L-GLUTAMINE NEDİR?
Fitness ve bodybuilding ile ilgilenen kişilerin büyük bir çoğunluğu ya glutamin hakkında bir kulak dolgunluğuna sahiptir yada bu faydalı besin desteğini (supplement) çalışma programları için uyguladıkları ek beslenme düzeninin bir parçası haline getirmişlerdir.Glutamine Nedir?
Glutamic acid'in kısaltması olan glutamine, bizim standart genetik kodumuzu oluşturan 20 aminoasitten biridir. Bu standart kod, genetik materyalin (DNA ve RNA) uyguladığı hücreler tarafından kullanılacak proteinin oluşumu aşamasında kullanılacak kurallar bütünüdür.
Glutamine aynı zamanda vücutta sıkça oluşan esansiyel olmayan da bir aminoasit olup kandan beyne geçebilen (etki edebilen) tek aminoasittir. Kan dolaşımında ve kaslarda depolanan glutamine, vücut en çok hasta olduğunuzda ve ciddi yaralanma durumlarında ihtiyaç duyar.
Glutamine Nasıl Çalışır?
Vücuttaki en etkili aminoasitlerden biri olan glutamine, sizin egzersiz programınızın sonuçları üzerinde çok önemli rol oynar.
En büyük birinci rolü, kısaca yukarıda bahsettiğimiz üzere, DNA sentezinin yapı taşıdır, yani vücutta glutamine olmazsa vücudunuz günlük bazda ihtiyaç duyulan çoğu hücrenin oluşumunu sağlayamaz.
Glutamine aynı zamanda protein sentezi sürecinde rol alır ve sizin egzersiz süresince yıktığınız kas hücrelerinin daha büyük ve daha sağlam olarak yeniden inşa edilmesini sağlar.
Bu iki rol dışında glutamine, bağışıklık sisteminde rol oynayan hücrelerin artırılması ve güçlü bir bağışıklık sisteminin kurulması için de imkan sağlar.
İyileşme ve vücudun kendini yeniden inşa etmesi sürecindeki etkisinden ötürü örneğin ağır yanık vakalarında hastaya yüksek dozda glutamine takviyesi verilir.
Bunlara ek olarak, glutamine, hem beyin için alternatif bir enerji kaynağı olarak hem de diyette olduğunuz süre içinde diet esnasında oluşacak kas yıkımını engelleme konusunda önemli rol üstlenir.
Düzenli fiziksel egzersiz yapanların, hastaların ve yaralıların glutamine ihtiyacı diğer kişilere göre daha fazladır.
Kimler Glutamine kullanırken dikkatli olmalıdır?
Karaciğer veya böbrek hastalığı olanlar glutamine kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.
Pekçok insan günlük 20 gr a kadar glutamine dozunu tolere edilebilmektedir. Bu miktarın 5-10 gr lık dilimler halinde günde 2-3 kez kullanılmasında yarar vardır.,
Ağırlık kaldırma dönemleriniz arasındaki yenilenme sürecini iyileştirme ve hızlandırma amaçlı kullanıldığınız glutamine ek olarak bu süreçte beslenmeniz ve çalışma düzeninizle ilgili dikkat etmeniz gereken başka şeyler de bulunmaktadır:
- Egzersiz sonrası post-workout süreçte karbonhidrat alımı, vücudun alınan karbonhidratı büyük olasılıkla kaslarda glikojen deposunu doldurmak için kullanacağından önemlidir.
- Su kaybının telafisi önemlidir. Düşük düzeylerde oluşacak su kaybı bile performans ve toparlanma sürecini olumsuz etkiler.
- Belli bir kas grubunu çalıştırdıktan sonra o kas grubunu en azından 48 saat dinlendirmek gerekir.
- Hiç değilse haftada 1 tam gün boş bırakılmalıdır.
Off günlerde genel stres düzeyinizi düşük tutmak için elinizden geleni yapın, çünkü stres cortizol seviyesinin yükselmesine o da glutamine düzeyinizin azalmasına neden olur.
Özet olarak; eğer performansını ve elde ettiğiniz sonuçları artırmak istiyorsanız ve henüz glutamine kullanmıyorsanız, glutamine kullanmayı ciddi ciddi düşünün deriz.
çok yararlı bilgiler emeğinize sağlık çok faydalı oldubu benim için.
YanıtlaSilben kemoterapi alan bir hastayım doktorum glutamin kullanmamı önerdi günde 15 g kullanıyorum faydalı olacağına inanıyorum. 4 Temmuz 2013
YanıtlaSilŞu anda Nasılsıniz
Silbilgilendirici memnunuz beyaa.
YanıtlaSil