Günümüzde pek çok kişi vücutlarındaki krom eksikliği sebebi ile halsizlik, fazla kilo gibi sorunlar yaşamaktadır. Biyolojik olarak aktif olan krom önemli bir insülin kofaktörüdür.
İnsülin hormonu açlığın kontrol edilmesine, enerji üretiminin ayarlanmasına, vücuttaki yağın yakılmasına, kas oluşumu ve kolesterol kullanımına yardımcı olmaktadır.
Eğer hücrelere yeteri kadar kan şekeri girmezse yeterli enerji üretilememektedir. Kan şekeri enerji olarak yakılamazsa yağa dönüştürülerek yağ hücrelerinde depolanmaktadır.
Bunun dışında yeterli miktarda aminoasit hücrelere giremez ise, ne kadar egzersiz yapsanız da kaslar gelişemez. Pek çok hücreye dağıtılmak için karaciğerde üretilen kolesterol, hücre duvarlarından geçmezse kanda birikmektedir.
Kolesterol ve onları taşıyan lipopreteinler kanda ne kadar uzun taşınırsa yükseltgenme oranları o kadar yükselir ve yükseltgenmiş kolesterol ve taşıyıcı lipopreteinler arter duvarlarında birikip damar tıkanıklığına sebep olabilirler.
Yapılan araştırmalara göre diyetlere ilave edilen krom ile, arterlerdeki kolesterol birikintileri yok edilebilmektedir. Krom minerali, insüline görevinde yardımcı olmaktadır.
Etkin bir krom takviyesi genel krom eksikliğini düzeltmektedir. Krom takviyesinin, spor yapılarak meydana gelen kilo kaybı sırasında, kas oluşumuna yardım ettiği, kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğü ve kan şekerini optimize ettiği tesbit edilmiştir.
Krom Eksikliği: Kilo kaybına, periferik sinir hastalığına ve şeker hastalığına benzer belirtilere yol açmaktadır. Konsantrasyon bozukluğu ve sinirlilik hali yaratır.
Huzursuzluk, yorgunluk, şekere karşı tolerans bozukluğu, damar sertliği riskinde artış, fazla kilo alımı görülebilmektedir.
Krom Fazlalığı: Fazla krom minerali almak krom zehirlenmesine sebep olacağından bilinçli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Bazı hallerde baş dönmesi ve ciltte döküntüler görülebilmektedir. Özellikle şeker hastalarının hekime danışmadan krom kapsülü ,krom hapı gibi krom desteği kullanmaları sakıncalıdır.
İçinde Krom Bulunan Besinler: Et, üzüm suyu, yer fıstığı, tavuk, yumurta, mısır, peynir, pirinç, buğday, mantar, süt ve süt ürünleri, ve patateste bol miktarda krom bulunur. Bunların dışında, civanperçemi, meyan kökü, ısırgan otu ve yulaf da krom minerali bakımından zengindir.
Yorumlar
Yorum Gönder