Baş ağrısı sanırım günümüzde herkesin şikayet ettiği bir konu… Biliyorsunuz, önce ensenizden başlayıp kafanızın alt kısmına doğru ilerleyen ve gözlerinize kadar yayılan bilen bir ağrı bu! Özellikle masa başında çalışanlar için kaçınılmaz bir eziyet halini alabiliyor baş ağrıları. Peki baş ağrısına ne iyi gelir? Hemen ağrı kesici haplar demeyin, bir düşünün…
Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelen bir baş ağrısıdır. Krizler bazen üç gün, üç gece devam eder. Migren günümüzde başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde her 100 kişiden 16'sında migren olduğu tahmin ediliyor.
Kadınlarda erkeklerden daha fazladır.
Öte yandan, migrenin nedenleri tam olarak bilinmiyor. Beyindeki uyarıları ileten kimyasal maddelerde bazı değişikliklere bağlı olduğu düşünülüyor ancak bu değişikliklerin neden oluştuğu konusunda araştırmalar halen devam ediyor.
Migren ve baş ağrısı üzerinde yapılan çalışmalarda çıkan sonuçlar, orta dereceli ayrobik egzersizlerin baş ağrısı yoğunluğunu, sıklığını ve süresini azaltabileceğini göstermiştir. Bu sevindirici bir haber, çünkü zaten genel sağlığınız için hafta 3 kez egzersiz yapmanız gerekli. Egzersiz yapan kişilerin beyninde endorfin ve diğer kimyasalların artması sonucunda migren ataklarının azalabildiği ve nedenlerinin zamanla indirgenebileceği öngörülmüştür. Endorfin, vücutta ağrı mekanizmasını azaltabilen kimyasal olarak bilinmektedir.
Kafatasından omuzlara kadar uzanan kaslar genelde sertleşebilip kasıldığından baş ağrılarına sebebiyet verebiliyorlar. Baş ağrısının nedenleri her ne olursa olsun, bu kasları gevşettiğinizde bir rahatlama söz konusu olabilir sizin için. Bu kaslar kasıldığı zaman kafanızın arkasından başlayıp üzerine doğru çıkan sinirlerde şişme meydana gelebilir. Bunun sonucunda baş ağrısı kaçınılmaz olabilir. Sizi rahatlatabilecek egzersizlere beraber bir göz atalım, denemekte fayda olabilir...
Dilinizi Dışarı Çıkarın
Bu 30 saniyelik yoga egzersizinin adı sanskiritçede aslan yüz anlamına gelen simhasana. Yüz kaslarınızda, boyun, çene ve şakaklarda biriken gerilimi rahatlatmak için birebir… kan dolaşımını düzenleyeceği de kesin. Söz veremem ama yüzünüzdeki ince çizgileri ve kırışıklıkları bile silebilir! Şaka yapıyorum, böle bir şey yapamaz tabii…
Çene Kaslarınızı Rahatlatın
Dudaklarınızı hafif aralayarak yumuşatın, burnunuzdan derin nefesler alıp ağzınızdan verin ve nefes aldığınızda karnınızın şiştiğini hissedin. Buna diyafram defesi de diyebilirsiniz. Hafifçe kafanızdaki kasları geri çekip bırakın. Sanki kulaklarınızı oynatmaya çalışıyormuşçasına...
Çömelin
Basit bir çömelme hareketi omurganızı uzatarak sırtınızda bulunan sinirleri rahatlatabilir. Tai Chi ustalarının sabah kalktıklarında yaptıkları bu harekete kobranın yükselişi de derler. Çenenizi göğüslerinize değdirerek çömelin ve yavaşça kalkarken önce bacaklarınız düzelsin, sonra beliniz, sırtınız ve en sonda çene ve kafanız düzelsin. Böylece omurganız sanki bir kırbaç gibi dalgalansın. Çok rahatlayacaksınız…
Göğüslerinizi Şişirin ve Gerinin
Kalkık omuzlar, içine kapanmış göğüs, düşmüş bir kafa… vücudunuzda birçok probleme neden olabilir. Günlük stresinize daha çok ekler ve depresyona girmenize yardımcı olur. İleride baş ağrısına, bel ve sırt ağrılarını da ekleyecektir. Postürünüzü sık sık düzeltin ve göğsünüzü şişirerek omuzlarınızı indirip gerinin. Stresinizi alıp daha iyi konsantre olmanızı sağlar.
Vücudunuzu Twist Edin
Twist hareketi, iç organlarınızı sıkıştırarak onların toksik maddeleri atmalarına yardımcı olabilir. Aynı zamanda omurganızın etrafındaki kaslara masaj gibi gelir. Bunu masanızdan kalkmadan da gün içinde kolaylıkla yapabilirsiniz.
Ayaklara Masaj
Bu küçük hareket aynı zamanda refleksoloji masajı da sayılabilir çünkü ayağınızın altında bulunan bazı noktalara baskı uyguladığınızda sizi rahatlatacak stresinizi ve gerginliğinizi alacaktır. Ayakkabılarınızı çıkarıp ayaklarınızın altına golf topu gibi ufak bir nesne yerleştirip ayağınızı üzerinde gezindirin. Daha etkili bir masaj için ayağınızın sığabileceği bir kutuya meşe / bilye doldurup ayanızı ile üzerlerine basın.
Şiddetli baş ağrılarınız olsa bile, kendi kendinize migren tanısı koyamazsınız. Tüm bu sorunların migrenden kaynaklandığından emin olmak için, doktora gitmeniz gerekir. Doktorunuz sizi dinleyip muayene ettikten sonra ya migren olduğunuzu söyleyecek ya da emin olmak için bazı testler yaptırmanızı isteyecektir. Aklınızda bulunsun!
Yorumlar
Yorum Gönder