle essay ne demektir; essay yurt dışında bulunan ve özelliklede amerikan üniversitelerinde kayıt aşamasında öğrenciden yazabilmesi istenilen kişinin kendi vasıflarını ve geçmişini tanıtan kompozisyon türünde yazılan bir tür tanıtım yazısıdır. Bu tanıtım yazısında kişinin kendini ifade etme gücü ölçülür ve bu da kayıt aşamasında öğrencinin üniversiteye kabul edilme şansını arttıran en önemli ölçütlerden birisidir. Ülkemizde ise üniversiteye kayıt sırasında böyle bir ölçü birimi olmadığından essay in başvuru sırasında yazılması gibi bir sıkıntıda yoktur.
Yukarıdada değindiğimiz üzere ülkemizde ingilizce eğitim veren üniversitelerin çoğunda kayıt sırasında olmasada ilerleyen dönemlerde öğrencilerden essay yazmaları istenebilmektedir. Peki bir essay nasıl yazılır ve yazarken nelere dikkat edilmelidir?
Essay yazarken dikkat etmeniz gereken 3 önemli nokta
Bir çok çeşit ‘Essay’ yazılabilir ama değerli olan sizden istenen biçimde bir ‘essay’ yazılmasıdır. Bazı başvurular sadece bir iki cümlelik cevaplar vermeyi gerektirirken bazı başvurularda kendinizi uzun uzadıya anlatmanızı gerektirebilir. Başvurunuzu yaparken özellikle dikkatli olmanız gereken ilk şey budur; sizden kısa cevaplar mı isteniyor yoksa uzun anlatımlar mı? Soruları dikkatlice okuduktan sonra aklınızda bir şablon oluşturun ve aynı anlama gelen soru tiplerini belirleyin ki cevaplarınız arasında bir farklılık oluşmasın. “Bize kendinizi anlatınız” ve ya “Kişisel özelliklerinizi içeren bir yazı yazınız” tarzında sorular her başvuruda olması muhtemel sorulardır, bu tip sorulara açıklayıcı bir yanıt verdiğinize ve eğer her iki soru da mevcut ise her ikisine benzer cevaplar verdiğinize emin olun. Ama bu benzerlik asla aynı cümleler nedeniyle olmamalıdır, mutlaka çeşitli cümleler kullanmaya çalışın.
Başvurunuzda yer alan bazı sorular tek cümlelik sorular gerektirebilir, elinizden geldiğince uygun ve açıklayıcı bir cümle yapısı kurmaya gayret edin. Okulun size belirttiği kelime veya sayfa sayısını sonuna kadar kullanmaktan kaçınmayın; kendinizi ne kadar iyi ifade ederseniz karşı tarafa o kadar dürüst ve başarılı görüneceksiniz.
Bazı sorular hobileriniz, en son okuduğunuz kitap veya en son izlediğiniz film ve bu konulardaki düşünceleriniz olabilir. Bu sorular üzerinde çok fazla vakit harcamanıza gerek yoktur. Önemli olan belirsiz cevaplardan kaçınmak ve kendinizi doğru bir şekilde ifade etmenizdir. Bu sorular size odaklanmış kolay sorulardır. Biraz daha zorlanacağınız soru tipleri okulun sizi sınaması şeklinde olacaktır. “Neden bizi seçtiniz?”ya da “neden diğer okullar değil” gibi sorulara cevap verirken o güne kadar yapmış olduğunuz araştırmadan mutlaka bahsediniz, o okulu seçmeye neden karar verdiyseniz bunu açık bir dille ifade edin. Okulla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve bunu belli etmek için başvurudan önce mutlaka okul ile ilgili web sitelerini ve katalogları iyice inceleyin.
Karşınıza çıkabilecek olan son soru tipi yaratıcılığınızı ölçmek için sorulan sorulardır. Bu sorular sizin genel kültür bilginizle ve zevkinizle alakalı olacaktır. Cevap verirken çekincemede kalmamanız ve kendinizden emin davranmanız sizin yararınıza olacaktır, en azından sizi kendine güveni olan bir kişilik’ olarak gösterecektir. Ulusal ve uluslarası sorularla karşılaşırsanız yine düşündüğünüzü söyleyin, asla‘onların duymak isteyeceği’ türden cevaplar vermek için kendinizi zorlamayın. Kendinizi olduğunuz gibi tanıtın!
1) Konu seçimi
Başvuru yazısının en önemli kısmı konu bölümüdür. Bu aynı başlığından dolayı ısınamadığınız ya da ismini veya il bir kaç dakikasını beğenmediğiniz için değiştirdiğiniz televizyon filmine benzer. Bir yazınınen önemli bölümleri başlık ve konudur. Seslendiğiniz kişinin daha ilkdakikalarda ilgisini çekmek, ona ilk iyi izlenimi kazandırmak anlamına gelir. Bu yüzden konu ve başlık seçerken oldukça dikkatli davranmanız gerekir. Uzun süreli bir düşünme süreci işinizi kolaylaştıracaktır. Kendinize en çok yakıştırdığınız kelimeleri vesıfatları belirleyin. Bu kelimelerin başvurunuzda yer almasına dikkatedin. En başarılı olduğunuz konular, ilgi alanlarınız, en pratik olduğunuz konular, sizi diğer kişilerden ayırdığını düşündüğünüz herhangi bir özelliğiniz, fanatiği olduğunuz yazar, yönetmen, film veya sanat dalı, hayata bakış açınız, hayatınızda en zor atlattığınızı düşündüğünüz bir olay, hedefleriniz, okul dışı etkinlikleriniz ve gelecek için yaptığınız planlar ve gelecekle ilgili hayalleriniz başvurunuzu oluştumadan önce gözden geçirmeniz gereken konularar asındadır. Tüm bu düşündüklerinizi başvurunuza eklemek isteyebilirsiniz ama yanlış anlaşılma ihtimaliniz de olabilir.
Şimdi sıra, üzerinde özellikle durmak istediğiniz konuları belirleyip aralarında bir seçim yapmaya geldi. Seçim yapmanızı kolaylaştırmak için konularınızın hepsini bir kağıda yazın ve teker teker önemlilik, canlılık, yaklaşım (farklı yaklaşım artı puan getirecektir),yaratıcılık, ilginçlik, sizi yansıtması, gerçekçilik, anlaşılabilirlik ve farklılık gibi sınıfandırmalara puan verin. Buna göre puan bakımından en zengin konuyu seçmeniz sizin için büyük bir avantaj oluşturacaktır.
2) İçtenlik
Essay’inizin konusunu ve başlığını belirledikten sonra yazının devamı büyük ihtimalle kendiliğinden oluşacaktır. Essay’inizi ilk kez yazarken hiçbir şeye dikkat etmeden yazın, böylelikle istediğiniz herşeyi kağıda yansıtmış olacaksınız. Zaten bu aşamada önemli noktalar soruları yeterli bir biçimde cevaplamanız, yaratıcı olmanız, içten ve samimi olmanız, kuvvetli tasvirler yapmanız ve yazınızı canlı tutmanız.
Konunuzun altında elbette alt başlık ya da alt konular oluşabilir. Konunuzda olduğu kadar bu alt konularda da açık ve belirleyici olmaya dikkat edin. Basit cümlelerden her zaman kaçının, biraz da olsa edebi bir dil kullanın. Unutmayın, okuyucunuzu daha ilk dakikalarda yazdıklarınızın içine hapsetmeniz gerekiyor. Bilmedğiniz konularda fazla yorum yapmayın, ama tecrübe edindiğiniz konularda da sizi en iyi anlatan sıfatları kullanmaktan kaçınmayın. Yazınızı süslemek düşüncesiyle zor cümleler ve abartılı tasvirler de kullanmayın. Bu yazıyı içinizden nasıl geliyorsa ve nasıl yaşıyorsanız o şekilde tamamlamanız gerekiyor. İkilemler ve çelişkiler sorularla birlikte yazınıza olan ilgiyi arttıracaktır.
3) Dilbilgisi
Essay, akademik bir yazı olacağından dilbilgisine ve kurallarına çok dikkat etmek gerekir. Öncelikle yazınız belirli bir yapı içerisinde olmalıdır; giriş, gelişme ve sonuç sırasında olmayan bir yazı baştan kaybetmiş sayılır. Buna göre essay’in giriş bölümünde yazınızın amacını özetlemelisiniz. Gelişme bölümünde olayların açılımını ve gelişimini anlatmalısınız. Sonuç bölümünde de içinde bulunduğunuz durumu ve konunuzun sonucunu bildirmelisiniz. Essay’inizde yazdığınız herşeyin sebep & sonuç ilişkisine dayandığından emin olun.
Dilbilgisi ile ilgili olarak ikinci önemli konu bağlaçlardır. Yazınızda, düşünceleri birbirine bağlamanın ve birbirinden ayırmanın yardımcıları olan bu bağlaçlara kesinlikle yer vermelisiniz.B ağlaçlardan bazıları şöyledir:
a) Compare & Similarity (benzerlik)
- Similarly
- Likely
- Evenly
- In parallel
- Synonymly
- Alike
- Likewise
- Identically
- Comparably
- Correspondingly
- Equally
- Equivalently
b) Contrast (zıtlık)
- Despite
- In spite of
- However
- Although
- Neverthless
- Regardless
c) Addition (ilave & ek)
- Moreover
- Furthermore
- In addition
- Additionally
- Supplementaly
d) Ranking (derecelendirme ve sıralama)
- Firstly, secondly, thirdly....
- Next
- After
- Later
- Before
- Finally
- As a conclusion
- As a final word
e) Reason, Result and purpose (Sebep & sonuç ve amaç)
- So that
- Because of
- Since
- So as
- As a result
- Due to
- Therefore
- Accordingly
- Consequently
- In order to
Dilbilgisi kurallarına dahil olan bir diğer önemli unsur ‘ben’, ‘biz’gibi kalıplar yerine edilgen çatı kullanılmasıdır. Edilge yapı cümlenin önemini artırarak sizi de boyunuzdan büyük bir iddiaya girmekten kurtarır. Etken cümlede (active) In conlusion, I can say that... (Sonuç olarak diyebilirim ki...) yerine edilgen cümle (passive) Inconclusion it can be said that... (Sonuç olarak denebilir ki...) kurmakdaha akıllıca olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder