Yağ yakmak için yüksek kalp atış hızında, yavaş tempoda ve sürekli olarak yapılan egzersize kardiyovasküler ya da kısaltılmış olarak kardiyo denir. 30 dakika boyunca durmaksızın yapılan koşu, bisiklet, yüzme ve kürek en popüler kardiyo egzersizlerdir.
Fitness salonlarında kardiyovasküler türdeki egzersizleri kısa sürelerde yapan kişilere sık rastlanır, oysaki bu tür kısa süreliğine yapılan bir egzersiz ısınma dışında pek bir sonuç getirmez. Kardiyovasküler bir çalışmanın istenen hedefe (yağ yakmak gibi) ulaşmada etkisi olması için, 15 dakikadan az olmamak kaydıyla ve mümkünse 25 – 35 dakika süreyle yapılması gerekir.
İnsan vücudunda, yağ yakma enzimleri ilk 10 dakikadan sonra harekete geçer. 10 dakika kadar yapılan kısa ve tempolu bir koşu yalnızca karbonhidrat yakmanızı sağlar. Böylelikle depolanmış yağları yakmadan spor yapmış olursunuz. Egzersizlerin minimum 25–30 dakika yapılması, yağ yakımının sağlanması için şarttır.
Haftada 3 ila 5 gün, 30–40 dakikalık orta yoğunlukta kardiyo egzersizleri yapmalı, başlangıç seviyesindekiler, egzersizin yoğunluğunu kademeli olarak arttırmalıdırlar. Eğer zaten belli bir seviyedeyseniz, haftanın iki günü daha yoğun program uygulayabilirsiniz. Kardiyo programınızı düzenli uygular, yediklerinize dikkat eder ve programınızı sıkıcı hale gelmeden her 3–4 haftada bir değiştirirseniz, düz bir karına çok rahat sahip olabilirsiniz.
Kardiyo Çalışmanın Püf Noktaları
* Sabahları kalktığınızda, 8–12 saatlik açlıktan sonra vücudun glikojen rezervleri boşalmış olacağından teorik olarak, sabah aç karnına yapılan kardiyo tarzı yürüyüş, yüzme, koşu ve bisiklet egzersizleriyle yağ yakımı miktarı daha fazla olacaktır. Vücut karbonhidrat bulamayınca, enerji için yağ depolarına saldıracaktır. (Evet, bu göbeğiniz veya basenleriniz oluyor…)
* Sabahları kardiyo egzersiz yaptığınızda, metabolizma egzersiz sonrasında % 7–12 daha hızlı çalışmaya devam eder.
* Sabah sporunda yakılan yağ oranı ensülin azlığından dolayı; harcanan enerjinin % 67'siyken, günün ilerleyen saatlerinde bu oran % 50'ye kadar düşer.
* Sabah egzersiz yapmanın diğer bir faydası ise mutluluk verici hormon olarak bilinen endorfin hormonunun salgılanması ile kendinizi gün boyu iyi hissetmenizdir.
* Eğer egzersiz çalışmanızdan hemen önce bir şeyler yediyseniz, vücudunuz önce bu yediklerinizi daha sonra yağ depolarınızı yakmaya çalışacaktır.
* Yatmadan önce kardiyo egzersizi yaparsanız, antrenmandan sonra “afterburn” (hızlanan metabolizmanın yağ yakımına devam etmesi) dediğimiz bonustan faydalanamayacaksınız çünkü uykuya daldığınız anda melatonin hormonu metabolizmanıza -yavaşla komutu verecektir.
* Sabah egzersizi pozitif enerji verir ve uyanmanızı sağlar. İştahınızı kontrol etmenize ve öğünlerinizi daha sağlıklı seçmenize yardımcı olur.
* Kardiyo egzersizlerden en efektif şekilde faydalanabilmek için nabzınızı aşağıdaki tabloya göre hesaplamalısınız: (220-yaş)X%60 (alt sınır) (220-yaş)X%80 (üst sınır)
Örnek: 36 yaşındaysanız 220-36 =184 184X%60 = dakikada 110 ve 184X%80 = dakikada 145 atış gibi.
Kardiyo Egzersizlerin Faydaları
Kalp Sağlığı
Düzenli kardiyo egzersizleri yüksek tansiyon ve kolesterol seviyenizi düşürebilir, diyabet ya da kalp gibi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilir.
Kemik Güçlendirme
Egzersiz güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmanın iyi bir yoludur. Yaşlılıkla bağlantılı gelişen kemik erimesini de yavaşlatmanın doğru bir yoludur.
Bedenen ve Ruhen Sağlıklı Hissetme
Formda olmak ve fizik olarak iyi görünmek size daha da enerji verecek, kaygı ve depresyonu azaltacak, kendinize olan güveninizi arttıracak ve stresle baş etmenizde size yardımcı olacak.
Sosyal Hayat
Aktif kalmanın size hayattan zevk almak, yeni arkadaşlar edinmek ve ailenizle daha kaliteli zamanlar geçirmek gibi katkıları olacağını unutmayın. Böylelikle sosyal hayatınız da gelişecektir.
Fiziksel Görünüm
Formda olduğunuzda daha iyi görüneceksiniz. Kardiyo çalışması, kaslarınızı şekillendirmenizi ve sağlıklı bir kiloda kalmanızı sağlayacaktır. Hatta duruşunuzu, postürünüzü daha da iyi hale getirmeniz mümkün olabilir.
Tabiî ki kardiyo egzersizleri hakkında anlattıklarıma katılmayanlar olacaktır. Her insanın vücudu farklıdır. Sizin için neyin en efektif şekilde çalıştığını ancak deneme yanılma yoluyla bulabilirsiniz. Bizim kültürümüz ile pek uyuşmayan (tembel olduğumuzdan olsa gerek) kardiyo çalışmalarından çok fayda göreceğinize inanıyorum. Evinizde de kendinize uygun kardiyo çalışması yapabilirsiniz; örneğin ip atlayabilirsiniz, merdivenleri hızla çıkabilirsiniz, merdivenleri zıplayarak kalbinizi hızlandırabilirsiniz...
Yorumlar
Yorum Gönder